ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Το χρηματιστήριο αφήνει πίσω τη «μαύρη» περίοδο της οικονομικής κρίσης

Εβδομάδα που αναβάθμισε το επίπεδο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς: Ο Δείκτης ξεπέρασε τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από το 2011, με τζίρους - ρεκόρ και την εισαγωγή του Αεροδρομίου να αλλάζει τα δεδομένα.

Μήνας μεγάλων εισροών, εξαιρετικά μεγάλων τζίρων και όγκων, διαρκών αναβαθμίσεων και αλλαγής επιπέδου για όλη τη φυσιογνωμία της αγοράς είναι έως τώρα ο Φεβρουάριος του 2024, καθώς οι μέσες συναλλαγές ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το μήνα τον καλύτερο των τελευταίων πολλών ετών, δεδομένου ότι πρόκειται για καθαρές συναλλαγές, χωρίς placements ή αναδιαρθρώσεις δεικτών.

Η αγορά την περασμένη εβδομάδα «έσπασε» το ταμπού των υψηλών του 2014 και αναρριχήθηκε πάνω από τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από το 2011, δείχνοντας ότι θέλει να κλείσει τη μαύρη περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας που την έφερε κοντά στο Grexit. Μια περίοδο που είχε τα μνημόνια, την κατάρρευση των τραπεζών, τα capital controls, το κλείσιμο του χρηματιστηρίου και των τραπεζών για εβδομάδες και τη φυγή 500 χιλιάδων πολιτών στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 15ετούς εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας. Το ΧΑ ευθυγραμμίστηκε με τις ξένες αγορές και εκμεταλλεύθηκε το ισχυρό περιεχόμενο εγχώριας ειδησεογραφίας για να υπερβεί επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλαγών που θυμίζουν άλλες εποχές. Η κεφαλαιοποίηση πλέον βρίσκεται στα 97,7 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία φορά που το ΧΑ ήταν ξανά εκεί, ήταν το Νοέμβριο 2009 με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρείες».

Θυμίζουμε πως εκτός από την υπέρβαση των 1.400 μονάδων, η περασμένη εβδομάδα είχε και τη μεγαλύτερη, την πιο λαμπερή και την πιο εντυπωσιακή νέα εισαγωγή των τελευταίων τουλάχιστον είκοσι ετών, καθώς η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Είναι η μετοχή που αποτυπώνει όσο καμιά άλλη τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, που αποτελεί τον κυρίαρχο αιμοδότη φέρνοντας άνω των 25 δισ. ευρώ – άμεσα και έμμεσα – ετησίως στην Ελλάδα, δίνει εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, συντηρεί χιλιάδες οικογένειες, ενώ ένα σημαντικότατο κομμάτι της χώρας εξαρτάται αποκλειστικά από τον κλάδο της φιλοξενίας. Με λίγα λόγια, η μετοχή του ΔΑΑ, αντανακλά την ίδια την ελληνική οικονομία κατά κάποιο τρόπο... 

Η μετοχή του Ελ. Βενιζέλος την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης έκανε ράλι +11,71% διακινώντας τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα περίπου 150 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Συνάμα, προκαλεί ντόνιμο εισροών από σοβαρά εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια, στρέφοντας επενδυτές περαιτέρω προς μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Η ελληνική αγορά έχει αποψιλωθεί από καλές εταιρείες την τελευταία 15ετία, οπότε η είσοδος μιας τόσο λαμπερής και αξιόλογης περίπτωσης, προκαλεί θετικό σοκ στο σύστημα. Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, «η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ υπενθύμισε γιατί υπάρχουν τα χρηματιστήρια, έδωσε γρήγορες αποδόσεις στους 21.472 κωδικούς που συμμετείχαν στην σημαντικότερη Δημόσια Εγγραφή των τελευταίων πολλών ετών και έφερε πιο κοντά την ελληνική αγορά στο στόχο της ένταξης της στο κλαμπ των Ανεπτυγμένων Αγορών». 

Οι αποδόσεις

Εν μέσω άκρως ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε μια ακόμη θετική εβδομάδα, ενώ αντιπαρήλθε με χαρακτηριστική ευκολία τις αιτιάσεις της Κομισιόν για τη ΔΕΗ και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από το 2013 έως το 2019.

