ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Euros, Money, xrhmata,
Φωτο: Shutterstock

Οι δύο δείκτες για 4 τράπεζες, το Ταμείο Ανάκαμψης σε slow motion και η ισχύς του ΟΠΑΠ

Πώς το ελληνικό χρηματιστήριο κατέληξε να έχει δύο ίδιους τραπεζικούς δείκτες, οι αργοί ρυθμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης που επιβάλλει η ελληνική γραφειοκρατία, τα μηνύματα από την άνοδο του ΟΠΑΠ, η νέα καθυστέρηση για τη ΛΑΡΚΟ και οι αναπάντητες κλήσεις στα ΕΛΤΑ.

Ίσως είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτουμε μόνο τέσσερις σημαντικού μεγέθους τράπεζες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και... 2 τραπεζικούς δείκτες για να παρακολουθούμε την καθημερινή πορεία των μετοχών τους! Αν δει κάνεις το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα data που διοχετεύει για την ενημέρωση της αγοράς θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ο δείκτης FTSE/XA – ΧΑΚ Τραπεζικός Δείκτης (που χθες έκλεισε στις 463,7 μονάδες σημειώνοντας πτώση -1,84%) και ο δείκτης FTSE/XA Τράπεζες (που χθες έκλεισε στις 612,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση -1,84%. Οι δύο δείκτες εμφανίζουν ακριβώς την ίδια απόδοση από 31.12.2021 όπως επίσης και το 2020 και το 2019. Και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, καθώς και οι δυο δείκτες διαμορφώνονται από την πορεία τεσσάρων μετοχών: της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς. Προς τι λοιπόν οι δυο δείκτες; Η απάντηση είναι απλή: ο πρώτος που αναφέραμε ( FTSE/XA – ΧΑΚ Τραπεζικός Δείκτης) είναι απομεινάρι των προ κρίσεων εποχών, όταν στην εγχώρια αγορά διαπραγματεύονταν και οι μετοχές κυπριακών τραπεζών, οι οποίες απορροφήθηκαν σε μια νύχτα από την Τράπεζα Πειραιώς το 2013 μετά το PSI. Έτσι, σταδιακά οι δύο δείκτες απέμειναν με τις τέσσερις συστημικές και μόνο. Και γιατί δεν έχει καταργηθεί τόσα χρόνια ο ελληνοκυπριακός τραπεζικός δείκτης, είναι η δεύτερη ερώτηση που ανακύπτει. Ποιος ξέρει; Ίσως να μην το έχει δει κανείς. Ή το έχουν δει αλλά δεν ασχολούνται. Ή δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία. Ή οι υπεύθυνοι αισιοδοξούν ότι πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι θα μας έρθουν οι κυπριακές τράπεζες οπότε ας κρατάμε έτοιμο τον σχετικό δείκτη....

Απέναντι στην ατελείωτη γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα του εγχώριου διοικητικού μηχανισμού βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάρτιση του ελληνικού σχεδίου (σε χρόνους που ξεπέρασαν πολλές άλλες ευρωπαϊκές) και την εμπλοκή του τραπεζικού συστήματος στην πιστωτική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, όσο προχωράμε στο δια ταύτα, στην πράξη, τόσο το προβλήματα και οι καθυστερήσεις πληθαίνουν.

-- Ο λόγος είναι η γραφειοκρατία και η διοικητική αδυναμία των αρμόδιων φορέων να «τρέξουν» τους σχετικούς διαγωνισμούς. Ακόμα και στον τομέα του «ψηφιακού» Πιερρακάκη, το έργο και η αποτελεσματικότητα του οποίου αναγνωρίζεται από τους πάντες, σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς οι δομές του υπουργείου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Επιπλέον, πηγές της στήλης που παρακολουθούν στενά τα του RRF σημειώνουν ότι ακόμα περιμένουμε το ακριβές πλαίσιο για την επιλεξιμότητα των επενδύσεων, κάτι που έχει «παγώσει» πολλές επενδύσεις. Μεγάλες εταιρίες και μεγάλοι επενδυτές καθυστερούν μεγάλα επενδυτικά project αναμένοντας την εξειδίκευση των λεπτομερειών. Αν προσθέσουμε δε και την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται άκρως απίθανο να μπορέσουμε να πιάσουμε τα πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα του RRF.

-- Επίδειξη ισχύος έκανε χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ, στον απόηχο των ανακοινώσεων για την εντυπωσιακή ανάκαμψη των μεγεθών το 2021 και την ανταμοιβή των μετόχων με μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου 1,5 ευρώ ανά μετοχή, που διαμορφώνει τη συνολική απόδοση στο 12%. Σημειώνοντας άνοδο 3,43% σε μια κακή συνεδρίαση, ο ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε ότι επανέρχεται σε ηγετικό ρόλο στη χρηματιστηριακή αγορά και απέτρεψε μεγαλύτερη πτώση των δύο βασικών δεικτών. Με κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 4,6 δισ. ευρώ με το χθεσινό κλείσιμο, ο ΟΠΑΠ είναι τρίτος πλέον στην αγορά, μετά την Coca Cola HBC και τον ΟΤΕ και πάνω από τις τράπεζες.

-- Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει να παίξει η μετοχή του ΟΠΑΠ στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε χθες και η έκθεση της HSBC για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο οίκος ξεχωρίζει μόνο δύο μετοχές ως κορυφαίες του επιλογές: τη Eurobank, που έχει τα πρωτεία στον τραπεζικό κλάδο στην πορεία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου και τον ΟΠΑΠ. Μάλιστα, η HSBC ανεβάζει πολύ ψηλά την τιμή στόχο για τον ΟΠΑΠ, στα 16,5 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου 27% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η HSBC προβλέπει μεγάλη αύξηση εσόδων και διατήρηση των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους σε υψηλά επίπεδα, με ώθηση από τις on line δραστηριότητες και τα VLT, ενώ οι μέτοχοι θα ωφεληθούν από τις πολύ υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, καθώς ο ΟΠΑΠ έχει προπληρώσει φόρους ως το 2030 και αυτό θα του επιτρέψει να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την ανταμοιβή των μετόχων, θέτοντας ρεαλιστικό στόχο για μερίσματα 1 ευρώ ανά μετοχή τα επόμενα χρόνια.

-- Δεν φαίνεται να προβληματίζει πολύ την κυβέρνηση η δικαστική απόφαση που ουσιαστικά μπλοκάρει τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για τη ΛΑΡΚΟ, τουλάχιστον μέχρι να συζητηθούν στο δικαστήριο (στις 6 Μαΐου) οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία εργαζομένων. Μια απόφαση, που προσωρινά «παγώνει» τη διαδικασία διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων. Με βάση τα νέα δεδομένα, αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει άλλη μια παράταση στις διαδικασίες των διαγωνισμών και δεν θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών στα τέλη αυτού του μήνα. Η νέα καθυστέρηση μάλλον αποτρέπει τα χειρότερα, αφού δίνει περισσότερο χρόνο για να βρεθεί μια καλύτερη λύση σχετικά με το ακανθώδες πρόβλημα της προσαρμογής της ΛΑΡΚΟ στην περιβαλλοντική νομοθεσία, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους υποψήφιους επενδυτές και ήταν πολύ πιθανό ότι θα απέτρεπε την κατάθεση έστω και μίας προσφοράς, κάτι που θα οδηγούσε στην πτώχευση της ΛΑΡΚΟ. Χρόνος, λοιπόν, κερδήθηκε άλλη μια φορά, για να αποφευχθεί μια πολύ επώδυνη αποτυχία των δύο διαγωνισμών. Όμως, δεν αρκεί να υπάρχει χρόνος, αλλά θα πρέπει και να αξιοποιηθεί σωστά από την κυβέρνηση για βρεθεί ο επενδυτής που θα σώσει την ιστορική βιομηχανία νικελίου.

-- Χθες η ιστοσελίδα μας έλαβε ηλεκτρονική επιστολή αναγνώστη ο οποίος ρωτά με αφορμή το χακάρισμα των ΕΛΤΑ: «Γνωρίζετε αν έχει επανέλθει η λειτουργία των ΕΛΤΑ μετά το χακάρισμα; Σας ρωτάω γιατί παίρνω τηλέφωνο τα ΕΛΤΑ Παλλήνης δύο μέρες τώρα και δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα για να ενημερώνουν το κοινό». Η στήλη δεν έχει υπεύθυνη απάντηση στο ερώτημα, ωστόσο, θα μας επιτρέψετε να εκφράσουμε μια ειλικρινή απορία: Είναι βέβαιο ότι πριν το χακάρισμα αν τηλεφωνούσε κάποιος σε κατάστημα των ΕΛΤΑ θα απαντούσαν στις κλήσεις;

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η DG Comp στα ΕΛΤΑ, τα παράλογα της Πειραιώς και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Το γεύμα και η συμφωνία απόψεων Μητσοτάκη - Στουρνάρα, οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών για την ΑΜΚ της Πειραιώς, γιατί η DG Comp «σκαλίζει» την αύξηση των ΕΛΤΑ, το ακατανόητο +29,95% της Πειραιώς και το τσουρούφλισμα των πρωινών αγοραστών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο χρυσός χορηγός της Εθνικής, το Ταμείο Ανάκαμψης και το «ξύπνημα» των blue chips

Το μαξιλάρι κερδών που πρόσφερε το Δημόσιο στην Εθνική, οι επενδυτές που βγήκαν στο ΧΑ, η απουσία διαλόγου για το σχέδιο ανάκαμψης και η «βουτιά» της Ελλάδας στη λίστα του Bloomberg για την πανδημία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΕΕ καταστρέφει τα χρηματιστήρια, τα νέα της Mytilineos και τα περίεργα email

Η απίθανη γραφειοκρατία για το άνοιγμα χρηματιστηριακού κωδικού που στέλνει τους επενδυτές σε πλατφόρμες τζόγου, οι σκληροί όροι για το νέο πακέτο από Βρυξέλλες και η ρευστότητα της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα του ΧΑ, η «αργή» Επ. Κεφαλαιαγοράς και η διάσωση των ΕΛΤΑ

Το «μάζεμα» μετοχών στην Αθήνα, η ψυχραιμία στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις για τις καθυστερήσεις της Κεφαλαιαγοράς στις έρευνες για την Folli Follie, η «ένεση» 180 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ και τα καράβια της Τεχνικής Ολυμπιακής.
Karavias-Fokion-Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι ψάχνει ο Καραβίας στο Ντουμπάι, η Κεραμέως και απογευματινά χειρουργεία

Η Eurobank στήνει γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Εμιράτων, η Ν. Κεραμέως καταργεί έναν αναχρονιστικό περιορισμό, η κυβέρνηση ξοδεύει κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για χειρουργεία και δικαστικά εμπόδια στο λιμάνι Βόλου.