Λιγοστεύουν οι υποψήφιοι για τη ΛΑΡΚΟ και είναι σίγουρα πολύ λιγότεροι από τους τρεις που ακούγονταν πως παραμένουν στο παιχνίδι μέχρι πρόσφατα. Όπως φαίνεται ουδείς έχει διάθεση να μπλέξει με περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς που θα σπεύσουν να προσφύγουν κατά του ιδιώτη που θα αναλάβει μια μονάδα που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε βάρος του περιβάλλοντος! Χωρίς να μιλάει κανείς, αφού τοπικοί και άλλοι φορείς – και κυρίως τα αρμόδια υπουργεία - κάνουν τα στραβά μάτια. Επιπλέον, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει που να μετατάξει τους υπαλλήλους της ΛΑΡΚΟ λέγεται πως επιβάλλει, δια της πλαγίας οδού, να κρατήσει αρκετούς από αυτούς ο επενδυτής! Πως; Με την πρόβλεψη, στους όρους της σύμβασης μίσθωσης του εργοστασίου, για συνέχιση κάποιων διεργασιών που θα μπορούσαν να γίνουν αλλού με μικρότερο κόστος.
-- Χωρίς τη ρύθμιση που είχε προτείνει η ειδική επιτροπή υπό τον Ι. Λιανό, πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, για ειδικό καθεστώς εποπτείας των ψηφιακών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων, κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, εισάγοντας διατάξεις από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα «άδειασμα» της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η υπό τον κ. Λιανό νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να προτείνει μια ρύθμιση με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, που θα επέτρεπε καλύτερη εποπτεία οικοσυστημάτων όπως, για παράδειγμα, αυτό της Airbnb. Ο κ. Λιανός έχει εξηγήσει αναλυτικά, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο BusinessDaily γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η ρύθμιση, ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα καταχρήσεις οικονομικής ισχύος από κυρίαρχους παίκτες των οικοσυστημάτων. Η κυβέρνηση προτίμησε να ακούσει επιχειρήσεις και φορείς, που έλεγαν ότι η ρύθμιση θα δημιουργούσε αχρείαστη πολυπλοκότητα και νομική αβεβαιότητα. Προφανώς, η ιστορία θα κρίνει ποιος είχε δίκαιο. Κατά τα άλλα, η βασικότερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι αυτή που αφορά μια νέα κατηγορία παραβάσεων τύπου καρτέλ, το λεγόμενο price signalling, όπου με διάφορους έμμεσους τρόπους, χωρίς να υπάρχει μια κανονική μορφή συνεννόησης, μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να οδηγούν τις τιμές εκεί όπου θέλουν, περίπου σαν να υπήρχε καρτέλ. Είναι μια ενδιαφέρουσα ρύθμιση, που μένει να δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί.
-- Στα Χανιά θα χτυπήσει τον επόμενο καιρό η Premia, που αυτές τις ημέρες προχωρά στην έκδοση του ομολογιακού δανείου των 100 εκατ. ευρώ. Γιατί στα Χανιά; Επειδή εκεί προωθεί μεγάλη επένδυση η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Η επένδυση θα περιλαμβάνει και οικιστικά που καλοβλέπει η Premia στο πλαίσιο και της συνεργασίας που έχει συνάψει με την Dimand, αφού έχει βάλει στόχο να διαθέτει μέχρι το 2026 περισσότερες από 1.000 κατοικίες υπό διαχείριση.
-- Εδώ και αρκετές ημέρες κυκλοφορούν σενάρια για κάποιον κροίσο που θα ενδιαφερθεί για την Αττική Οδό σε συνεργασία με διεθνές fund. Στην αρχή κυκλοφορούσαν ονόματα εγχώριων κροίσων, αλλά μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Juffali υπήρξε ανατροπή. Ο Juffali, ένας από τους πλουσιότερους Άραβες, ακούγεται πως ενδιαφέρεται για την Αττική Οδό. Σημειώνεται ότι ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας μέσω της AGC που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης και προχωράει την κατασκευή μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο.
-- Προσπάθησε αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Ο λόγος για το Χρηματιστήριο Αθηνών που έκανε μια γενναία προσπάθεια να ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας, την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια δέχονταν νέες σημαντικές πιέσεις, αλλά στο τέλος οι πωλητές υπερίσχυσαν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -1,22% κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ρευστοποιήσεις κερδών σημειώθηκαν στις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με την πίεση να παραμένει ελεγχόμενη και λελογισμένη δεδομένων των σημαντικών κερδών της εγχώριας αγοράς τις προηγούμενες ημέρες.
-- «Κόκκινο» βάφτηκε χθες το ταμπλό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως σημειώσαμε, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την κατεύθυνση που παίρνουν οι αγορές, με κύριο σημείο προβληματισμού την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Στη συνεδρίαση όλα πήγαν στραβά: η μεγάλη άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, πάνω από το 1,80%, ήταν φυσικό να προκαλέσει νέες ρευστοποιήσεις τεχνολογικών μετοχών, οδηγώντας τον Nasdaq 2,60% χαμηλότερα. Κανονικά, η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα θα έπρεπε να φέρει κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, που ευνοούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, όμως και αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων, επειδή η Goldman Sachs ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα δ' τριμήνου και η μετοχή της βυθίστηκε 7% χαμηλότερα. Το παγκόσμιο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές και θα επηρεάσει όλες τις αγορές είναι απλό: πόσο μπορούν να αντέξουν οι μετοχές σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ανερχόμενων επιτοκίων;
-- Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει σήμερα στην αγορά με 10ετές ομόλογο, στην πρώτη του έξοδο για το 2022. Δεν θα είναι μια εύκολη έκδοση, αφού ήδη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει ξεφύγει προς το 1,70%. Μένει να δούμε όχι μόνο πόσα θα καταφέρει να αντλήσει το Δημόσιο (το όριο είναι ανάμεσα σε 2,5 και 3,5 δισ. ευρώ), αλλά και πόσο θα «τσιμπήσει» το κόστος δανεισμού, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα που είχαμε συνηθίσει την προηγούμενη χρονιά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.