Από την αρχή του χρόνου ο πρωθυπουργός έχει προσθέσει στο πρόγραμμά του μια νέα σύσκεψη - συνάντηση, την οποία μάλιστα πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου, κάθε εβδομάδα, στελέχη του ενεργειακού τομέα με τους οποίους συζητά για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην εγχώρια αγορά, τα μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς και πολλά άλλα. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είναι ενδεικτική του πόσο μεγάλη βαρύτητα δίνει στο θέμα της ενέργειας και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που προκαλεί στην κοινωνία και την οικονομία αλλά και της αποφασιστικότητάς του να εντρυφήσει και να κατανοήσει σε βάθος τα της ενέργειας.
-- Σ’ αυτή λοιπόν την ενεργειακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα, του επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνου Ξιφαρά, ο πρωθυπουργός «έριξε» στο τραπέζι την ιδέα ότι το μέγεθος της κρίσης στην ενέργεια και το εύρος των επιπτώσεων που διαχέεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ επιβάλλει την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Τουτέστιν, η Ευρώπη, όπως προχώρησε χωρίς πολλά – πολλά στην δυναμική αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία απειλούσε με έμφραγμα την ευρωπαϊκή οικονομία, έτσι και τώρα την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, και η οποία λαμβάνει ακραίες διαστάσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με άμεσα και γενναία μέτρα: τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, ενός Ενεργειακού Ταμείου, το οποίο θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες γαι να μπορέσουν να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και με την εξαίρεση των σχετικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
-- Τη φήμη του ανθρώπου που κατακτά τους συνομιλητές του έχει ο CEO της Deutsche Telekom, Τιμ Χέτζες. Γράφοντας, όμως, για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο χαλαρός και επικοινωνιακός διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου έδειξε ότι τον… κατέκτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επειδή του απέδειξαν πόση διάθεση υπάρχει πλέον στην Ελλάδα για αλλαγές, αλλά και ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι δυνατός, τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και στις κρατικές διοικήσεις. «Εμείς στη Γερμανία πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας», γράφει ο Χέτζες και επικαλείται ένα παράδειγμα για να αποδείξει την πρόοδο της Ελλάδας: 1.500 διοικητικές διαδικασίες ψηφιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο αυξήθηκαν από 8,8 εκατ. το 2018 σε 567 εκατ. το 2021. Όλα αυτά, τονίζει, τον έπεισαν ότι ήταν σωστή η απόφαση να διπλασιαστούν οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε υποδομές οπτικής ίνας και να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη του δικτύου 5G.
-- Μα, γιατί ανεβαίνουν οι αγορές ενώ η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται; Αυτό το ερώτημα έθεσε η στήλη χθες το πρωί σε επαγγελματία που παρακολουθεί δεκαετίες τα των αγορών. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική: διότι δεν πιστεύουν ότι τελικά θα γίνει πόλεμος! Αργά το βράδυ, βέβαια, η εικόνα άλλαξε δραστικά με τα χρηματιστήρια να χάνουν τα πρωινά κέρδη και να διολισθαίνουν στο κόκκινο σημειώνοντας μεγάλες απώλειες, επειδή οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον έκαναν λόγο για άμεση έναρξη της ρωσικής εισβολής.
-- Η εγχώρια αγορά για άλλη μία συνεδρίαση έδειξε χαρακτήρα, με τις τράπεζες να συνεχίζουν ανοδικά, και παρά τις νέες πιέσεις στην μετοχή της Coca Cola HBC η οποία έχει σημαντική έκθεση στην αγορά της Ουκρανίας. Ωστόσο η μετοχή που κέρδισε χθες τις εντυπώσεις ήταν η Lamda Development, όπου βγήκαν μεγάλες εντολές αγοράς και το χαρτί κινήθηκε με ορμή που είχαμε σχεδόν ξεχάσει. Σημαντικά αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ. Να δούμε αν το ελπιδοφόρο αυτό «ξύπνημα» της μετοχής θα έχει διάρκεια.
-- Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν στην αγορά τις προσπάθειες της διοίκησης της Folli Follie να προωθήσει το σχέδιο εξυγίανσης και να αποτρέψει μια χρεοκοπία. «Οι προσπάθειες της νέας διοίκησης είναι ειλικρινά φιλότιμες, όμως η καθυστέρηση στην απόδοση Δικαιοσύνης λειτουργεί αποτρεπτικά», τονίζουν στελέχη της αγοράς, με αφορμή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Σάμιου. Για τις νέες συνεργασίας και επεκτατικές κινήσεις της πολύπαθης εταιρείας, σημειώνουν ότι «όποιες νέες συνεργασίες συνάπτονται, πρέπει να αποδίδουν άμεσα προκειμένου να μειώνουν το ρίσκο, όμως ζούμε σε εποχές αυξημένης αβεβαιότητας». Η Folli Follie προχώρησε μέσα στο 2021 στο άνοιγμα 2 καταστημάτων της αλυσίδας Kendall + Kylie, δύο σημείων Beverly Hills Polo Club καθώς και τριών νέων εκπτωτικών καταστημάτων Factory Outlet Local, τα οποία κατά πληροφορίες έχουν αρκετά θετικές επιδόσεις την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Το μεγάλο εμπόδιο στην επάνοδο στην κανονικότητα είναι, πάντως, οι καθυστερήσεις της ποινικής Δικαιοσύνης, που κρατά δεσμευμένα βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα του ομίλου και η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων είναι το κλειδί για την αποφυγή της χρεοκοπίας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.