Η ιστορία ακούγεται ίσως υπερβολική, αλλά τη μεταφέρουμε όπως μας τη μετέφεραν: εγχώρια τράπεζα έκανε πρόταση για μεταγραφή σε στέλεχος της HSBC Ελλάδος, προσφέροντας αμοιβή περίπου 5.000 ευρώ πρόταση που ανάγκασε το στέλεχος της HSBC να σηκώσει το φρύδι περιφρονητικά διότι η ίδια θέση στην HSBC αμείβεται με 20.000 ευρώ! Ακόμα και αν είναι κάπως η υπερβολική η παραπάνω ιστορία η ουσία είναι ότι το «ακριβό» προσωπικό της HSBC Ελλάδος και η απροθυμία της μητρικής να αναλάβει τα βάρη της αποδέσμευσή του αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την πώληση των ελληνικών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων ήταν αυτό που οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις αρχικά με τη Eurobank και κατόπιν. Μάλιστα ακούγεται ότι οι σύμβουλοι της HSBC προσέγγισαν και την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα οι οποίες όμως το απέρριψαν αμέσως.
-- Σε ότι αφορά την τύχη του deal για την πώληση των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC, η εμπλοκή με την Παγκρήτια είναι σοβαρή, λόγω της παρέμβασης της ΤτΕ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το deal έχει «πεθάνει». Αν οι Άγγλοι κάνουν το βήμα που απαιτείται και βάλουν το χέρι στην τσέπη, τότε θα έχουμε αίσιο τέλος.
-- Μεγάλη αίσθηση σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Το deal που αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για τον δημιουργό της Ευρ. Πίστης, Χρήστο Γεωργακόπουλο έδωσε αφορμή για πολλά ερωτήματα. Για τη στρατηγική της Allianz πίσω από την κίνηση, για το πώς θα αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς και αν θα υπάρξει αντίδραση από το CVC, που έχει προχωρήσει στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και από την Eurolife που ελέγχεται από τη Fairfax.
-- Παράλληλα, πολλοί ψίθυροι τροφοδοτούνται από την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Πίστης και τις αναπόδραστες συγκρίσεις με την Εθνική Ασφαλιστική. Η σύγκριση με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης να γίνεται με price to book value στο 1,3 ενώ αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής στο 0,5 μάλλον επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η πώληση της Εθν. Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα δεν ήταν μια κανονική επιχειρηματική κίνηση αλλά μια συναλλαγή υπό πίεση για την Εθνική Τράπεζα. Εκτός βέβαια αν έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι η Εθνική Ασφαλιστική και ο ισολογισμός της βαρύνονται με πολλά αθέατα προβλήματα.
-- Άλλη μια κακή ημέρα ήταν η χθεσινή για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε στο 2,64% και το spread από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους άνοιξε σε επίπεδο νέου ρεκόρ 12μήνου, στις 236,7 μονάδες βάσης. Η στροφή των επενδυτών από τις μετοχές στην ασφάλεια των ομολόγων ωφέλησε τους γερμανικούς τίτλους, που θεωρούνται απολύτως ασφαλείς, όχι όμως και τους ελληνικούς.
-- Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε μέσω του Reuters να παρέμβει για να κατευνάσει τις διαθέσεις των επενδυτών της αγοράς ομολόγων. Τέτοιες παρεμβάσεις, όμως, για να έχουν κάποια επίδραση πρέπει να έχουν κάποιο στοιχείο έκπληξης, αλλιώς οι παίκτες της αγοράς τείνουν να τις αγνοούν, αν δεν τις εκλαμβάνουν και ως ένδειξη αδυναμίας. Δυστυχώς για τον υπουργό Οικονομικών, όσα δήλωσε χθες ήταν ήδη γνωστά και αναμενόμενα: ότι η Ελλάδα σύντομα θα εξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ και ότι το 2023 θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι η αγορά ομολόγων έμεινε ασυγκίνητη.
-- Η ανάκαμψη με κέρδη της τάξεως του 5% σε τρεις συνεδριάσεις (μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων εβδομάδων) τελείωσε για τη μετοχή της ΔΕΗ με τη χθεσινή αναταραχή στην αγορά, που την οδήγησε 1,96% χαμηλότερα. Και μέσα σε όλα, ήλθε να προστεθεί στην επενδυτική εξίσωση (τουλάχιστον για όσους εξακολουθούν να δίνουν κάποια σημασία σε όσα λέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ...) η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αμέσως μόλις σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας δεν διευκρίνισε πού θα βρει τα λεφτά η κυβέρνησή του για να κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνά αισίως τα 3 δισ. ευρώ. Αλλά ίσως αυτά είναι περιττές λεπτομέρειες: όλα μπορούν να γίνουν με ένα νόμο και ένα άρθρο, ως γνωστόν.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.