Οι πληροφορίες είναι επίμονες και συνήθως δεν λαθεύουν: Ισχυρίζονται ορισμένοι ότι η υπόθεση της λίστας με τα προϊόντα άμεσης ανάγκης που «λάνσαραν» τις τελευταίες εβδομάδες ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Ν. Παπαθανάσης, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντιστοίχως, δεν ήταν δική τους ιδέα. Αλλά προέκυψε ως «έμπνευση» του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη (και, παλαιότερα, Εμπορίου) κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με άμεσο κοινωνό της ιδέας τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο, ο οποίος τη διαβίβασε στον κ. Παπαθανάση, από τον οποίο μεταφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και την υιοθέτησε ο κ. Γωργιάδης. Πώς προέκυψε η έμπνευση; Δεν υπάρχει παρθενογένεση. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης μαθήτευε στα υπουργικά έδρανα ως υφυπουργός Εμπορίου, στην πλατεία Κάνιγγος, είχε τον κ. Σκέρτσο διευθυντή του γραφείου του και ασχολούνταν σε σχεδόν όλα τα χρόνια της θητείας του με τις λεγόμενες τότε «συμφωνίες κυρίων». Η λίστα όμως είναι λίγο πιο σύνθετη κατασκευή και οι γνώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως συνεχίζουν να εμπλουτίζονται με τις επαφές που συνεχίζει να έχει με το λιανεμπόριο –με κάποιους τουλάχιστον από τον κλάδο.
-- Έτσι, λοιπόν, προέκυψε η ιδέα, λένε κάποιοι. Να είναι έτσι; Μπορεί. Οι Γάλλοι πάντως θα το έλεγαν deja vu.
-- Κυνηγάει τις ανατιμήσεις αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση, αλλά το παιχνίδι που γίνεται από τις βιομηχανίες με τις ποσότητες στα συσκευασμένα τρόφιμα δεν έχει προηγούμενο. Γνωστή πολυεθνική εταιρεία τροφίμων, για παράδειγμα, κρατάει σταθερή την τιμή σε μια δημοφιλή συσκευασία corn flakes. Μέχρι εδώ, καλά. Τι αγοράζει, όμως, ο καταναλωτής με αυτή τη σταθερή τιμή; Μέχρι πρόσφατα, έπαιρνε μια 375 γραμμάρια προϊόντος, αλλά πλέον η ποσότητα έχει συρρικνωθεί στα 290 γραμμάρια. Αν βάλει κανείς κάτω τους αριθμούς, διαπιστώνει ότι αυτή η μείωση ποσότητας ισοδυναμεί με μια αύξηση τιμής κατά 30%. Έτσι, και στα τρόφιμα έχει καταλήξει να ισχύει το γνωστό αστείο για τη βενζίνη: «Τι με νοιάζει εμένα που πήγε τρία ευρώ η αμόλυβδη; Εγώ 20 ευρώ βενζίνη έβαζα, 20 ευρώ βάζω».
-- Σαν πολιτικό δράμα ή θρίλερ άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά πλέον παίρνουν χαρακτήρα φαρσοκωμωδίας, καθώς γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των κρατών, αλλά όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι αυτές παραμένουν αξεπέραστες. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε χθες, με τη συμφωνία πέντε κρατών (Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο) να απευθύνουν στην Κομισιόν μια κοινή επιστολή. Θυμίζουμε ότι Ιταλία και Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει υπέρ της επιβολής πλαφόν, ενώ η Ολλανδία βρίσκεται, μαζί με τη Γερμανία και τη Δανία, στο στρατόπεδο των χωρών που έχουν μπλοκάρει, ως τώρα, το πλαφόν. Ποια είναι, λοιπόν, η «συμφωνία», όπως αποτυπώνεται στην επιστολή; Τα κράτη υποδεικνύουν στην Κομισιόν να εξετάζει το μέτρο του πλαφόν, με ένα ορθάνοικτο «παράθυρο» για αγορές και πάνω από το πλαφόν, σε ώρα ανάγκης. Όμως, το σχετικό εδάφιο της επιστολής δεν σταματά εκεί: προστίθεται ότι οι απόψεις των κρατών που υπογράφουν την επιστολή αποκλίνουν σε αυτό το θέμα, ότι δεν συμφωνούν για το αν αυτό το μέτρο είναι δυνατό να εφαρμοστεί και να αποδειχθεί αποτελεσματικό οικονομικό, αλλά και ότι δεν συμφωνούν για το αν θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε φυσικό αέριο με δελτίο, σε αρμπιτράζ στις αγορές, ή στην ανάγκη παροχής νέων κρατικών επιδοτήσεων. Είναι κάπως σαν να συμφωνεί μια παρέα να πάει στο εστιατόριο, αλλά να διαφωνούν στο αν μπορούν να φάνε και να πιούν. Η ευρωπαϊκή διπλωματία στα καλύτερά της…
-- Το πρώτο εξάμηνο των εισηγμένων ήταν αρκετά καλό με το το 75% των εταιρειών να είναι κερδοφόρο και τα συνολικά EBITDA να προσεγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όμως και δύο ποιοτικά στοιχεία που για την στήλη συμπληρώνουν και ενισχύουν τη θετική εικόνα. Πρώτον, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 32% μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και ανόδου των επιτοκίων και, δεύτερον, οι εισηγμένες αύξησαν το προσωπικό τους. Από 152.300 εργαζόμενους (χωρίς τις τράπεζες) το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφτασαν να απασχολούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 περίπου 159.600 εργαζόμενους. Απέχουν ακόμη από τους 167.400 εργαζόμενους του πρώτου εξαμήνου του 2019 αλλά σίγουρα βρίσκονται σε καλό δρόμο.
