ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Intracom ως asset play, η καθυστέρηση στη ΛΑΡΚΟ και η ρήξη Μητσοτάκη - ΠΑΣΟΚ

Τα 250 εκατ. ρευστότητας της Intracom και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση, γιατί αργεί ακόμη η επιλογή επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ, πώς ο Ν. Ανδρουλάκης έκαψε τις γέφυρες με τη ΝΔ, το ακριβό... σπορ της έκδοσης τραπεζικών ομολόγων και η αντίδραση στο ΧΑ.

Για προαποφασισμένη στρατηγική ρήξης του Ν. Ανδρουλάκη με τη Νέα Δημοκρατία και το ενδεχόμενο μεταξύ τους κυβερνητικής συνεργασίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πολύ σημαντική, ωστόσο προσέθεσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί την εργαλειοποίηση της υπόθεσης και την αξιοποιεί ως αφορμή ρήξης με τη ΝΔ. Δεν είναι άστοχη η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έψαχνε τρόπο.. διαφυγής από μια κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, συνεργασία που ίσως εκτιμά ότι έχει μεγαλύτερους κινδύνους από οφέλη για τον ίδιο και το κόμμα του. Σε ανύποπτο χρόνο, άλλωστε, είχε δηλώσει ότι σε μια ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λες και το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα και ποιον θα ψηφίσουν οι πολίτες είναι λεπτομέρεια.

-- Ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο «σκότωσε» τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλώνοντας ότι δεν είναι «κωλοτούμπας» για να αλλάζει τους κανόνες όποτε βολεύει, ενώ τόνισε με έμφαση τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας: «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά».

-- Η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού για τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πιθανότατα θα αποφορτίσει την ένταση στο πολιτικό σκηνικό και θα τερματίσει την εκλογολογία καθαρίζοντας τον ορίζοντα για τους επόμενους μήνες, εξέλιξη θετική για την αγορά.

-- Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον asset play εξελίσσεται η Intracom μετά τις μεγάλης κλίμακας κινήσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια. Πλέον η εταιρεία, μετά την πώληση της Intrakat και της Intrasoft International, διαθέτει ρευστότητα 270 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 20 εκατ. ευρώ, τουτέστιν η καθαρή ρευστότητα φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της της Intracom Defence, μια εξαιρετική εταιρεία, η αξία της οποία εκτιμάται σε 70 – 80 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, η αξία της Intracom ανέρχεται σε τουλάχιστον 320 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία, με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής (1,78 ευρώ), διαμορφώνεται σε 148 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, διαπραγματεύεται με discount κοντά στο 54%, ποσοστό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Από την άλλη μεριά, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιου τύπου επενδυτικά σχήματα παραδοσιακά διαπραγματεύονται με μεγάλο discount από την εσωτερική τους αξία.

-- Ένα μικρό μέρος της μεγάλης αυτής ρευστότητας η εταιρεία αποφάσισε να την επιστρέψει στους μετόχους της. Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Intracom θα προχωρήσει στην επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι στη λήψη της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αΰλων Τίτλων, το λεγόμενο ΣΑΤ, τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022. Η μετοχή της εταιρείας την Παρασκευή έκλεισε στα 1,78 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +2,30%, στον απόηχο της επιστροφής κεφαλαίου. Η μετοχή απέχει +37,34% από το χαμηλό 52 εβδομάδων (1,2960 ευρώ) και -26,14% από το υψηλό 52 εβδομάδων (2,41 ευρώ).

-- Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η εξίσωση με τις εκδόσεις ομολόγων που πρέπει να γίνουν από τις τράπεζες έως το 2025, προκειμένου να καλύψουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν επιβάλει οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (Minimum requirement for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL), προκειμένου να καλυφθεί το ενδεχόμενο κόστος εκκαθάρισης μιας τράπεζας. Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται να εκδώσουν ομόλογα για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ το 2025 και το περιβάλλον για τις εκδόσεις αυτές γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει σωρευτικά κατά 1,25% τα επιτόκιά της και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις – τέσσερις αυξήσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη.

-- Για να αποφύγουν πολύ υψηλά επιτόκια στις εκδόσεις, που θα μείωναν την κερδοφορία τους, οι τράπεζες απευθύνθηκαν στο υπ. Οικονομικών και αυτό τις παρέπεμψε στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για να εξεταστεί αν θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις το Δημόσιο, ώστε να γίνουν φθηνότερες για τις τράπεζες οι νέες εκδόσεις. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε την απάντησή του, που περιλάμβανε και τις προμήθειες που θα έπρεπε να πληρώσουν οι τράπεζες γι’ αυτές τις εγγυήσεις. Ο λογαριασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βγήκε: μαζί με τις προμήθειες του ΟΔΔΗΧ, το τελικό κόστος των εκδόσεων δεν θα μειωνόταν, ήταν το συμπέρασμα, καθώς ο Οργανισμός δεν θέλησε να κάνει… εκπτώσεις που θα προκαλούσαν μπλεξίματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat. Μια υπερβολικά γενναιόδωρη στάση ίσως να οδηγούσε στην προσμέτρηση αυτών των τραπεζικών ομολόγων στο δημόσιο χρέος.

