Προς ένα χωρίς προηγούμενο ρεκόρ οδεύει ολοταχώς ο εγχώριος τουρισμός το 2022. Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση της τράπεζας για τον τουρισμό, για τη σεζόν του 2022 καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι ήδη το 40% - 50% των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων έχουν καλυφθεί μέσω κρατήσεων. Μάλιστα ο κ. Βασιλείου προέβλεψε ότι, με τον ρυθμό που κινούμαστε, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το 70% των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων θα είναι sold out, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Και δεν είναι μόνο η ζήτηση. «Το πολύ σημαντικό είναι όχι απλά ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για να έρθει ο κόσμος, αλλά φαίνεται πως οι κρατήσεις γίνονται και σε πολύ καλές τιμές».
-- Από την άλλη ο κ. Βασιλείου δεν απέφυγε να θίξει το ζήτημα των υποδομών οι οποίες δεν κολακεύουν ιδιαίτερα το success story του τουρισμού. «Οι υποδομές είναι τρομακτικής σημασίας», υπογράμμισε. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές κάθε είδους. Σημείωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος στην ενίσχυση των υποδομών στα αεροδρόμια και τα οδικά δίκτυα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αερoδρομίων, δεδομένου ότι η βελτίωση των υποδομών στα αεροδρόμια αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αύξηση των πτήσεων και κατ' επέκταση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Το 81% του εισερχόμενου τουρισμού είναι με αεροπλάνο, σημείωσε. «Πρέπει να γίνουν τρομακτικά βήματα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν πάμε σε πολλά από τα νησιά μας, δυστυχώς δεν μιλάμε για τις Κυκλάδες που είναι μικρά και άνυδρα νησιά, δεν υπάρχει αποτελεσματικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης σε κάποια από αυτά. Αν μιλήσουμε για κάποιες από τις Κυκλάδες, δεν υπάρχει καν δίκτυο ανακύκλωσης και σκουπιδιών. Ο τουρισμός είναι και αισθητική. Το πρόβλημα των σκουπιδιών. Νησιά ολόκληρα όπως η Κέρκυρα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς δεν έχουν λύσει το θέμα της αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών. Αυτά είναι πολύ βασικά». Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε αναλυτικά και στην περίπτωση της Κρήτης: «Στο θέμα της Κρήτης η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα το κομμάτι των υποδομών. Ξέρουμε, επειδή έχουμε πολύ μεγάλη αγάπη στο νησί. Το επισκεπτόμαστε συχνά, και μιλάμε με τους πελάτες μας, τοπικούς φορείς, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και όλες είναι σεβαστές. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει το Καστέλι. Υπήρχαν πολλές αντιδράσεις αν πρέπει να γίνει αεροδρόμιο. Ναι, πρέπει να γίνει νέο αεροδρόμιο, μεγαλύτερο. Πρέπει ξεκάθαρα να προχωρήσει άμεσα ο ΒΟΑΚ. Είναι θέμα υποδομών. Πρέπει να πηγαίνει ο κόσμος γρήγορα. Στη νότια Κρήτη δεν υπάρχουν υποδομές, οι Γούρνες πρέπει να προχωρήσουν. Η Κρήτη είναι ιδανικό μέρος για κάποιους που έρχονται να ζήσουν πιο μόνιμα. Υπάρχουν θέσεις εργασίας. Έχει ένα κρατικό πανεπιστήμιο σε θέματα τεχνολογίας. Πρέπει να κοιτάξουμε να προσελκύσουμε, να γίνει hub για startup εταιρείες και θέματα τεχνολογίας».
-- Ξεσπάθωσε κατά των τραπεζών ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. «Ακούστηκε πριν ότι η κυβέρνηση κάνει μάλλον καλά τη δουλειά της, ειπώθηκε ότι οι επιχειρήσεις έχουν κάνει adjust και προσπαθούν. Άρα ο μεγάλος ασθενής σε μια οικονομία, η οποία μάλλον πηγαίνει καλά, είναι οι τράπεζες», σημείωσε. «Ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου φορέα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», συνέχισε ο κ. Μπρατάκος, «θα σας έλεγα ότι πραγματικά έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι το Επιμελητήριο δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας τα μέλη μπορούσαν να καταχωρήσουν τα οικονομικά μεγέθη τους, ώστε να γίνει μια διάγνωση αν καλώς ή κακώς «κόπηκαν» από τις τράπεζες. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, σημείωσε, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει. Ο κ. Μπρατάκος απέδωσε την κατάσταση αυτή στον αφανισμό των… τραπεζιτών και τη συρρίκνωση των τραπεζών στην περιφέρεια. Όπως είπε, δείκτες έχουν αντικαταστήσει τον τραπεζίτη. Δηλαδή τα παραδοσιακά τραπεζικά στελέχη, που ήταν διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια, και τα οποία γνώριζαν την τοπική πιάτσα, την αγορά κάθε επιχείρησης αλλά και τη δυναμική της κάθε επιχείρησης και αξιολογούσαν αν είναι ή όχι αξιόχρεη. «Οι τραπεζίτες δεν κάνουν τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν, δηλαδή να πάρουν κάθε επιχείρηση, να δουν το business plan, αν είναι βιώσιμο, να δουν τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, αν είναι βιώσιμος, αν αναπτύσσεται. Να δουν επίσης την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση -έχει προοπτικές, θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αναπτυχθεί. Όλα αυτά δεν γίνονται. Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες». Κλείνοντας πάντως ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι σταδιακά οι τράπεζες συνειδητοποιούν το πρόβλημα και προσπαθούν να αλλάξουν.