-- Ευρύ πεδίο δράσης για την ανάπτυξη των εργασιών της εξασφαλίζει η Intrakat μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της με την Εllington Solutions. H Ellington Solutions χρηματοδοτείται από την Εllington Management Group και έχει στο χαρτοφυλάκιό της αρκετά ακίνητα που έχει αποκτήσει μέσα από τη διαχείριση κόκκινων δανείων. H Ellington Solutions είναι μάλιστα η νομική οντότητα που συμμετέχει για λογαριασμό του αμερικανικού hedge fund στην πρώτη φάση εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής, ενώ ελέγχει πλήρως την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων απαιτήσεων Thea Artemis Financial Solutions.
Τα ακίνητα που έχει αποκτήσει μέσα από την εξαγορά δανείων είναι το αντικείμενο της συνεργασίας της με την Intrakat. H κατασκευαστική μπορεί να τα ανακαινίσει και να τα βγάλει στην αγορά για πώληση. Επίσης, μπορεί να είναι και αγοραστής κάποιων εξ αυτών. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα επαγγελματικά ακίνητα ή σε οικόπεδα για αστική ανάπτυξη.
-- Στις 8 Νοεμβρίου τα σπουδαία για την Coca Cola HBC: η κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του ΧΑ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και όλα δείχνουν ότι οι επιδόσεις θα είναι εξαιρετικές. Όχι μόνο επειδή εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη από το πρώτο εξάμηνο η αύξηση του όγκου πωλήσεων (το α’ εξάμηνο είχε πλησιάσει το 20%), αλλά και επειδή αναμένεται ακόμη καλύτερη κερδοφορία, σε βαθμό που να έχει αναπληρωθεί, κατά μεγάλο μέρος, η απώλεια κερδών από την αγορά της Ρωσίας. Θυμίζουμε ότι η μετοχή πέρασε δια πυρός και σιδήρου το πρώτο τρίμηνο, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απόφαση της αμερικανικής Coca Cola να αναστείλει τις δραστηριότητες στη Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Coca Cola HBC. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή έκανε «βουτιά» τότε περίπου κατά 44%, υποχωρώντας ως τα 18 ευρώ. Στη συνέχεια, μετά και το πολύ καλό πρώτο εξάμηνο έφθασε τον Αύγουστο στα 24,8 ευρώ, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκανε μια ανοδική κίνηση από τα 21,1 στα 22 ευρώ, λόγω των προσδοκιών για καλά αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο. Αν επιβεβαιωθεί στις 8 Νοεμβρίου ότι το χάσμα κερδοφορίας που άνοιξε η απώλεια της ρωσικής αγοράς έχει ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, το πιο βαρύ χαρτί της αγοράς θα έχει και πάλι «χώρο» για να κινηθεί προς το υψηλό του Αυγούστου.
-- Ήταν μια συνεδρίαση άγριων διακυμάνσεων η χθεσινή στη Wall Street, που τελικά έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο των βασικών δεικτών: 2,83% για τον Dow Jones, 2,60% για τον S&P 500, 2,23% για τον Nasdaq. Όταν ανακοινώθηκαν τα δυσμενή στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι δείκτες «βούτηξαν» χαμηλότερα, στη συνέχεια εμφανίστηκαν αγοραστές και επικράτησαν καθαρά ως το κλείσιμο. Παρά την καλή τελική εικόνα, όμως, ίσως δεν πρέπει να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα από τη χθεσινή ημέρα της Wall. Υπήρχαν σοβαροί τεχνικοί λόγοι για να αντιδράσουν οι μετοχές, καθώς οι επενδυτές έπαιζαν short σε μεγάλη κλίμακα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό και μετά τις ανακοινώσεις έσπευσαν να κλείσουν θέσεις, οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές. Επιπλέον, η ενδοσυνεδριακή υποχώρηση έφερε τους δείκτες σε ισχυρά σημεία στήριξης, όπως οι 3.500 μονάδες για τον S&P 500. Συνεπώς, ήταν μια αντίδραση πρωτίστως για τεχνικούς λόγους, που δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί βιαστικά ως μια αναστροφή της πτωτικής δυναμικής.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.