Μπορεί ο ανασχηματισμός να προκάλεσε μια χωρίς προηγούμενο πολιτική θύελλα και να πυροδότησε κριτική και αιτιάσεις και κατά του Πρωθυπουργού προσωπικά, ωστόσο, η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη ως νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας έδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την τόλμη, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζει και να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις. Πρόκειται για κίνηση που μεταδίδει ισχυρά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Η επιλογή του κ. Στυλιανίδη αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και όσοι έχουν παρακολουθήσει την διαδρομή του σημειώνουν ότι πρόκειται για άτομο με υψηλές ικανότητες και ισχυρή προσωπικότητα.
-- Με την υπουργοποίηση Στυλιανίδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί ρελάνς και ανακτά τον έλεγχο της κατάστασης επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί στην επόμενη ημέρα: το κυβερνητικό έργο, τις μεταρρυθμίσεις και το απαιτητικό πεδίο της οικονομίας.
-- Εκτός και τόπου και χρόνου βρέθηκε το ΧΑ χθες σε μια συνεδρίαση που θύμισε 15 Αύγουστο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά θετικά, κυρίως λόγω της σημαντικής ανόδου των μετοχών του ΟΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας και των ΕΛΠΕ, με την μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών να κλείνουν με απώλειες. Η περιθωριακή εικόνα της αγοράς σημειώθηκε σε μια ημέρα που η Ευρώπη σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό με αιχμή τον κλάδο της τεχνολογίας. Εδώ, στην φτωχή Ελλάδα μας πρακτικά δεν υπάρχουν δυναμικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας εισηγμένες στην αγορά (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) ώστε να προσελκύσουν εκτός από εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι απολύτως απαραίτητα για να δούμε την αγορά να ενισχύεται σε υψηλότερα επίπεδα.
-- Η εικόνα του ταμπλό που δεν είναι πολύ διαφορετική από το αυτή της δεκαετίας του 1990, του 2000 και του 2010 χαρακτηρίζεται από ένα βαθύ διχασμό: από την μια μετοχές blue chips όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα βρίσκονται σε υψηλά 5ετίας (και ορισμένες σε ιστορικά υψηλά) από την άλλη οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν καθηλωμένες στα τάρταρα και οι οποίες έχουν μεγάλο βάρος στη διαμόρφωση των δεικτών. Και αφού δεν έχουμε τεχνολογία περιμένουμε το πότε θα πάρουν μπροστά οι τράπεζες, για να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, οι οποίες ωστόσο δεν παίρνουν μπροστά καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν πριν καταστούν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Και όταν λέμε ελκυστικές δεν εννοούμε μόνο για την εγχώρια μαρίδα αλλά κυρίως για τους ξένους επενδυτές.
-- Στη σκιά της απογοητευτικής γενικής εικόνας της αγοράς βρίσκονται όμως μετοχές όπως τα Πλαστικά Θράκης που σημειώνει διαρκή ιστορικά υψηλά. Χθες έκλεισε τα 8,41 ευρώ (+0,48%), με την 4η διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση, ενώ πλέον η κεφαλαιοποίηση του ομίλου φτάνει στα 367,8 εκατ. ευρώ. Η μετοχή καταγράφει ράλι +120% το 2021, παίρνοντας ώθηση από τα μεγέθη ρεκόρ που ανακοινώνει σε όλα τα τελευταία τρίμηνα. Η επέκταση στην κατασκευή προστατευτικών μασκών, ήταν κίνηση ματ από τη διοίκηση του ομίλου που απασχολεί 2.200 εργαζόμενους έχοντας πολυεθνικό προφίλ. Καθόλου τυχαία η μετοχή καταγράφει ράλι +572% από το ναδίρ του 2020 και τα 1,25 ευρώ που είχε κατέλθει στις 3 Απριλίου της προηγούμενης χρονιάς. Ένας επιπλέον λόγος που έδωσε δυναμική τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή, είναι η πώληση, μέσα στον Αύγουστο της Thrace Linq Inc., θυγατρικής της εισηγμένης στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, κατόπιν της οριστικής παύσης της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρείας. Το συνολικό τίμημα της πώλησης διαμορφώθηκε στα 14,5 εκατ. δολάρια.
-- Με κέρδη 4,1% έκλεισε τον περασμένο μήνα ο νεοσύστατος δείκτης Environmental Social Governance (ESG) που ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου από τις 1.000 μονάδες. Βεβαίως, όλη η αγορά κινήθηκε θετικά τον περασμένο μήνα. Νέα προσθήκη στο δείκτη ESG είναι η Ευρωπαϊκή Πίστη που αξιολογήθηκε σε μια σειρά κριτηρίων, αποτελώντας προς το παρόν τη μοναδική εταιρεία από τον Ασφαλιστικό Κλάδο.
-- Ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά στοιχεία της αξίας συναλλαγών του ΧΑ. Το περασμένο Αύγουστο ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,58 εκατ. ευρώ ενώ σε επίπεδο 8μήνου, οι μέσες συναλλαγές είναι στα 74,445 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η υψηλότερη από το 2015. Το 2020 ο μέσος τζίρος στο Χ.Α. ήταν στα 64,55 εκατ. ευρώ, το 2019 ήταν στα 67,32 εκατ., το 2018 μόλις στα 55,62 εκατ., το 2017 στα 58,77 εκατ. και το 2016 στα 60,45 εκατ. ευρώ. Το 2015 οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 85,67 εκατ. ευρώ, το 2014 στα 127 εκατ., το 2013 στα 86,63 εκατ., το 2012 στα 51,87 εκατ. το 2011 στα 82,41 εκατ. και το 2010 ήταν στα 139,36 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.