Έρχονται πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις διαρροές στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν η ΔΕΗ και οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορούν ελλιπή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τις αυξήσεις κεφαλαίου τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank. Μένει να δούμε αν ανάλογο, δηλαδή τυπικού χαρακτήρα, θα είναι το πρόστιμο και για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, υπόθεση που προκάλεσε πολύ θόρυβο, ενώ η μετοχή της εταιρίας «ταλαιπωρήθηκε», παρουσίασε ασυνήθιστες διακυμάνσεις και επιπλέον παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας τον περασμένο Αύγουστο.
-- Σας λέει κάτι το όνομα Proxenos International; Αν όχι, σύντομα θα σας λέει πολύ περισσότερα καθώς η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, κυβερνητικών σχέσεων, κλπ συμμετέχει στην κοινοπραξία της επίσης αμερικανικής Quintana που εμφανίζεται ως φαβορί για το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία, αν και κρατούσε πολύ χαμηλούς τόνους εδώ και μήνες, εσχάτως εμφανίζεται πολύ κινητική. Η κινητοποίηση πιθανώς συνδέεται με το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο λιμάνι, τμήμα του οποίου ήδη αξιοποιείται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις ενόχλησης εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ.
-- Αν υπήρχε βραβείο Νόμπελ… στρουθοκαμηλισμού, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας θα είχε θέσει ήδη μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Σε χθεσινή του εμφάνιση σε τηλεοπτικό πάνελ, αρχικά προσπάθησε να πείσει ότι η ΡΑΕ είναι μια εποπτική αρχή που καλά θα κάνουν να την… τρέμουν οι ισχυροί της αγοράς («αν τολμούν, ας προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν την αγορά»). Όσο για το αν έχει η Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, η απάντησή του ήταν άκρως καθησυχαστική. Τον Δεκέμβριο, είπε, ήταν όντως από τις υψηλότερες οι τιμές στην Ελλάδα, αλλά τον Νοέμβριο ήταν κάτω από τον μέσο όρο. Τέλεια, λοιπόν: χαμηλές τιμές και μια εποπτική αρχή που δεν σηκώνει… μύγα στο σπαθί της. Μόνο που τα στοιχεία του Household Energy Price Index, τα οποία συμβουλεύεται και η Κομισιόν και ίσως έχει υπόψιν του ο τεχνοκράτης κ. Δαγούμας, λένε μια διαφορετική ιστορία. Τον Δεκέμβριο είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής λιανικής στο ρεύμα (+22%), ενώ η ψαλίδα με την Ευρώπη ανοίγει συνεχώς: τον Σεπτέμβριο, όπως κατέγραφε η Κομισιόν στην προηγούμενη έκθεση εποπτείας, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν 14% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ τον Δεκέμβριο η διαφορά είχε φθάσει στο 32%. Λαμβάνοντας υπόψιν την αγοραστική δύναμη, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία και 39% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ευτυχώς για τον ίδιο (αλλά όχι για όλους εμάς), ο κ. Δαγούμας έχει κρύψει αρκετά καλά το κεφάλι στην άμμο, ώστε να μην βλέπει τέτοια στοιχεία και να κοιμάται ήσυχος ότι όλα βαίνουν καλώς στην αγορά.
-- «Με τη δραχμή αμέσως καλύτερα» έλεγε το παλιό (πια) σύνθημα των υποστηρικτών της επιστροφής στη δραχμή, σύνθημα απολύτως λογικό, από οικονομικής σκοπιάς, αν κανείς είχε περιουσία στο εξωτερικό σαν αυτή του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος πέθανε πριν λίγο καιρό από κορονοϊό. Σπίτια στο Μονακό, τη Νίκαια, το Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι και φυσικά στην φτωχή μας πατρίδα (Κηφισιά, Μύκονος, Ακρόπολη) και σίγουρα πολλά μετρητά για να συντηρεί μια τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η φωνή του λαού και μέγας πολέμιος των μνημονίων και των εμβολίων ήταν γνωστός ως δημοσιογράφος αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι διέπρεψε ως επιχειρηματίας. Αλήθεια, διαβάζοντας τα δημοσιεύματα πως αισθάνονται οι φορολογικές αρχές; Οι αρχές ξεπλύματος χρήματος; Οι εργοδότες του δημοσιογράφου που μετέδιδαν αντιμνημονιακούς παιάνες για λίγες μονάδες θεαματικότητας; Και, το κυριότερο, πώς αισθάνονται όλοι όσοι, επιχειρήσεις, οργανισμοί κλπ που όλα αυτά τα χρόνια διέθεταν τον οβολό τους;
-- Σημαντικά καλύτερες αποδόσεις του Γενικού Δείκτη πέτυχαν το 2021 τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Όλα τα αμοιβαία της κατηγορίας πέτυχαν απόδοση μεγαλύτερη του +10,46% του Γενικού Δείκτη εκ των οποίων δέκα μετοχικά έκλεισαν τη χρονιά με απόδοση μεγαλύτερη του +20%. Πρώτο σε απόδοση ήταν το Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Μετοχών Εσωτερικού με απόδοση +25,90%, δεύτερο το Alpha Επιθετικής Στρατηγικής Ελληνικό Μετοχικό με +23,14% και τρίτο το Alpha Trust Hellenic Equity Fund – I με +22,53%. Ακολούθησαν το Alpha Trust Hellenic Equity Fund – R (+21,54%), 3K AK Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού (+21,43%), το ΝΝ Hellas AK Μετοχικό (+21%), το Athos High Peaks (+20,88%), το 3Κ Μετοχικό Εσωτερικού (+20,81%), το Alpha Trust Blue Chips Ελληνικό (+20,49%) και το Triton Αναπτυξιακό Μετοχών Εσωτερικού (+20,01%). Σημειώνεται ότι εφτά ακόμα μετοχικά ΑΚ πέτυχαν αποδόσεις από 19,03% έως 19,93%.
-- Ξεπερνά κατά πολύ το 80% το ποσοστό των εργαζομένων των εγχώριων τραπεζών που έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα σε ορισμένες το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων (μαζί με αυτούς που έχουν πιστοποιητικό νόσησης) ξεπερνά το 90%. Παρόλα αυτά, αν δει κανείς τα ποσοστά ξένων τραπεζών, όπως της Citigroup όπου το 99% των εργαζομένων στον όμιλο είναι εμβολιασμένοι, έχουμε ακόμα δρόμο.
-- Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο με οδηγό την Alpha Bank. Η μείωση των συναλλαγών αναμενόμενη δεδομένου ότι η αγορά της Νέας Υόρκης δεν λειτούργησε λόγω αργίας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.