Ο Γενικός Δείκτης κράτησε την υπέρβαση των 1.400 μονάδων έστω και οριακά χθες, βγάζοντας το πενθήμερο με άνοδο 1,16%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,90%. Ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο +2,57% με αρκετές μετοχές να έχουν ανεβάσει στροφές και συναλλαγές, με φόντο και τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις δεικτών, που θα φέρει αλλαγές στον FTSE 25. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,19%, έχοντας κατεβάσει γεωμετρικά ρυθμούς το τελευταίο τριήμερο και από την ημέρα που εισήλθε το ΔΑΑ στο Χ.Α.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 8,34%, ο Large Cap κερδίζει 9,14%, ο Mid Cap είναι στο +6,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 15,40%. Επιδόσεις που έως τώρα, βάζουν το Χ.Α. μέσα στις κορυφαίες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Χ.Α. για τον πρώτο μήνα του έτους, καταγράφηκαν εισροές 67 εκατ. από τους ξένους επενδυτές, με το 87,08% αυτών των εισροών να είναι από σοβαρά χαρτοφυλάκια όπως πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Αυτό αφορά κυρίως το placement των 6 εκατ. μετοχών ή 5,8% της ΓΕΚ Τέρνα, που έγινε στις 19 Ιανουαρίου στα 13,20 ευρώ και αντλήθηκαν 79,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ενεργοί κωδικοί ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο φτάνοντας στους 26.604 από 24.567 το Δεκέμβριο. Τέλος, το 2023 καταγράφηκαν συνολικές εισροές 791,6 εκατ. ευρώ, επίσης από σοβαρούς και ποιοτικούς επενδυτές.

Πάνω από τις 5.000 ο ισχυρότερος δείκτης παγκόσμια, ο S&P 500

Άκρως υποστηρικτικό παραμένει το διεθνές κλίμα, με τις αγορές, παρά τις επιμέρους προσωρινές διορθώσεις, να κινούνται και φέτος ανοδικά, «χτίζοντας» στα πολύ μεγάλα κέρδη του 2023 αλλά και όλων των προηγούμενων ετών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ξεπέρασε το επίπεδο των 37.000 μονάδων για πρώτη φορά εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ τελικώς έκλεισε ελάχιστα πιο κάτω, στις 36.897,42 μονάδες (+0,09%), που όμως είναι νέο ρεκόρ 34 ετών.

Στην Ευρώπη, οι αγορές κινήθηκαν ήπια διορθωτικά χθες χωρίς όμως σοβαρές απώλειες, ενώ μέσα στην εβδομάδα, ο δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ηπείρου, ο DAX της Φρανκφούρτης, έκλεισε πάνω από τις 17.000 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά. Και όλα αυτά, την ώρα που η γερμανική οικονομία μαστίζεται από τα σημαντικότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών!

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, είχαμε νέα ιστορικά ρεκόρ, καθώς ο πιο καθοριστικός χρηματιστηριακός δείκτης παγκοσμίως, ο S&P 500, ο αποκαλούμενος και ως δείκτης των δεικτών λόγω της καταλυτικής επιρροής του στο παγκόσμιο momentum έκλεισε χθες πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Πιο αναλυτικά, έκλεισε στις 5.026,61 μονάδες με άνοδο 0,57%.

Ο βιομηχανικός Dow Jones διόρθωσε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,14% στις 38.671,69 μονάδες μετά το ιστορικό υψηλό της Πέμπτης, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,25% στις 15.990,66 μονάδες.

Μόνιμα σε υπερτιμημένες ζώνες, αλλά οι αγοραστές αντέχουν

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta, «ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ότι αφορά τους ταλαντωτές ενώ τα υψηλά 13 ετών πλέον αφορούν πρακτικά με αχαρτογράφητες περιοχές λόγω της ασυμφωνίας που παρατηρείται στις προβολές των κεφαλαιοποιήσεων του 2011. Σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχουν εισέλθει πλέον τόσο τα εβδομαδιαία όσο και τα μηνιαία διαγράμματα ενώ και ο MACD έχει εισέλθει σε υπερτιμημένες περιοχές.

Ακόμα δεν έχουμε δει τις σφοδρές υπερτιμήσεις του περυσινού Φεβρουαρίου, ωστόσο η σθεναρή άρνηση διόρθωσης της Αγοράς δείχνει την υπεροχή των αγοραστών παρά τα απαιτητικά σε όγκους συναλλαγών επίπεδα διαπραγμάτευσης. Και σε αυτό το πεδίο ωστόσο οι αισιόδοξοι δεν τα έχουν πάει καθόλου άσχημα, η ένταση των συναλλαγών ακολουθεί την αγορά, ο Φεβρουάριος ως τώρα τρέχει με πολύ μεγάλες συναλλαγές, χτίζοντας καθημερινά νέες βάσεις απλώνοντας το βάθος της αγοράς σε περισσότερες μετοχές.

Το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης πλέον βρίσκεται στις 1.350 μονάδες με ανερχόμενη κλίση και με όριο ανοχής τις 1.322 μονάδες. Όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από αυτές τις στηρίξεις δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση ενώ το πιθανό πέρας της κίνησης σε αυτή την φάση εκτιμάται κοντά στις 1.468 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.