ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.

Όχι μόνο συνεχίζεται αλλά μάλλον θα ενταθεί ο πόλεμος, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας, μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών, καθώς η προσπάθεια του στρατοπέδου της… λογικής να πέσουν οι τόνοι φαίνεται ότι δεν ευοδώθηκε. Αλλά γιατί να πέσουν οι τόνοι, όταν με αυτό το «χώσιμο» στις τράπεζες και στους τραπεζίτες η κυβέρνηση αποκομίζει, ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι σύμβουλοι, μεγάλα πολιτικά οφέλη; Καλά τα λέει ο Μητσοτάκης! Διότι το πόσο κακές είναι οι τράπεζες είναι ίσως το μόνο θέμα για το οποίο συμφωνούμε οι Έλληνες: άλλοι τις σιχτιρίζουν για τις προμήθειες στις συναλλαγές, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τις ουρές, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τα καταστήματα που κλείνουν, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τη γραφειοκρατία, άλλοι τις σιχτιρίζουν γιατί δεν δίνουν δάνεια, άλλοι τις σιχτιρίζουν γιατί όταν δίνουν δάνεια προσπαθούν μετά να πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν, άλλοι τις σιχτιρίζουν γιατί δεν κάνουν ρυθμίσεις, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τους πλειστηριασμούς, άλλοι τις σιχτιρίζουν διότι πιστεύουν ότι οι τράπεζες θησαυρίζουν από τον καταθετικό τους λογαριασμό, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τα υψηλά επιτόκια δανείων, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, άλλοι τις σιχτιρίζουν διότι πιστεύουν ότι η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας των τραπεζών, άλλοι τις σιχτιρίζουν διότι θεωρούν ότι τα μνημόνια ήρθαν για να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, άλλοι τις σιχτιρίζουν για τα bonus των τραπεζιτών και πάει λέγοντας.

-- Κανένας δεν έχασε φίλους σιχτιρίζοντας τις τράπεζες και κανένας δεν κέρδισε φίλους επιχειρώντας να πει κάτι καλό για τις τράπεζες, οπότε … Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καινούργια. Τα έχουμε δει στο παρελθόν. Τη δεκαετία του 1980 και αργότερα λοιδορήθηκαν η επιχειρηματικότητα και το κέρδος και απαιτήθηκε πάρα πολύς χρόνος προκειμένου αυτονόητα πράγματα να γίνουν μερικώς αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία.

-- Οι τράπεζες σήμερα μπορεί να έχουν ξεφύγει από το φάσμα του αφανισμού, ωστόσο παραμένουν δέσμιες σοβαρών και ζωτικών προβλημάτων. Με βασικότερα, κατά την άποψη της στήλης, το γεγονός ότι έχουν αναπτύξει υπερβολικά γραφειοκρατική δομή, ότι έχουν υιοθετήσει υπερβολικά συντηρητικές, νομικά, διαδικασίες «εξυπηρέτησης» πελατείας που συχνά αγγίζουν τα όρια του σαδισμού, ότι έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα δημιουργίας και όχι λύσης προβλημάτων, ότι «τσεκουρώνουν» σε χρεώσεις όσους δεν έχουν «φωνή» (δηλαδή τους συνεπείς δανειολήπτες και τις κακόμοιρες επιχειρήσεις) και πολλά άλλα. Αλλά το να μιλάμε για υψηλά κέρδη το 2022 είναι κάπως παράξενο... Τουλάχιστον για όσους καταλαβαίνουν οικονομικά, όπως ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.

-- Και εδώ εντοπίζεται μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες επιθέσεις: ότι αυτή η ένταση, αυτό το σόου που παρακολουθούμε, γίνεται στην Ελλάδα της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

-- Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη σύγχυση: τι, αλήθεια, επιδιώκει η κυβέρνηση; Να προσεγγίσει νέες ομάδες ψηφοφόρων; Να κερδίσει το λαϊκό αίσθημα; Να διαρρήξει τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές ομάδες με τις οποίες διατηρεί προνομιακές σχέσεις; Ή μήπως πάμε γρήγορα σε εκλογές (Ιανουάριος) και ρίχνονται δίχτυα παντού;

