- Τρίτο διαδοχικό υψηλό 52 εβδομάδων για τον Γενικό Δείκτη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ξεπερνώντας και το επίπεδο των 850 μονάδων. Σημειώνουμε μόνο ότι σε σχέση με τις αρχές Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή λίγο πριν την κατάρρευση των αγορών εξαιτίας της πανδημίας, ο DAX στη Γερμανία βρίσκεται, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, στο +6,3%, ο CAC στη Γαλλία στο -3,3% και ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ στο -7,6%.
- Σε υψηλό 52 εβδομάδων οδήγησε η αγορά τη μετοχή της Eurobank, στον απόηχο της ανακοίνωσης των πολύ καλών αποτελεσμάτων για το 2020 και των νέων κινήσεων της διοίκησης (project "Mexico") που θα σφραγίσουν την επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα. Στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, για να είμαστε πιο ακριβείς. Με τη νέα τιτλοποίηση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η τράπεζα θα πετύχει τον περιορισμό του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο νούμερο (9%) στο τέλος του 2021, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το business plan.
- Κάποιος επίμονος πωλητής δεν αφήνει σε ησυχία την μετοχή της Alpha Bank, αναχαιτίζοντας τις προσπάθειες υπέρβασης του 0,92 ευρω.
- Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τόσο το project Galaxy, τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει γίνει στη χώρα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και την έκδοση του Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της τράπεζας ήδη εργάζεται εντατικά για το επόμενο project, μέσω του οποίου θα επιταχύνει την προσπάθεια μείωσης του αποθέματος «κόκκινων» δανείων. Μια γεύση του οποίου θα έχουμε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.
- Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, από τα 650 εκατ. ευρώ που τελικώς άντλησε η ΔΕΗ μέσω της ομολογιακής έκδοσης, θα διοχετευθούν για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων. Έτσι, το σύνολο των τραπεζικών δανείων από 1,036 δισ. σήμερα θα μειωθεί ίσως και κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ. Ποιος να το έλεγε, δυο και κάτι χρόνια πριν, όταν οι τράπεζες έτρεμαν μην αναγκαστούν να περάσουν τα δάνεια προς τη ΔΕΗ ως αβέβαιης είσπραξης...
- Για πολλούς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ανταπόκριση των επενδυτών στο ομόλογο της ΔΕΗ, το πρώτο στην ευρωπαϊκή αγορά με ρήτρα βιωσιμότητας. Ζητούσε 500 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ και η προσφορά κεφαλαίων ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να πέσει το επιτόκιο χαμηλότερα από την αρχική καθοδήγηση των αναδόχων για 4% - 4,25%, αλλά και να αυξηθεί το ποσό της έκδοσης στα 650 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μια απλή εξήγηση γι’ αυτό το έντονο ενδιαφέρον: η μεγάλη αναντιστοιχία απόδοσης και κινδύνου του ομολόγου. Το ομόλογο τιμολογείται ως ένας τίτλος πολύ υψηλού κινδύνου, λόγω της χαμηλής αξιολόγησης της ΔΕΗ (“B” με σταθερή προοπτική από την S&P), γι’ αυτό και δίνει μια από τις πιο «ζουμερές» αποδόσεις αυτής της περιόδου στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, όμως, όλοι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι αυτός ο υποθετικά υψηλός κίνδυνος δεν είναι πραγματικός, αφού ό,τι και αν συμβεί ο ισχυρός μέτοχος της ΔΕΗ, το Δημόσιο, δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα default στο χρέος της ΔΕΗ, που θα είχε πολλαπλές και σοβαρές παρενέργειες όχι μόνο στην ίδια την επιχείρηση, αλλά στην εθνική οικονομία. Εξάλλου, η θεαματική βελτίωση των οικονομικών της ΔΕΗ απομακρύνει κάθε τέτοιο κίνδυνο. Συνεπώς, οι επενδυτές είχαν μπροστά τους μια διπλά ιδεώδη τοποθέτηση: χαμηλός πραγματικός κίνδυνος και πολύ υψηλή απόδοση για τα δεδομένα της εποχής. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έκαναν ουρές.
- Με τη μετοχή της ΔΕΗ να φλερτάρει με τα 10 ευρώ θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Lansdowne (η οποία παραμένει short στη ΔΕΗ). Τι να λένε άραγε για εκείνη την περίφημη ανάλυση, στο τέλος του 2018, που με βεβαιότητα προέβλεπε την χρεοκοπία της ΔΕΗ, χρεοκοπία που θα συμπαρέσυρε και τις τράπεζες; Ο αναλυτής της Lansdowne που είχε στήσει το case μάλλον δεν θα έχει και πολλά να πει, καθώς έχει χάσει τη δουλειά του στην εταιρεία εδώ και πολύ καιρό.
- Μπορεί η κυβέρνηση να έχει πετύχει ένα πραγματικό θαύμα, για τα μέτρα της εγχώριας δημόσιας διοίκησης, σε ό,τι αφορά την οργάνωση και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, ωστόσο όσοι τυχαίνει να βρεθούν σε κάποιο από τα εμβολιαστικά κέντρα αντικρίζουν μια αλλόκοτη εικόνα: τα εμβολιαστικά κέντρα είναι άδεια. Δεν έχουν κόσμο. Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν εμβόλια.
- Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Astrazeneca, στην οποία είχε «ποντάρει» η Ευρώπη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Έτσι, η χώρα μας κατηγορεί τη Βρετανία ότι κράτα τα εμβόλια για λογαριασμό της, κάτι που οι Βρετανοί αρνούνται.
- Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει μόνο τα μισά από όσα εμβόλια είχε υποσχεθεί για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Pfizer διοχετεύει την παραγωγή της στις ΗΠΑ, καθώς όπως λέγεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, εφαρμόζοντας κάποια έκτακτη νομοθεσία από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεσμεύει την παραγωγή για δική της χρήση.
- Για όλα αυτά βέβαια οι ευθύνες βαραίνουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη που δεν φρόντισαν εξαρχής να αγοράσουν τα δικαιώματα και να προσαρμόσουν περισσότερες βιομηχανίες για την παραγωγή των εμβολίων που απαιτεί μήνες.
- Το βασικό βέβαια είναι ότι έχουν βρεθεί τα εμβόλια και είναι αποτελεσματικά, οπότε παρά τις καθυστερήσεις οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν.
Τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα, το νέο project της Alpha και ο αναλυτής της Lansdowne
Ο «πονοκέφαλος» για την έλλειψη εμβολίων, οι επικείμενες ανακοινώσεις της Alpha Bank, το μυστικό επιτυχίας του ομολόγου της ΔΕΗ και οδυνηρή διάψευση του αναλυτή που προέβλεπε κατάρρευση.