-- Στην ίδια εκδήλωση ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Qualco, Ορέστης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας το γιατί ένας μικρός αριθμός εγχώριων επιχειρήσεων έχει καταφέρει να επεκταθεί με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, ξεχώρισε δύο σημεία ως καθοριστικά για την επιτυχία: την εταιρική διακυβέρνηση και την προσέλκυση θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων. Το governance σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος είναι πολύ σκληρή υπόθεση στο εξωτερικό, «είναι άσπρο και μαύρο, και πρέπει κανείς να επενδύσει πολλά χρόνια για να καταστήσει το governance μιας εταιρίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εφάμιλλο με τα διεθνή στάνταρντ και αυτά που ισχύουν για τις μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Υπάρχει όμως μια αξιοκρατία στο πώς σε αντιμετωπίζουν - εμείς πετύχαμε πράγματα που ούτε οι ίδιοι πιστεύαμε. Αυτή τη στιγμή μια ελληνική εταιρία, η θυγατρική μας στην Αγγλία, διαχειρίζεται όλο το έργο της εξασφάλισης των δημοτικών φόρων στην Αγγλία και όλου του μελλοντικού εσόδου του Αγγλικού Συστήματος Υγείας. Σε μια βαθιά δημοκρατία όπως είναι η Αγγλία, αυτά μπορούν να γίνουν. Φανταστείτε μια ελληνική εταιρία να έχει αναλάβει τη ραχοκοκαλιά ουσιαστικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ότι αφορά το έσοδο, στην Αγγλία. Αντίστοιχα βλέπουμε ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες να έχουν κάνει θαύματα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια». Το δεύτερο σημείο που τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Qualco ως αποφασιστικής σημασίας για την επέκταση στο εξωτερικό είναι η προσέλκυση στις ελληνικές επιχειρήσεις θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων. Όπως είπε είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας τέτοιας ποιότητας κεφάλαια να εμπιστεύονται την Ελλάδα και τις εγχώριες επιχειρήσεις.
-- Έκρυβε σημαντικά μηνύματα προς τις αγορές η χθεσινή κατάθεση του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουλ στη Γερουσία. Για πρώτη φορά, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, αν και επέμεινε στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το 2022, τόνισε ότι «το ρίσκο ενός υψηλότερου πληθωρισμού έχει αυξηθεί», ενώ σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση γερουσιαστή, ότι ίσως είναι ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «μεταβατικός», όταν αναφερόμαστε στον αυξημένο πληθωρισμό. Στην πράξη, όλα αυτά σημαίνουν ότι ίσως να τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed, που σήμερα αναμένεται να τελειώσει στα μέσα του 2022, και να αρχίσει, επίσης νωρίτερα από το αναμενόμενο, ο επόμενος κύκλος αύξησης των επιτοκίων. Για μας, εδώ στην ευρωζώνη, αυτή η αλλαγή στάσης της Fed ίσως να σημαίνει πολλά. Όλο και περισσότεροι τραπεζίτες στο συμβούλιο της ΕΚΤ γίνονται πιο επιθετικοί στις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό και η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση να αναθεωρήσει την εκτίμηση που κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει περί πρόσκαιρης έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων, που δεν πρέπει να αλλάξει τον σχεδιασμό για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα επιτόκια. Αν η ΕΚΤ μετατοπιστεί σε πιο αυστηρές θέσεις, αναμφίβολα δεν θα είναι καλό για τις ασθενείς και υπερχρεωμένες οικονομίες του Νότου, όπως η ελληνική, που έχουν απόλυτη ανάγκη τη χαλαρή νομισματική πολιτική για να αποφύγουν σοβαρούς οικονομικούς κραδασμούς. Από αυτή την άποψη, η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις προοπτικές του 2022.
-- Δύο καρέκλες στο διοικητικό συμβούλιο της νέας holding των ΕΛΠΕ διεκδικούν τα σωματεία των εργαζομένων στον όμιλο, κόντρα στον σχεδιασμό της διοίκησης να «κόψει» τη συμμετοχή των συνδικαλιστών, οι οποίοι πάντως θα διατηρήσουν εκπροσώπηση στα συμβούλια των θυγατρικών. Όπως είπε χθες ο Παναγιώτης Οφθαλμίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), «θεωρούμε ότι επειδή στη holding θα παίρνονται κρίσιμες αποφάσεις, θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή με δύο εργαζομένους, έναν από το ΠΣΕΕΠ και έναν από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ)». Οι συνδικαλιστές τάχθηκαν, επίσης, εναντίον της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να επιστραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο το 35% που προορίζεται για πώληση. Πάντως, δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προοπτικές της απασχόλησης στον όμιλο, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, παρότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι και το μεγαλύτερο πάρκο φωτοβολταϊκών ή αιολικών δεν πρόκειται να έχει ούτε ένα ελάχιστο κλάσμα της απασχόλησης που έχει ένα διυλιστήριο. Θα υπάρξουν, είπαν, και άλλες δυνατότητες για δημιουργία θέσεων εργασίας, για παράδειγμα στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Προφανώς, τέτοια μακροπρόθεσμα ερωτήματα δεν απασχολούν τους συνδικαλιστές, ιδιαίτερα όταν δίνουν τον μεγάλο αγώνα για τις καρέκλες στο διοικητικό συμβούλιο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.