ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shuttestock

Η «πύρρειος νίκη» της Ρωσίας, τα περίεργα της λιγνιτοποίησης και η Green Cola

Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από το εντυπωσιακό πλεόνασμα της Ρωσίας, η έξωση στο μοναδικό ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της χώρας, οι αποφασισμένοι μέτοχοι της Green Cola, οι δύο εχθροί του τουρισμού και η «βύθιση» του πετρελαίου.

Νίκη της Ρωσίας στον οικονομικό πόλεμο με τη Δύση είδαν αρκετοί πίσω από τα στοιχεία για το μεγάλο πλεόνασμα β’ τριμήνου 2022 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, που ξεπέρασε τα 70 δισ. δολ. και έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ από το 1994, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα σχετικά στοιχεία. Η αλήθεια είναι ότι οι υψηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου επέτρεψαν στη Ρωσία να συγκεντρώσει αρκετό συνάλλαγμα, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.  Από την άλλη πλευρά, όμως, τα στοιχεία κατέγραψαν και μια μεγάλη μείωση εισαγωγών, που είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων και προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την εισαγωγή βασικών ειδών υψηλής τεχνολογίας από τη Δύση. Για παράδειγμα, αυτές οι ελλείψεις υποχρεώνουν τους Ρώσους να κατασκευάζουν αυτοκίνητα χωρίς βασικές τεχνολογίες ασφάλειας, όπως οι αερόσακοι και το ABS, για να μην πούμε για τις ελλείψεις μικροτσίπ και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που έχουν παραλύσει την αμυντική βιομηχανία εν μέσω πολέμου. Όπως το συνοψίζει εύστοχα αναλυτής του Bloomberg: «Ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πηγαίνει σωστά για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη διατήρηση της ζήτησης από πολλούς εμπορικούς εταίρους. Αλλά είναι επίσης ένα σύμπτωμα αναστάτωσης της οικονομίας, με μια βουτιά στις εισαγωγές που σπέρνει διαταραχές σε όλη την οικονομία». Άλλη μια τέτοια νίκη και χαθήκαμε, όπως θα έλεγε και ο βασιλιάς Πύρρος.

-- Είναι ένα από τα περίεργα της… λιγνιτοποίησης που επιχειρεί η κυβέρνηση εσπευσμένα, για να αντιπαρέλθει η χώρα την ενεργειακή κρίση: ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται πυρετωδώς για να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη και να δουλέψουν περισσότερο οι λιγνιτικές μονάδες τον χειμώνα, στο μοναδικό ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της Ελλάδας, στην Αχλάδα της Φλώρινας, γίνεται… έξωση στην εταιρεία που το λειτουργούσε. Με απόφαση του Κ. Σκρέκα, λύθηκε η σύμβαση μίσθωσης στην εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας της οικογένειας Ρόζα, που «έτρεχε» από το μακρινό 1936. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλείται για την απόφασή αυτή τη «μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας και, ειδικότερα, τη μη καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων». Καλά κάνει, βεβαίως, το υπουργείο και θέλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, όμως με την αποβολή της εταιρείας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί ένα πολύ βασικό ερώτημα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας: πότε θα τεθούν σε λειτουργία και πάλι τα δύο λιγνιτωρυχεία (Αχλάδα 1 και 2) και τι θα γίνει με την τροφοδοσία της σύγχρονης μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας, που έχει κάποιο ρόλο να παίξει στην αύξηση της παραγωγής ρεύματος τον χειμώνα; Προς το παρόν, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αρχίζει η διαδικασία επιστροφής του ορυχείου στο Δημόσιο, που είναι μια αρκετά σύνθετη και χρονοβόρος διαδικασία. Για τα υπόλοιπα… έχει ο Θεός.

-- Μετά από αρκετές μετοχικές ανακατατάξεις που παρατηρήθηκαν στην Green Cola στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας -η ανάπτυξη χρειάζεται κεφάλαια κι όταν αυτά σπανίζουν τότε εκχωρούνται μετοχές- η σύνθεση των μετόχων καταστάλαξε, με τους Περικλή Βενιέρη και Γιάννη Χήτο. Πρόκειται για αποφασιστικό δίδυμο. Ο πρώτος είναι ο ιδρυτής της εταιρείας και πιστεύει «ψυχή τε και σώματι» στο εγχείρημα που το ξεκίνησε στο πιο βαθύ σκοτάδι των χρόνων της ύφεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δεύτερος. Είναι τέτοια η αποφασιστικότητα του κ. Χήτου, που οι πληροφορίες λένε πως έχει εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να στηρίξει την είσοδο των προϊόντων της εταιρείας στη μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αμερικανική αγορά.

