- Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό Δ.Σ. του ε.ο.αν., του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Γιατί κρίσιμο; Διότι πολλοί περιμένουν να δουν αν μετά τον ανασχηματισμό θα λυθεί ο Γόρδιος δεσμός στην πολυετή μάχη του ε.ο.αν. για την αδειοδότηση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».
- Λέγεται ότι ο Νικόλαος Χιωτάκης, πρόεδρος του ε.ο.αν. και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα παρουσιάσει μια λύση με στόχο την εξεύρεση της χρυσής τομής και την υπέρβαση του προβλήματος. Ή έστω την επίτευξη εκεχειρίας στην πολυετή «μάχη». Μένει να δούμε αν η προτεινόμενη λύση κριθεί ως ικανοποιητική και από την άλλη πλευρά ή θεωρηθεί ότι τους υποχρεώνει σε μη αποδεκτές υποχωρήσεις.
- Εβδομάδα ανακοινώσεων θα είναι η τρέχουσα για την Apha Bank, καθώς η συμφωνία με την Davidson Kempner για τη μεγάλη συναλλαγή, το project Galaxy που αφορά την πώληση μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί, προς μεγάλη ικανοποίηση της διοίκησης Ψάλτη. Περιττό να σημειώσουμε ότι στην τράπεζα ήδη «τρέχουν» για το επόμενο βήμα…
- Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η μεταβίβαση την προηγούμενη εβδομάδα των μετοχών της ΕΛΒΟ από το ελληνικό Δημόσιο σε ισραηλινή κοινοπραξία που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής μετά από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης – αξιοποίησης της βαριά προβληματικής κρατικής εταιρείας ξεκίνησε το 2014 και στα χρόνια που ακολούθησαν η υπόθεση πέρασε από μύρια κύματα και δύο φορές η προσπάθεια ναυάγησε (2017 και 2018) λόγω σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικών υπολογισμών.
- Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να έχουμε αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα τα πάντα θέλουν τον (πάρα πολύ…) χρόνο τους. Εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτή τη φορά η διαγωνιστική διαδικασία είχε αίσιο τέλος, καθώς αν είχαμε και αυτή τη φορά αποτυχία η ΕΛΒΟ θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση.
- Το σημαντικό για την εταιρεία και τη χώρα είναι ότι τελικά η ΕΛΒΟ πέρασε στον έλεγχο ενός πολύ ισχυρού ομίλου και, όπως ακούγεται, οι νέοι μέτοχοι έχουν πολλά και φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση της εταιρίας και την επέκτασή της σε νέα πεδία, διευρύνοντας τα αντικείμενα δράσης της ΕΛΒΟ.
- Όσοι δεν ασχολούνται με τα γλωσσολογικά ίσως να μην έχουν αντιληφθεί τη διαμάχη μεταξύ των καθηγητών Γλωσσολογίας Χριστόφορου Χαραλαμπάκη και Γεωργίου Μπαμπινιώτη, μέσω της Καθημερινής. Και είναι κρίμα γιατί με εξαιρετικά πλούσιο λεξιλόγιο και καλοζυγισμένες λέξεις πραγματοποιείται ένα κανονικό ξεκατίνιασμα μεταξύ των δύο, με αφορμή την έκδοση ενός λεξικού.
- Άφθονες προσωπικές επιθέσεις, αιχμές, αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας, προσβολές και μικρότητες. Πέραν του διασκεδαστικού και κωμικού σκέλους του... επιστημονικού μαλλιοτραβήγματος των δυο καθηγητών, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, μέσω της διαμάχης διατυπώνονται και κάποιες μεγάλες αλήθειες.
- «Κάποτε πρέπει να αξιοποιηθούν οι εισηγητικές εκθέσεις για την εκλογή καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίες αποτελούν δημόσια έγγραφα. Τότε θα αναδειχθούν οι πιο σκοτεινές πλευρές ανθρώπων που ασκούν εξουσία χωρίς να ελέγχονται από κανένα», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπάκης.
- Η παρατήρηση αυτή ξεπερνά φυσικά τα γλωσσολογικά επιστημονικά πράγματα και αφορά γενικότερα τον τρόπο και, πολλές φορές, το αλισβερίσι που επικρατεί στην εκλογή καθηγητών στα πανεπιστήμια, με τελικό αποτέλεσμα την εκλογή ανθρώπων που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για ακαδημαϊκά καθήκοντα.
- Ειδικά στα οικονομικά, αν υπήρχαν κανόνες διαφάνειας και λογοδοσία στον τρόπο εκλογής καθηγητών, θα είχαμε γλιτώσει από πολλές περιπέτειες.
- Και μιας ο λόγος για καθηγητές δεν πέρασε απαρατήρητο άρθρο του καθηγητή και πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, στο Βήμα με τίτλο: «Τι θα γίνει με το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος – Πώς θα πληρώσουμε για την πανδημία». Στο άρθρο του ο κ. Αλογοσκούφης αναπτύσσει τρεις εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του χρέους: α) σημαντική αύξηση φορολογίας και μείωση των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου (λιτότητα, διευκρινίζει σε παρένθεση ο κ. καθηγητής για όσους ίσως δεν κατάλαβαν), β) αναδιάρθρωση ή μερική διαγραφή χρέους και γ) «ήπια προσαρμογή», δηλαδή χρονική μετατόπιση της ώρας αποπληρωμής του χρέους, με την ελπίδα ότι το χρέος θα συρρικνωθεί σταδιακά σε σχέση με το ΑΕΠ μέσω ανάπτυξης και πληθωρισμού.
- Είναι γνωστό, σε κάποιους κύκλους τουλάχιστον, ότι ο πρώην υπουργός επιχειρεί μια επάνοδο στα δημόσια πράγματα. Και γιατί όχι, τόσοι και τόσοι το επιχειρούν, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου . Ωστόσο, το να προβάλλει ο κ. Αλογοσκούφης την κληρονομία της «ήπιας προσαρμογής», δηλαδή τη… «στρατηγική» της κυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό, είναι κάτι που μας ξεπερνά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.