 -- Προφανώς τίποτα δεν γίνεται τυχαία και οι άνθρωποι στο Μαξίμου έχουν διαβάσει τις μετρήσεις και κάνουν τις κινήσεις τους βάσει σχεδιασμού. Αυτό που όμως δεν φαίνεται να προσμετρούν οι μετρήσεις είναι το τι συμβαίνει εκτός του κόσμου των μετρήσεων και των εντυπώσεων. Δηλαδή, τι γίνεται εκεί έξω, στην πραγματική ζωή. Έχει σταματήσει ο κόσμος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του στις τράπεζες; Όχι. Έχουν σταματήσει να γίνονται ρυθμίσεις με τους servicers; Όχι. Έχουν σταματήσει να γίνονται πλειστηριασμοί; Όχι. Ακόμα και οι μετοχές των τραπεζών που πιέστηκαν τις προηγούμενες ημέρες χθες ανέκαμψαν δυναμικά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Σαν κανένας, στο τέλος της ημέρας, να μην ασχολείται με όσα λένε οι πολιτικοί. Πόσοι αλήθεια έδωσαν σημασία στις τηλεοπτικές υπερβολές Σταϊκούρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο;

-- Ο λόγος που οι πολίτες στην πραγματική ζωή δεν δίνουν σημασία στους πολιτικούς είναι απλός: βλέπουν προοπτική. Η οικονομία αναπτύσσεται, οι δουλειές μεγαλώνουν, τα ακίνητα παίρνουν αξία, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται. Ο κόσμος μπορεί να σιχτιρίζει αλλά βλέπει προοπτική και πληρώνει τις δόσεις του, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του και κάνει ότι μπορεί για να είναι εδώ και να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες. Οι μαγικές λύσεις τελειώσανε. Και είναι θλιβερό ότι, αντί αυτόν το κόσμο το πολιτικό προσωπικό να τον εμπνεύσει και να τον οδηγήσει μπροστά με ένα θετικό αφήγημα, επιλέγουν την γκρίνια και διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να συρθεί πιο χαμηλά.

-- Αλλάς ας τα αφήσουμε αυτά να πάμε στα πιο σοβαρά, στον Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό στον οποίο η στήλη έχει μια αδυναμία. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Γεωργιάδης, με δική του απόφαση οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δεν θα περιλαμβάνονται στο εορταστικό καλάθι για να μην έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό με ζαχαροπλαστεία και φούρνους. Ευτυχώς γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολάτα δεν δημιουργούν κανένα θέμα με τον ανταγωνισμό.

-- Οι επενδυτές «τιμώρησαν» τις τελευταίες ημέρες την Intralot πιέζοντας τη μετοχή  καθώς από μια λογιστική αστοχία δεν κατέστη δυνατό να γυρίσουν θετικά τα ίδια κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου των 125 εκατ. ευρώ και έτσι θα καθυστερήσει η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης. Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση δεν μπορεί να περάσει στα ίδια κεφάλαια της Intralot επειδή αξιοποιήθηκε για την αγορά επιπλέον 34% της αμερικανικής θυγατρικής που ήδη ενοποιούνταν στον ισολογισμό της ελληνικής εταιρείας. Αν δηλαδή τα 125 εκατ. ευρώ είχαν αξιοποιηθεί για την εξαγορά μιας τρίτης εταιρείας θα ενίσχυαν κανονικά τα ίδια κεφάλαια της Intralot. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λογιστική κατάσταση του 9μηνου στην υποκατηγορία «Λοιπά στοιχεία ιδίων κεφαλαίων» που αποτυπώνονται ζημιές προηγουμένων χρήσεων και τα αποτελέσματα θυγατρικών που πωλήθηκαν σε σχέση με το book value, το κονδύλι από 169,1 εκατ. ευρώ ζημιές το 9μηνο του 2021 εκτινάχθηκε στα 293,8 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 124,7 εκατ. ευρώ είναι το ποσό της αύξησης κεφαλαίου που σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα επηρεάζει αρνητικά, καθώς τα IFRS «θεωρούν» τις μετοχές της θυγατρικής που αγοράστηκαν  «αέρα».