-- Πάει… σφαίρα ο τουρισμός, καθώς πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού, όμως δύο εχθροί από το παρελθόν αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο κορονοϊός «σηκώνει κεφάλι», όπως έδειξαν και τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε χθες για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων το επόμενο διάστημα διεθνώς. Την ίδια στιγμή, οι καλοί μας γείτονες στην Τουρκία ετοιμάζονται, όπως προκύπτει από επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, να στείλουν μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου το πλωτό γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίντ Χαν για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν ανακοινώσει πού ακριβώς, αλλά το πιθανότερο είναι σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς να αποκλείεται εντελώς μια… «βόλτα» προς την Κρήτη, σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί βεβαίως τις εξελίξεις και στα δύο αυτά θέματα πολύ στενά, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κορονοϊό και την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, ώστε να συνεχίσει και ο τουρισμός την πορεία του προς νέα ρεκόρ.

-- Μπορεί αρκετοί ειδικοί να προβλέπουν συνέχιση του ράλι του πετρελαίου, ωστόσο χθες οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν νέα «βουτιά» της τάξης του -7,5%, με την τιμή να προσγειώνεται στα 96,3 δολάρια. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη «βουτιά» που σημειώνει το πετρέλαιο μέσα σε μια εβδομάδα και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο μαύρος χρυσός έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά. Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει ολοταχώς σε ύφεση. Επίσης, την τιμή του πετρελαίου πιέζουν και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την Κίνα να προχωρά σε νέους περιορισμούς, στο πλαίσιο της πολιτικής της περί μηδενικής ανοχής, λόγω της νέας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του ιού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάκτωρ, Δημήτρης Μπάκος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τo σούπερ deal στα media, η κυβερνητική επένδυση της ΕΥ και οι αυξήσεις μισθών

Η εξαγορά Πρώτου Θέματος - iefimerida από Δ. Μπάκο - Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, η μεταγραφή Χρ. Ταραντίλη στην ΕΥ, η ενεργειακή σύνδεση με το Ισραήλ, τα εργατικά χέρια από το Μπαγκλαντές, το πικρό δίδαγμα για τους μισθούς και ο τουρισμός.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «άλμα» του ρεύματος, το «θαύμα» του τουρισμού και η χαμηλή πτήση της Aegean

Γιατί η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος δεν θα είναι πολύ μεγάλη, τζίροι που ξεπέρασαν το 2019 σε νησιά όπως η Πάρος, η καθήλωση της μετοχής της Aegean και ο αποχαιρετισμός στον τελευταίο των μεγάλων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τρελές συνταγές ΣΥΡΙΖΑ, η ΤτΕ έγινε high tech και μνηστήρες για το καλώδιο

Οι νέες ιδέες στον ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράσει παντού λεφτά, πώς η ΤτΕ προβλέπει τον πληθωρισμό με AI, το ενδιαφέρον για τη Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, τα μετρητά του ΟΠΑΠ και οι πληρωμές από τα ΕΑΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκπλήξεις από FTSE, το τετ α τετ Σκυλακάκη - Πάιατ και η Aegean στο μηδέν

Ποιο κριτήριο αναβάθμισης «έπιασε» η Ελλάδα και ποιο έχασε, τι είπε ο Τζ. Πάιατ με τον Θ. Σκυλακάκη, η μηδενική αύξηση επιβατικής κίνησης της Aegean, ο πόλεμος των POS στο δικαστήριο, η απογείωση του IRIS και η Flexopack στην Αμερική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σοκ της απόπειρας, τα deals στα τρόφιμα, ο ΑΔΜΗΕ και οι διασυνδέσεις

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ, η συμφωνία και η Γενική Συνέλευση της Attica Bank, τα deals στα τρόφιμα, ο Χατζηδάκης με… αέρα στο Eurogroup, η διασύνδεση με την Κύπρο και το φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες.