Ποιος επενδυτής χάνει περισσότερα φέτος; Αυτός που επένδυσε σε ελληνικές μετοχές, ή ένας (θεσμικός, πιθανότατα) που αγόρασε ελληνικά ομόλογα; Με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να υποχωρεί από την αρχή του χρόνου σχεδόν κατά 8%, εύκολα θα υπέθετε κανείς ότι οι μετοχές έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά. Δεν είναι έτσι, όμως: η μεγαλύτερη πτώση έχει συντελεστεί στα ομόλογα. Ο δείκτης ελληνικών ομολόγων της S&P (S&P Greece Sovereign Bond Index) «γράφει» απώλειες 18,93% από την αρχή του χρόνου, υπερδιπλάσιες από τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ και μάλιστα με τιμές της 13ης Ιουνίου, πριν από τη χθεσινή, νέα πτώση των τιμών και άνοδο των αποδόσεων -η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε χθες πάνω και από το 4,7%.
-- Ενώ οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας περνούν ώρες αγωνίας, μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε θέση να παρέμβει για να «σβήσει τη φωτιά», τιμώντας και το “whatever it takes” του Μάριο Ντράγκι, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει. Χθες η Γερμανίδα Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον κατακερματισμό στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, αλλά πέραν αυτής της γενικής τοποθέτησης δεν είχε να πει πολλά: αν και όταν χρειαστεί, η ΕΚΤ μπορεί να σχεδιάσει και να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία παρέμβασης, όπως είπε.
-- Οι trader βέβαια χρειάζονται περισσότερα και πιο συγκεκριμένα πράγματα να ακούσουν για να σταματήσουν να «πυροβολούν» τα ομόλογα. Ας ελπίσουμε κάτι καλύτερο να πει η Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει προγραμματισμένη απόψε, στις 7.20 ώρα Ελλάδος, μια ομιλία σε εκδήλωση του London School of Economics.
-- Στο «κόκκινο» βρέθηκε χθες το σύνολο των μετοχών του δείκτη Large Cap όπως και οι μετοχές του Mid Cap. Και όταν λέμε το σύνολο εννοούμε τους πάντες: το 100% των μετοχών που μετέχουν στους δύο δείκτες έκλεισαν με πτώση χωρίς ούτε μια μετοχή να μπορέσει να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, φαινόμενο όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο.
-- Δεν ξέρω αν αυτό παρηγορεί αλλά στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο «κόκκινο» βρέθηκε επίσης το σύνολο των μετοχών που μετέχουν στον δείκτη S&P 500, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς μιλάμε για τις 500 κορυφαίες εταιρίες των ΗΠΑ. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί στη Wall Street από τη δεκαετία του 1990.
-- Μεταξύ των διεκδικητών για το έργο της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών είναι και η Intracom Telecom, η οποία στις πρώτες διαρροές του ΔΕΔΔΗΕ δεν αναφερόταν μεταξύ των συμμετεχόντων. Όπως πληροφορείται η στήλη, η Intracom Telecom κατεβαίνει μαζί με την Εlster που ανήκει στον αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο Honeywell. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία και διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία.
-- H Intracom Telecom είχε κερδίσει τον πιλοτικό διαγωνισμό του 2016 για την εγκατάσταση 200.000 μετρητών αλλά μετά από προσφυγή άλλων διεκδικητών ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ. Σημειώνεται πως στο παρελθόν η Intracom Telecom ανήκε στον όμιλο Intracom αλλά μεταβιβάστηκε στη ρωσική Sistema και εν συνεχεία σε Άραβες. Σήμερα η εταιρεία έχει Ελβετό βασικό μέτοχο αλλά παραμένει μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με παραγωγή και R&D στην Ελλάδα όπου απασχολούνται 1.270 άτομα και εργοστάσια σε Ρουμανία και Ιταλία.