-- Κάτι τέτοιο όμως στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Η αποτίμηση για το 100%  της αμερικανικής θυγατρικής στα βιβλία της Intralot είναι 250 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία της σύμφωνα και με τις αποτιμήσεις του ανταγωνισμού ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ, όταν όλη η Intralot στο ΧΑ αποτιμάται στα 187 εκατ. ευρώ. Αυτή τη διαφορά η διοίκηση της Intralot εκτιμά πως θα την αποτυπώσει με κάποιο λογιστικό χειρισμό ή σίγουρα με την επικείμενη εισαγωγή της θυγατρικής της σε αμερικανικό χρηματιστήριο, όταν βελτιωθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

-- Χθες κάποια στιγμή στη συνεδρίαση φάνηκε ότι η μετοχή θα κλείσει στο -20%, καθώς πολλοί απογοητευμένοι έβγαιναν επιθετικά με πωλήσεις, ωστόσο υπήρξε αντίδραση και έγιναν κάποιες αγορές που τελικώς κράτησαν τη μετοχή πάνω από το 0,50 ευρώ, αλλά με περίπου 100.000 ανεκτέλεστες εντολές πώλησης.

--  Έσπασε τα 20 ευρώ χθες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (+1,51%) και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το deal, ενώ συνεχίστηκε η ορμητική πορεία της Mytilineos (+1,57%) προς τα 20 ευρώ. Αξιοσημείωτη επίσης η αφύπνιση μετοχών που είχαν μείνει πολύ πίσω (και παραμένουν συγκριτικά), όπως των ΕΛΠΕ (+4,30%), του ΑΔΜΗΕ (+4,35%), της Intracom (+5,19%) και της Aegean (+3,61%).

-- Συνεχίστηκε και χθες η πίεση στην ΕΥΔΑΠ (-0,29%) με τη μετοχή να διολισθαίνει προς τα χαμηλά 52 εβδομάδων. Από τις αρχές του έτους εμφανίζει απώλειες -11% με το Γενικό Δείκτη να είναι στο ίδιο διάστημα στο +1,9% συμπεριφορά που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι κάποιος μεγάλος μέτοχος ρευστοποιεί. Τουτέστιν ο Τζ. Πόλσον.

-- Οι πάντες, χωρίς υπερβολή, έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά τα χαμόγελα και τις φωτογραφίες, η απόσταση μεταξύ των δύο ήταν ολοφάνερη, ενώ η ομιλία Σαμαρά περιλάμβανε αρκετές αιχμές και αμήχανες στιγμές με τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει εκτενή αναφορά και στο θέμα των παρακολουθήσεων. 

-- Σημειώνεται ότι πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά είναι η σύζυγος του Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία Σαμαρά, επιλογή τόσο ταιριαστή που δεν χρειάζεται σχολιασμό. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες δόξας για τράπεζες, ο γάμος της χρονιάς και το 1 δισ. της Mytilineos

Τα ραντεβού των CEO's των τραπεζών στη Ν. Υόρκη, το «στοίχημα» των EBITDA για τη Mytilineos, ο γάμος της φοροδιαφυγής, πώς θα διατεθούν οι μετοχές του Αεροδρομίου, τι λέει το ΔΝΤ για μισθούς - συντάξεις και το Champions League.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση στην payzy της Cosmote, τα τρόφιμα, η ΕΚΤ και οι φόροι στις τράπεζες

Η αποχώρηση του CEO της payzy, πώς σχολίασε η ΕΚΤ τους έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι πλημμύρες και τα τρόφιμα, ο Χ. Σαχίνης μένει στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, τα ξένα εργατικά χέρια, η ΔΕΘ και η πρωτοφανής εκτέλεση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μαθήματα πολιτικού marketing, η Goldman ξενοδόχος και η πλακίτσα της Ζωής

Ο Ευ. Μυτιληναίος ζητά από τους πολιτικούς να αφήσουν την οικονομία να ανασάνει, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναζητά ληστές τραπεζών για το κίνημα, η είσοδος της Goldman Sachs σε ξενοδοχεία και ο υιός Μουζενίδη παίρνει τα ηνία.
terna energeiaki-aiolika-energeia-ananewsimes piges
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι κενοί όροφοι της Chipita και τα μετρητά της Intracom

Κλείνει η χρηματοδότηση του deal της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή με τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών, η Chipita ψάχνει νοικάρηδες, η πώληση της IDE, οι γεωπολιτικές προεκτάσεις και το ταμείο της Ιntrakom Holding.