Δεν είναι μόνο το deal για την απόκτηση της «ελληνικής» HSBC που συζητά η Τράπεζα Πειραιώς. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου έχει ενεργοποιήσει τα ραντάρ εδώ και αρκετό καιρό και διερευνά ευκαιρίες και δυνατότητες εξαγορών – συνεργασιών για την ενίσχυση της θέσης της τράπεζας σε διάφορα πεδία. Η αύξηση κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αποτέλεσε το μεγάλο σημείο καμπής, καθώς, επέτρεψε την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς, που αποτελούσε προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση της τράπεζας από τη βαριά κληρονομία της κρίσης, την επιστροφή της στην κανονικότητα και την εστίαση στην ανάπτυξη. Ανεξαρτήτως λοιπόν του τι θα γίνει με την HSBC και τα άλλα deal που κοιτά η τράπεζα, το μεγάλο γεγονός είναι ότι, πλέον, η Πειραιώς έχει αλλάξει σελίδα και η διοίκηση αφιερώνει πιο πολύ χρόνο στο αύριο από όσο στη διαχείριση των προβλημάτων του χθες.
-- Περί τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο Φώτης Κουρμούσης μετά από μια επιτυχή διαδρομή ως ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η επιλογή του κ. Κουρμούση, ο οποίος είχε τοποθετηθεί ως ειδικός Γραμματέας το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (σημειώνεται ότι είχε αποσπαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών από το 2009), δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς έχει κερδίσει την ευρύτερη εκτίμηση. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχτηκαν για το πόσο γρήγορα και χωρίς πολλά - πολλά έγινε η επιλογή του για το ΤΧΣ. Πάντως, η επιλογή του μόνο στα γρήγορα δεν έγινε, καθώς ο κ. Κουρμούσης είχε ήδη περάσει από το κόσκινο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρώην ειδικός γραμματέας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου του ΤΧΣ και στη σχετική αξιολόγηση που είχε «τρέξει» η Egon Zehnder στο εξωτερικό είχε καταλάβει την τρίτη θέση. Στη συνέχεια ωστόσο υπήρξε παραίτηση και άλλου στελέχους του ΤΧΣ και, σύμφωνα με το νόμο, αν δύο θέσεις μείνουν κενές εντός 60 ημερών, ισχύει η shortlist που έχει γίνει ήδη και πρέπει να πάρουν από εκεί. Έτσι, πήραν τον αμέσως επόμενο βαθμολογικά, δηλαδή τον κ. Κουρμούση.
-- Το σύνθημα του Τζο Μπάιντεν “Build back better” («Ξαναχτίζουμε καλύτερα») χρησιμοποιεί η Eurobank Equities για να τιτλοφορήσει την τελευταία της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες. Περιγράφει, με τον τρόπο αυτό, τη μεγάλη πρόοδο στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων που έχει επιτευχθεί, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειώνεται από το 45% στο 11%, αλλά και την έμφαση που δίνουν πλέον οι τράπεζες στο «χτίσιμο» της κερδοφορίας τους. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι όλες οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε κέρδη το 2022, αναθεωρεί κατά 5% υψηλότερα τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη προ προβλέψεων της διετίας 2022 – 2023 και προβλέπει ότι οι αποτιμήσεις θα κινηθούν υψηλότερα, σημειώνοντας ότι με βάση τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2022 οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μια σχέση τιμής προς λογιστική αξία στις 0,5 φορές, με ένα discount της τάξεως του 15% έναντι των αντίστοιχων τραπεζικών μετοχών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τρεις τράπεζες που παρακολουθεί (εξαιρείται η μητρική Eurobank) στα 1,45 ευρώ για την Alpha, στα 4,20 ευρώ για την Εθνική και στα 1,91 ευρώ για την Πειραιώς. Συνιστά αγορά για Εθνική και Πειραιώς και διακράτηση για την Alpha.
-- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος αναμένεται να αποτυπώσει τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και κυρίως για το φλέγον ζήτημα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ζήτημα που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. Μένει να δούμε αν όντως θα επιλέξει στο σημερινό Eurogroup να δώσει κάποιο στίγμα για τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
-- Με μια θεαματική βουτιά της τάξης του -25% άνοιξαν την περασμένη Παρασκευή οι μετοχές της κρατικής EDF μετά τη «διαταγή» Μακρόν προς την εταιρεία να προχωρήσει σε πωλήσεις φτηνής πυρηνικής ενέργειας σε ανταγωνιστές της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση των τιμών ρεύματος και να ανακουφιστούν οι Γάλλοι καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει το 80% της EDF, ενώ μετά την παρέμβαση Μακρόν η εταιρεία απέσυρε την εκτίμηση για την κερδοφορία της το 2022. Η παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση άνω των 8 δισ. ευρώ στην εταιρία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.