-- Ξεσπάθωσε ο Παύλος Πολάκης κατά των τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των funds για τα κόκκινα δάνεια που απέκτησαν «χωρίς να έχουν κεφάλαια». «Αυτοί που πρέπει καταλαβαίνουν», έγραφε στην ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής του Σύριζα και αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, διαβάζοντας την παρέμβαση, είναι ότι ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει τίποτα. Αυτό που έκανε τόση εντύπωση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το ότι απέκτησαν τα κόκκινα δάνεια χωρίς να έχουν πολλά κεφάλαια, είναι η συνήθης πρακτική, καθώς μιλάμε για εταιρείες ειδικού σκοπού που δημιουργούνται για να αποκτήσουν τις τιτλοποιήσεις και δεν ανήκουν ούτε στην τράπεζα, αλλά ούτε στους επενδυτές που αποκτούν τις ομολογίες. Σε ότι αφορά τις τιμές που αγοράστηκαν τα δάνεια αυτά, υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για οφειλές που δεν αποπληρώνονται εδώ και χρόνια. Ο Π. Πολάκης καταγγέλλει ότι ήταν πολύ χαμηλές (στο 10% με 15%) της αξίας τους αλλά και εδώ απέχει από την πραγματικότητα καθώς οι περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει σε διπλάσιες τιμές –κοντά στο 30% της αξίας των δανείων- και ορισμένες μάλιστα σε ακόμα υψηλότερες τιμές. Τώρα σε ό,τι αφορά το επιχείρημα περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Ελληνικό Δημόσιο θα λέγαμε ότι όχι μόνο έχει δίκιο, αλλά ο ίδιος και το κόμμα συνέβαλαν καθοριστικά στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση και προκάλεσαν καθ' ολοκληρίαν την τρίτη.
-- «Ευτυχώς, αποσύρθηκε». Έτσι σχολίασε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλ. Σαρρηγεωργίου το άρθρο 23 του νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή. Ως γνωστόν, κάποιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχαν τη φαεινή ιδέα να καθιερωθεί υποχρεωτική ασφάλιση νέων κτιρίων από το 2025 μόνο σε περιοχές υψηλού κινδύνου για φυσική καταστροφή, κάτι που βέβαια προκάλεσε… λιποθυμίες στις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού ο υψηλός κίνδυνος δεν μπορεί παρά να φέρει αντίστοιχα υψηλά -απαγορευτικά- ασφάλιστρα και αυτό θα καθιστούσε τη ρύθμιση εντελώς προβληματική.
-- Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν, τώρα που «ευτυχώς, αποσύρθηκε» το επίμαχο άρθρο; Ο κ. Σαρρηγεωργίου προτείνει το προφανές, δηλαδή να γίνει οργανωμένος διάλογος με την κυβέρνηση και να καθιερωθεί υποχρεωτική ασφάλιση για όλα τα νέα κτίρια, με παράλληλη παροχή φορολογικών κινήτρων από την κυβέρνηση, ώστε να είναι προσιτά τα ασφάλιστρα. Εύλογη η πρόταση, αλλά στην παρούσα φάση δεν φαίνεται ότι υπάρχει πολλή προθυμία από την κυβέρνηση για να τη συζητήσει.
-- Οι πολίτες καίγονται για μέτρα ανακούφισης από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όμως στο υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν ασκήσεις πολιτικής επικοινωνίας, αναζητώντας τον τρόπο για να μεγιστοποιηθεί το πολιτικό αποτέλεσμα από την ανακοίνωση δύο βασικών προγραμμάτων. Ο λόγος για την επιδότηση έως 600 ευρώ για τους λογαριaσμούς ρεύματος και για το αναμενόμενο εδώ και μήνες πρόγραμμα επιδοτούμενης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκουν τώρα να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα αυτά τα δύο προγράμματα, επειδή πιστεύουν ότι έτσι το επικοινωνιακό αποτέλεσμα θα μεγιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι ανακοινώσεις και των δύο προγραμμάτων.
-- Σε «θολά νερά» πλέει και το νομοσχέδιο για τη β’ φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, για το οποίο πολλοί περίμεναν ότι θα είχε κατατεθεί χθες στη Βουλή, αλλά νεότερες διαρροές από το υπουργείο μετέθεταν την κατάθεσή του τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.