Την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντόπουλος βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες και πραγματοποιεί κάποιες πολύ επιλεγμένες επαφές, πολύ διακριτικά. Σε ό,τι αφορά την ανάληψη καθηκόντων, αν και η επιλογή του κ. Κοντόπουλου ανακοινώθηκε επίσημα στις 22 Ιανουαρίου, δεν μπορούσε να αναλάβει άμεσα καθήκοντα λόγω σχετικής δέσμευσης που έχει στην προηγούμενη απασχόλησή του. Πληροφορίες ανέφεραν ότι από την προηγούμενη θέση του (Chief Macro Strategist στην CQS) είχε παραιτηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο 2021, κάτι που είχε δώσει τροφή για διάφορα σχόλια, ωστόσο στο προφίλ του στο Linkedin φαίνεται ότι παραμένει ή τουλάχιστον απασχολήθηκε κάποιο διάστημα το 2022 στην CQS. Όπως και να έχει, η περίοδος αποχής ολοκληρώνεται και σε περίπου δύο εβδομάδες ο νέος πρόεδρος του ΧΑ θα αναλάβει καθήκοντα.
– Μια κάποια αντίδραση φαίνεται να βγαίνει στην Intralot μετά από μια μακρά περίοδο μελαγχολικής πτώσης. Η μετοχή της εταιρείας εισήλθε από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και «έγραψε» υψηλό 52 εβδομάδων (0,8650 ευρώ), σε ένα πτωτικό κανάλι που την οδήγησε στο 0,5650 την προηγούμενη Δευτέρα, καταγράφοντας βαριές απώλειες -35% και μάλιστα σε μια περίοδο που το Χρηματιστήριο Αθηνών αποκόμισε μεγάλα κέρδη με τον Γενικό Δείκτη να φιγουράρει στα υψηλά 52 εβδομάδων. Η μετοχή κινήθηκε ανοδικά και χθες, μετά την αντίδραση του +3,53% της Τρίτης, ωστόσο, δεν κατάφερε να επανέλθει πάνω από το 0,60 ευρώ επίπεδο όπου βγήκαν πολλές εντολές πώλησης. Στο μεγάλο μέτωπο, την προοπτική εισαγωγής της θυγατρικής της στον NASDAQ στις ΗΠΑ, κίνηση που θα αλλάξει άρδην την εικόνα της Intralot, δεν υπάρχουν νεότερα. Αυτό που αναμένεται σύντομα είναι τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2021 και τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα είναι πολύ, πολύ καλύτερα.
-- Με την μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει, στο μέτωπο της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι τράπεζες για άλλη μια συνεδρίαση ήταν αυτές που «έφεραν» όλα τα λεφτά. Η Alpha Bank πραγματοποίησε χθες το 25% των συνολικών ημερήσιων συναλλαγών, καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές της αξίας 23,97 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι συναλλαγές ανήλθαν σε 95,7 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα που πραγματοποίησε το 13,8% των συναλλαγών, η Eurobank με το 10,4% και η Πειραιώς με 5,9%. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν το 55,1% των χθεσινών συναλλαγών του ΧΑ.
-- Με πολλές ουρές φαίνεται πως είναι η υπόθεση που εμπλέκει τη γαλλική πολυεθνική Imerys για την εξαγορά εγχώριας εταιρίας εξόρυξης βωξίτη. Από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι είναι μια κλασική περίπτωση φοροαποφυγής με χρήση εταιρίας – οχήματος. Το όχημα, με έδρα εκτός Ελλάδος φυσικά, εξαγόρασε την εταιρία εξόρυξης βωξίτη και εν συνεχεία η Imerys εξαγόρασε το όχημα σε εφταπλάσια, όπως λέγεται, τιμή.
-- Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει, ως γνωστόν, οι καθυστερούμενες οφειλές δημοτικών τελών από παρόχους ρεύματος σε δήμους. Ουσιαστικά, πολλοί πάροχοι παίρνουν με το... έτσι θέλω άτοκα δάνεια από τους δήμους και τους διαχειριστές της αγοράς (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) για να καλύψουν τα κενά ρευστότητας που προκαλεί ο συνδυασμός υψηλών τιμών χονδρικής και καθυστερήσεων από τους πελάτες τους. Αυτό το όμορφο και άκρως ελληνικό σχήμα, όμως, έχει και τα όριά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι δήμοι που... αγρίεψαν έστειλαν εξώδικες επιστολές σε παρόχους, προειδοποιώντας για δικαστικές ενέργειες, δηλαδή για την έκδοση διαταγών πληρωμής, που θα προκαλούσαν πολύ σοβαρές παράπλευρες απώλειες στις εταιρείες, αφού θα «μαύριζαν» στον Τειρεσία. Μπροστά σε αυτή την απειλή, οι δύστροποι πάροχοι πλήρωσαν τις οφειλές τους αμέσως και στο ακέραιο. Υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως, σε όλα αυτά: είναι αδιανόητο να ακολουθήσουν την ίδια οδό όλοι οι δήμοι για να πάρουν χρήματα που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό τους και παρακρατούνται αυθαίρετα. Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ θα πρέπει να βρουν μια καλύτερη και απλούστερη λύση.
-- Πολύ καλά τα είπε η γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο μεγάλο συνέδριο της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Κάιρο: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης μας από χώρες εκτός Ε.Ε. Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες με τους υπάρχοντες επενδυτές». Πέρα από τα όμορφα λόγια, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα των ερευνών για υδρογονάνθρακες αλά ελληνικά. Δεν φτάνει που καθυστέρησαν αναίτια για πολλά χρόνια οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πια στο όριο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια και να έχουν μειωθεί παγκοσμίως οι επενδύσεις των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών σε έρευνες. Αλλά ακόμη και τώρα, που θεωρητικά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την εκκίνηση των ερευνών, μεγάλες κοινοπραξίες, όπως αυτή της Exxon με την Total και τα ΕΛΠΕ, μαθαίνουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ελληνική Δικαιοσύνη. Προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των ερευνών στα νότια της Κρήτης έχουν κατατεθεί από τον Απρίλιο του 2019 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά η συζήτησή τους έχει αναβληθεί πέντε φορές. Με τέτοιους ρυθμούς από το κράτος και τη Δικαιοσύνη, πιο πιθανό να μείνουν για πάντα στον βυθό της θάλασσας όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορεί να υπάρχουν, παρά να δούμε «περισσότερη έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.