ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Το Αεροδρόμιο «πετά» για ΧΑ, τα ρίσκα της αγοράς, η «νέα» Nova και ο Ηρακλής

Η ανησυχία για εκλογές - ελληνοτουρικά, η «αρχιτεκτονική» της διάθεσης του 30% του ΤΑΙΠΕΔ στον Αερολιμένα Αθηνών, η ένωση Wind και Nova, η απογοήτευση από ΕΥΔΑΠ και οι επισημάνσεις Θ. Καλαντώνη για πλειστηριασμούς - σχέδιο Ηρακλής.

Τα «κεφάλια μέσα» από σήμερα, μετά την πολυήμερη ανάπαυλα των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Η νέα χρονιά ξεκινά με ανέλπιστα θετικές συνθήκες, αφήνοντας πίσω τους φόβους για έναν «μαύρο» χειμώνα: η τιμή του φυσικού αερίου, βοηθούσης της ασυνήθιστης καλοκαιρίας, έχει υποχωρήσει σε προπολεμικά επίπεδα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποφεύγουν τη βαθιά ύφεση και αποδεικνύονται ανθεκτικότερες, ενώ και ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα του αναμενόμενου δημιουργώντας προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα κόψει ταχύτητα στις αυξήσεις επιτοκίων.

-- Η βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την  ισχυρή επίδοση της εγχώριας οικονομίας το 2022, περιορίζουν τις πιέσεις και αυξάνουν τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης, δικαιώνοντας την επιμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το προηγούμενο διάστημα. Παρόλα αυτά μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο και εξαιρετικά αβέβαιο πρώτο εξάμηνο. Από εδώ και πέρα τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από τις εκλογές, η προκήρυξη των οποίων είναι θέμα εβδομάδων. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει τον Μάρτιο με την εκλογική αναμέτρηση να πραγματοποιείται στις 9 Απριλίου. Το τι θα βγάλει η κάλπη, και τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί, μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, είναι ίσως το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεύτερη μεγάλη εστία κινδύνου είναι τα ελληνοτουρκικά. Αν και η πολεμική ρητορική από πλευράς Τουρκίας μέχρι τώρα δεν έχει ανησυχήσει σοβαρά την αγορά, ωστόσο η ένταση μεταξύ των χωρών βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2020 και πολλοί αναλυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός στρατιωτικού επεισοδίου με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.  

-- Καθορίστηκε η «αρχιτεκτονική» της διάθεσης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Το 20% θα διατεθεί με δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το υπόλοιπο 10% θα αποκτηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από τους Καναδούς της PSP, με premium όμως σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής. Έτσι, οι Καναδοί μέσω της θυγατρικής γερμανικής εταιρείας AviAlliance που ελέγχει σήμερα το 40% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ανεβάσουν το ποσοστό τους στο 50%, το Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου θα ελέγχει το 25%, ο όμιλος Κοπελούζου το 5% και σε ελεύθερη διασπορά θα βρίσκεται το 20%.

-- Απομένουν ακόμη πολλές διατυπώσεις και εγκρίσεις, μεταξύ άλλων και του νέου κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης. Το IPO -αν ο συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν- υπολογίζεται να γίνει στις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2023 και σίγουρα θα είναι το γεγονός της χρονιάς για το ελληνικό χρηματιστήριο, που «διψά» να εντάξει στα μέλη του εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης με σημαντικά οικονομικά μεγέθη και υψηλά διανεμόμενα μερίσματα.

-- Σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη θα επισημοποιηθεί  η συνένωση των Wind και Nova σε μία εταιρεία. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες και η «νέα» εταιρία θα «τρέχει» υπό το ΑΦΜ της Wind αλλά το εμπορικό brand θα είναι Nova. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της μητρικής United Group προβλέπει την απορρόφηση από τη Wind των εταιρειών ΝΟVA Τηλεπικοινωνίες, ΝΟVA Broadcasting και NETMED.

-- Το ενδιαφέρον για τους καταναλωτές είναι ότι η νέα Nova θα ξεκινήσει την παροχή ανταγωνιστικών -όπως διαρρέουν τα στελέχη της- ενιαίων πακέτων  σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης. Το σίγουρο είναι πως μετά την ενοποίηση το νέο σχήμα θα κατέχει πλέον την 2η θέση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας σε σταθερή τηλεφωνία / ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση. Εκτός απροόπτου στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί και η συμφωνία ανανέωσης του συμβολαίου για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Euroleague.