-- Με αυτά τα δεδομένα, οι ακριβές εκδόσεις φαίνονται αναπόφευκτες. Εκτός εάν οι έκτακτες που έχουν δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση δώσουν μια δυνατότητα επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος των εκδόσεων, με την ελπίδα ότι στην πορεία κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

-- Για το τέλος αυτής της εβδομάδας μεταφέρθηκε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς μάλιστα και αυτό να είναι σίγουρο. Η διαδικασία εξέτασης των νομιμοποιητικών εγγράφων των εταιρειών που κατέθεσαν δεσμευτικές προτάσεις αποδεικνύεται περισσότερο περίπλοκη από όσο αναμενόταν, δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι κοινοπραξίες με πολλές εταιρείες να συμμετέχουν. Έτσι, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος ο νέος ιδιοκτήτης -αν υπάρξει πλειοδότης- να μπει στην εταιρεία έως το τέλος του έτους. Και αυτό γιατί, μετά το άνοιγμα των προσφορών, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και του εκκαθαριστή να αξιολογήσουν τις προσφορές και στη συνέxεια να ακολουθήσει η διαδικασία της κατάθεσης βελτιωτικών τιμημάτων.

-- Για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας -διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ- έχει υποβάλει προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την AD Holding. Για τον διαγωνισμό του εκκαθαριστή για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων για 25 χρόνια, προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holding αλλά και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight (CMI). Ο διαγωνισμός δεν προβλέπει την ισοπαλία και με τη μέθοδο του shootout θα επιδιωχθεί ένας υποψήφιος να πλειοδοτήσει και στους δύο διαγωνισμούς.

-- Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά το μίνι ράλι της Παρασκευής στις διεθνείς αγορές. Η εγχώρια αγορά επίσης κινήθηκε έντονα ανοδικά με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές. Ο δείκτης των τραπεζών αποκόμισε κέρδη σχεδόν κατά +7% τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Στην κορυφή των κερδών το εν λόγω διήμερο βρέθηκε η Εθνική με +9,74%, ακολούθησε η Πειραιώς +9%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά +6,50% και η Eurobank +4,63%. Η Εθνική φέτος δείχνει να έχει και τα πιο… επιθετικά χαρακτηριστικά, καθώς φαίνεται πως η αγορά κρίνει ότι υπερέχει σε επίπεδο ισολογισμού. Από την αρχή του έτους, η Εθνική ξεχωρίζει με άνοδο 13,40%, όταν η Eurobank είναι στο +1,88%, ενώ οι Πειραιώς και Alpha Bank υποχωρούν κατά 15,50% και 15,06% αντίστοιχα. 

-- ElvalHalcor και Viohalco δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, μετά τη ΔΕΗ, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση την εφετινή χρονιά, επηρεασμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στην ενέργεια, αλλά και το φάσμα οριζόντιων περικοπών στην κατανάλωση ρεύματος. Θυμίζουμε πως διεθνώς μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, αλουμινίου και άλλοι, είτε έχουν περιορίσει την παραγωγή τους είτε και αναστείλει τη λειτουργία τους. Η μετοχή της ElvalHalcor (ανακοινώνει αύριο Τρίτη μεγέθη μετά το κλείσιμο), υποχωρεί σε ποσοστό 30,38% το 2022, η μητρική Viohalco χάνει 28,10%, ενώ η Cenergy Holdings που διαπραγματεύεται στον Mid Cap υποχωρεί 9,68%. Την ίδια ώρα ο Γ.Δ. χάνει το 2022 5,76%, ενώ στην κορυφή της πτώσης στον Large Cap φέτος παραμένει η ΔΕΗ με -43,19%.

-- Μέσα σ’ όλες τις δυσμενείς εξελίξεις που έχει φέρει ο πόλεμος αλλά και η αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού «χάρτη» που πρέπει να ξανασχεδιαστεί, υπάρχει και ο φόβος για ματαίωση διαφόρων projects υποδομών (σωλήνες, αγωγοί, καλώδια).

-- Η εντυπωσιακή προέλαση των Ουκρανών στην περιοχή του Χαρκόβου και η υποχώρηση των Ρώσων δημιουργούν νέα δυναμική στον πόλεμο και μένει να δούμε αν οι εξελίξεις συμβάλλουν στην εκκίνηση διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών, ή αν η Ρωσία προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας πολεμική κινητοποίηση, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Και πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν τις αγορές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karavias-Fokion-Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι ψάχνει ο Καραβίας στο Ντουμπάι, η Κεραμέως και απογευματινά χειρουργεία

Η Eurobank στήνει γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Εμιράτων, η Ν. Κεραμέως καταργεί έναν αναχρονιστικό περιορισμό, η κυβέρνηση ξοδεύει κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για χειρουργεία και δικαστικά εμπόδια στο λιμάνι Βόλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Β. Μαρινάκης - Ρ. Σούνακ, business στον παγωμένο Καναδά, τα Mirage και η ΛΑΡΚΟ

Η θερμή συνάντηση Μαρινάκη - Σούνακ, το κλειστό meeting Κ. Μητσοτάκη - επενδυτών στον Καναδά παρουσία Ευ. Μυτιληναίου, η προσφυγή για τη ΛΑΡΚΟ, ώρα αποφάσεων για τον άξονα Πάτρα – Πύργος, οι αντιρρήσεις για την πώληση των Mirage, αναβάθμιση του Χρ. Χαρπαντίδη και η σπάνια γέννηση ιπποπόταμου – νάνου στην Αθήνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναμονή για τη FED, οι insiders στην Intracom, η Παγκρήτια και οι συστημικές

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα, η γενναία δημόσια τοποθέτηση του Θ. Πλεύρη για τον πατέρα του, η ΑΜΚ της Παγκρήτιας, το «πάγωμα» των αγορών εν αναμονή της FED, οι inside αγορές στην Intracom, η Τιτάν και ο φόρος στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι παιδικές ασθένειες των servicers, το ρίσκο Μητσοτάκη και το τσεκάπ από ΔΝΤ

Οι αιχμές Στουρνάρα για τους αργούς ρυθμούς ανάκτησης «κόκκινων» δανείων, η ακρίβεια που διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει το ΔΝΤ για το χρέος και ο εφησυχασμός μπροστά στις απειλές του Πούτιν.