Ο τερματισμός της εκλογολογίας μετά τη διπλή παρέμβαση του πρωθυπουργού χθες (στον ΣΚΑΪ 100,3) και προχθές (στη Βουλή) τερματίζει την πολιτική αβεβαιότητα και ανοίγει το δρόμο για την επιτάχυνση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τυχόν πρόωρες εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα δημιουργούσαν πολλές περιπλοκές στην Attica Bank για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου. Έτσι, η διοίκηση της τράπεζας πλέον μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα στο σχεδιασμό της.
-- Τουλάχιστον στη θεωρία, διότι για να έχουμε πράξεις και την υλοποίηση των απαραίτητων κινήσεων για την εξυγίανση της τράπεζας, εκτός από πολιτική σταθερότητα θα πρέπει να υπάρχουν και μέτοχοι που συμφωνούν στα βασικά και προχωρούν. Κάτι που στην περίπτωση της Attica Bank δεν συμβαίνει. Όπως μαθαίνουμε, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ellington, δύο εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας συγκρούονται νυχθημερόν για τα πάντα. Μάλιστα, κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ηλίας Ξηρουχάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, επιδιώκει να διώξει τους επενδυτές… φιλοδοξώντας ο ίδιος, δηλαδή το Ταμείο, να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας.
-- Εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή εξέλιξη με την Capital Group να ανακοινώνει ότι πλέον κατέχει το 5,03% της Alpha Bank. Το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 2,6 τρισ. δολαρίων, αγοράζει μετοχές της Alpha Bank σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τις αγορές δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στις προοπτικές της τράπεζας, αλλά κυρίως στις δυνατότητες της εγχώριας οικονομίας. Διότι τράπεζες και οικονομία είναι ένα και το αυτό. Και όταν η Capital αγοράζει Alpha, ουσιαστικά «αγοράζει» Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι μεγάλες οι πιθανότητες αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, με πρώτη πρώτη τη Γερμανία, να διολισθήσουν σε ύφεση.
-- Σημειώνουμε ένα ακόμα στοιχείο: η Capital προχώρησε σ' αυτή την επένδυση στην Alpha Bank, την ίδια ώρα που πουλούσε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως γερμανικών, αξίας 7 δισ. ευρώ!
-- Παρά τα εξαιρετικά αυτά νέα, όμως, η μετοχή της τράπεζας για άλλη μια συνεδρίαση απογοήτευσε. Ναι μεν έκλεισε στα 0,7510 ευρώ με κέρδη +1,90% αλλά το κλείσιμο ήταν στα χαμηλά ημέρας (0,7470 ευρώ) και πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας (0,7790 ευρώ). Αυτό δείχνει ότι κάποιο μεγάλο ή μεγάλα πορτοφόλια πουλάνε. Επίσης η χθεσινή συνεδρίαση υπογράμμισε μια χρηματιστηριακή διαφοροποίηση που έχει σχηματιστεί το τελευταίο διάστημα, με δύο τραπεζικά ζευγάρια. Εθνική – Eurobank έχουν καλύτερη συμπεριφορά και διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τις άλλες δυο, πιθανότητα γιατί ήδη βρίσκονται με μονοψήφιο δείκτη NPEs. Αντίθετα, Alpha και Πειραιώς έχουν δεχθεί ισχυρότερες πιέσεις, με τους επενδυτές ίσως να περιμένουν την επιβεβαίωση της υλοποίησης του σχεδιασμού τους για την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs την εφετινή χρονιά. Κάτι, το οποίο είναι περίπου δεδομένου ότι θα επιτευχθεί.
-- Στη δύσκολη διεθνή συγκυρία που ζούμε, η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία έχουν δύο ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Το χρέος της χώρας, αν και υψηλό, είναι εκτός αγοράς. Πάνω από το 70% του κρατικού χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα και βρίσκεται εκτός αγορών. Επιπλέον, το ελληνικό χρέος έχει μια μέση διάρκεια 21 ετών με σταθμισμένο μέσο κόστος εξυπηρέτησης στο 1,4%. Δηλαδή, για δυο δεκαετίες το τι θα γίνει με τα επιτόκια ελάχιστα μας ανησυχεί. Αντίθετα, η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ πιο ευάλωτη θέση, έχοντας μέση διάρκεια χρέους 8 χρόνια με μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι εκτός από «κλειδωμένο» χρέος έχει τεράστιους επενδυτικούς πόρους για τα επόμενα χρόνια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών μηχανισμών, που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Πρόκειται για δύο σημαντικότατα πλεονεκτήματα που δεν είχαμε τη δεκαετία του 2010 εξού και η βύθιση του ΑΕΠ.
-- Τα παραπάνω ίσως απαντούν στο γιατί η Capital «αγοράζει» Ελλάδα και «πουλάει» άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
-- Στην αποκοπή του μερίσματος, 0,90 ευρώ ανά μετοχή, οφείλεται η χθεσινή πτώση της μετοχής της Motor Oil (-5,43% ή -0,93 ευρώ) και όχι στις φήμες περί αύξησης κεφαλαίου. Ωστόσο, οι φήμες αυτές ίσως έβαλαν το... χεράκι τους, καθώς δεν αποκλείεται να επαληθευτούν ενόψει της μεγάλης εκταμίευσης ύψους 600 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Άνεμος. Η εταιρεία θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογο αλλά ήδη ο καθαρός δανεισμός έφτασε στο πρώτο τρίμηνο στα 1,75 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων. Η διοίκηση και η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα αποφασίσουν για το τι είναι καλύτερο για την εταιρεία και τους μετόχους. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει να κάνει αύξηση κεφαλαίου από την είσοδό της στο ΧΑ, το 2001. Ενδεχομένως ένα «υβριδικό σχήμα» για έκδοση ομολόγου και αύξηση κεφαλαίου μαζί να έχει πιθανότητες υλοποίησης.
-- Σε αγαπημένο νόμισμα των short έχει εξελιχθεί το ευρώ, που έχει πάρει απότομη κατηφόρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει χάσει περίπου 10% έναντι του δολαρίου, βρίσκεται σε χαμηλό 20ετίας και ολοταχώς κινείται, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, προς την ισοτιμία με το δολάριο. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη ίσως δεν έχουμε δει… τα χειρότερα. Αν στις 22 Ιουλίου, με την επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream μετά τη συντήρηση, η Γερμανία βρεθεί μπροστά σε πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ευρωζώνη θα βρεθεί σε ελάχιστη απόσταση από την ύφεση, η ΕΚΤ θα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει πραγματικά αυστηρή πολιτική για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η διαφορά επιτοκίων ευρώ – δολαρίου θα διευρυνθεί και δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δούμε άλλη μια «βουτιά» του ευρώ κατά 10%, προς την περιοχή του 0,90 δολ. Αν αυτό συμβεί, θα μιλάμε για μια ιστορικών διαστάσεων «κατρακύλα»: το ευρώ έχει να βρεθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα από τα πρώτα του βήματα, το 2002, ενώ στις καλύτερες εποχές του, τον Μάρτιο του 2008, είχε φτάσει στα 1,58 δολ. Η πορεία του ευρώ είναι ίσως η πιο καθαρή απεικόνιση του τεράστιου κόστους που έχει για την Ευρώπη ο πόλεμος του Πούτιν.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.