Τελικά όχι μόνο υπήρχε ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank -και για την ακρίβεια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- αλλά επιπλέον προήλθε από ισχυρούς επενδυτές. Και, κάπως έτσι, αργά χθες το απόγευμα μπήκε σε μεγάλους μπελάδες πρώην τραπεζίτης, νυν σύμβουλος ο οποίος εμφανίζονταν σίγουρος και διαβεβαίωνε τους πάντες –και κυρίως τους πελάτες του- ότι δεν υπάρχει λόγος να εμπλακούν στην αύξηση, διότι το εγχείρημα ήταν καταδικασμένο και σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαν να… βάλουν χέρι στην τράπεζα σε πολύ καλύτερη τιμή.
-- Πρόκειται για πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος και ήταν αυτός που συμβούλευσε την Bain και την JC Flowers να μην υποβάλουν προσφορά για την αύξηση κεφαλαίου της Attica. Διότι πίστευε με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά από ισχυρούς επενδυτές. Και όχι μόνο το πίστευε, αλλά εργαζόταν ενεργά για το σκοπό αυτό.
-- Όμως η διαδικασία που ακολούθησε η διοίκηση της Attica Bank και οι εμπλεκόμενες πλευρές, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική, η εχεμύθεια ήταν απόλυτη και κανείς από τους επενδυτές δεν μπόρεσε να μάθει αν κατατέθηκαν προσφορές, και από ποιους ώστε να πράξει τα δέοντα. Έτσι ο σύμβουλος θεωρούσε ότι όλα βαίνουν by the plan και δεν ταράχθηκε όταν έγινε γνωστό, χθες το μεσημέρι, ότι κατατέθηκε μία προσφορά, ούτε ανησύχησε αργότερα όταν έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των προσφορών έφτασε τις τρεις, υποθέτοντας ότι οι δύο θα είναι από ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ. Η ηρεμία του όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι προσφορές για την «χρεοκοπημένη» Attica ανήλθαν σε τέσσερις με τη συμμετοχή ορισμένων πολύ ισχυρών επενδυτών. Τότε, ο πανέξυπνος κατά τα άλλα σύμβουλος κατάλαβε ότι την πάτησε χοντρά και ξεκίνησε μια φρενήρη προσπάθεια να σώσει την… άχαστη παρτίδα παρακαλώντας, πιέζοντας και απειλώντας για να επιτραπεί να υποβάλουν εκπρόθεσμα προσφορά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφορών σε 6! Μέχρι αργά το βράδυ δεν καταφέραμε να μάθουμε αν η τράπεζα θα αποδεχθεί τις εκπρόθεσμες προσφορές.
-- Και αν τα παραπάνω ακούγονται συναρπαστικά, η συνέχεια παραπέμπει σε μυθιστόρημα βγαλμένο από τις σελίδες του Τζον Λε Καρρέ. Διότι η ερώτηση που τίθεται με αφορμή τις περιπέτειες της Attica Bank είναι: Πρόκειται για Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ή Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Αστάθειας (ΤΧΑ); Διότι, αν έχουν βάση οι υποψίες ότι στην υπόθεση «τορπιλίσατε την ΑΜΚ» είναι ανακατεμένα και μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, τότε ίσως θα πρέπει να μετονομαστεί σε ΤΧΑ.
-- Και μάλλον δεν πρόκειται απλά για υποψίες. Ή, πιο σωστά, υποψίες υπήρχαν εδώ και καιρό, με αφορμή άλλα συμβάντα με άρωμα κερδοσκοπίας, ότι ένα – δύο στελέχη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ λειτουργούσαν αποσταθεροποιητικά και βρίσκονταν… λοκαρισμένοι, υπό διακριτική παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκεια της ΑΜΚ της Attica. Παρακολούθηση που απέδωσε. Έτσι κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο τα δυο στελέχη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ για τα οποία υποπτεύονται ότι λειτουργούν ως άξονες αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.
-- Πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας άφησε η μεγάλη συμφωνία με τους Γάλλους για τις φρεγάτες. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του χθες, δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ότι «τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία». Συνεπώς, το κατασκευαστικό αντικείμενο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα είναι ανύπαρκτο.
-- Όπως δήλωνε ευθαρσώς πριν μερικούς μήνες ο Α. Γεωργιάδης (στο powergame.gr) «τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αν δεν εμπλακούν στις φρεγάτες, θα αναγκασθούμε να τα οδηγήσουμε σε εκκαθάριση. Δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης επενδυτής που θα έρθει να τοποθετήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση και να επωμισθεί χρέη ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να λάβει μια σοβαρή παραγγελία από το ελληνικό κράτος».
-- Συνεπώς; Πάνε για εκκαθάριση τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Όχι ακριβώς. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Onex θα υποβάλει εντός προθεσμίας (λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου) στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης με βάση τον πτωχευτικό νόμο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και γενναίο «κούρεμα» χρεών (πάνω από 50%). Η Onex θα προσπαθήσει να επαναφέρει σε λειτουργία το ιστορικό συγκρότημα ναυπηγείων, αξιοποιώντας δουλειές εκτός στρατιωτικού τομέα. Όλα αυτά με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, που φέρεται να επιμένει στο project. Να δούμε, λοιπόν, αν αυτό το δύσκολο στοίχημα μπορεί να κερδηθεί και να μην σβήσει άδοξα το ναυπηγείο.
-- Τα σύννεφα πυκνώνουν εδώ και πολλές ημέρες πάνω από τις αγορές και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας διόρθωσης. Διόρθωσης όχι σαν αυτές που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες –μικρής διάρκειας πτώση των τιμών που αποτελούν ευκαιρία αγορών- αλλά κανονικής. Ο Οκτώβριος φαίνεται ότι θα είναι δύσκολος μήνας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.