-- Ορισμένες άβολες γωνίες της πραγματικότητας αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και το σχέδιο Ηρακλής, που δεν αναφέρονται συχνά στη δημόσια συζήτηση, και τις οποίες είτε αγνοεί, είτε προτιμά να αγνοεί το πολιτικό προσωπικό, ανέδειξε χθες σε άρθρο του στην Καθημερινή ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, Θεόδωρος Καλαντώνης. Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι πίσω από κάθε τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων βρίσκεται ένα αυστηρό business plan την εκτέλεση του οποίου παρακολουθούν στενά το Δημόσιο, οι τράπεζες (που κατέχουν senior notes των τιτλοποιήσεων) και οι επενδυτές (που κατέχουν τα mezzanine και junior notes). Η αποτελεσματική υλοποίηση των business plan υπόκειται σε διαρκή έλεγχο ενώ οι servicers κινδυνεύουν με ποινές αν δεν επιτύχουν τους στόχους του business plan. Σε ότι αφορά την καταγγελία μιας δανειακής σύμβασης, που δυνητικά οδηγεί σε πλειστηριασμό, ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece υπενθυμίζει ότι αυτό γίνεται μόνο εάν προηγουμένως ο οφειλέτης έχει κατηγοριοποιηθεί ως μη συνεργάσιμος, δηλαδή ο servicer έχει εξαντλήσει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, για την εξεύρεση συναινετικής λύσης για τη ρύθμιση του δανείου. Τέλος ο κ. Καλαντώνης υπενθυμίζει γιατί υπάρχει ένα τόσο αυστηρό πλαίσιο, τόσες δεσμεύσεις και  τόσο αυστηρή εποπτεία: διότι κομβικό στοιχείο στον σχεδιασμό του Ηρακλή ήταν η ελαχιστοποίηση του κινδύνου για να μην καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου και περάσουν στις πλάτες του φορολογούμενου οι ζημιές από τα «κόκκινα» δάνεια.

-- Μια από τις μεγάλες απογοητεύσεις του 2022 ήταν η μετοχή της ΕΥΔΑΠ η οποία από τον περασμένο Αύγουστο πήρε τον κατήφορο. Από τα επίπεδα των 7,9 ευρώ βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 6,5 ευρώ, που αποτελεί χαμηλό 52 εβδομάδων με τη μετοχή να βρίσκεται εκτός των ραντάρ των επενδυτών. Πολλά ακούγονται για τον Τζον Πόλσον (που κατέχει περίπου το 10%) και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ΕΥΔΑΠ, αλλά ακόμα και αν είναι έτσι, είναι δεδομένο το ενδιαφέρον άλλων ισχυρών επενδυτών για να αποκτήσουν όχι μόνο το ποσοστό του Πόλσεν αλλά και ακόμα περισσότερο. Τα νερά αποτελούν στρατηγικό πόρο και η ΕΥΔΑΠ είναι εταιρεία με εξασφαλισμένα έσοδα, κέρδη και μερισματικές αποδόσεις. Το ζητούμενο είναι το ποιο θα είναι το trigger point που θα αναπτερώσει το ενδιαφέρον του retail για την μετοχή και θα οδηγήσει την εταιρεία σε μια πιο εύλογη αποτίμηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες δόξας για τράπεζες, ο γάμος της χρονιάς και το 1 δισ. της Mytilineos

Τα ραντεβού των CEO's των τραπεζών στη Ν. Υόρκη, το «στοίχημα» των EBITDA για τη Mytilineos, ο γάμος της φοροδιαφυγής, πώς θα διατεθούν οι μετοχές του Αεροδρομίου, τι λέει το ΔΝΤ για μισθούς - συντάξεις και το Champions League.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση στην payzy της Cosmote, τα τρόφιμα, η ΕΚΤ και οι φόροι στις τράπεζες

Η αποχώρηση του CEO της payzy, πώς σχολίασε η ΕΚΤ τους έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι πλημμύρες και τα τρόφιμα, ο Χ. Σαχίνης μένει στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, τα ξένα εργατικά χέρια, η ΔΕΘ και η πρωτοφανής εκτέλεση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ξύπνημα Τιτάν, οι short μας τέλειωσαν, η επέκταση του μετρό και οι αντιδράσεις

Μια ιστορία τρέλας από το 1950 που μας ταιριάζει γάντι, οι νέες φήμες για τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών δεν οφείλεται στους short, η 7η διαδοχική ημέρα ανόδου της Τιτάν και η ανησυχία ότι η Fed ίσως κόψει την… όρεξη των επενδυτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.