- Μπορεί το κλείσιμο της Τρίτης (-0,14%) με την εγχώρια αγορά να αντιδρά, παρά την πτώση στις διεθνείς αγορές και την ανησυχία για την πανδημία, να δημιούργησε προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να γίνει στο Χρηματιστήριο, ωστόσο 24 ώρες ήταν αρκετές για να τις γκρεμίσουν.
- Στην Ελλάδα είχαμε δυο αρνητικά ρεκόρ, σπάζοντας το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων την Τρίτη και των 1.500 κρουσμάτων χθες. Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία προχώρησαν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων «γκρεμίζοντας» τις αγορές, ενώ στην Νέα Υόρκη οι ανησυχίες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων οδήγησαν στο μεγαλύτερο selloff από τον προηγούμενο Ιούλιο. Ο Dow Jones υποχώρησε σε ποσοστό -3,43%, ο DAX κατά -4,17% ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες -3,37%.
- Οπότε μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά σήμερα. Εκτός βέβαια αν υπάρξει γενικότερη ανάκαμψη που θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί από μια έκπληξη της ΕΚΤ. Αν και το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν η επιβολή lockdown σε Γαλλία και Γερμανία να επισπεύσει τις σχετικές αποφάσεις, τονώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών.
- Αρχές Οκτωβρίου ενημέρωσε τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με επιστολή, ο Τζον Πόλσον, μεγαλομέτος της Tράπεζας Πειραιώς, για το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Μέσω της αύξησης, ο Πόλσον υπόσχονταν μια «άλλη» Πειραιώς, απαλλαγμένη οριστικά από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων. Η αύξηση ήταν τμήμα ενός συνολικότερου σχεδίου που προέβλεπε τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές και εν συνεχεία την αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ για την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
- Η επιστολή από την πρώτη στιγμή δημιούργησε επιφυλάξεις οι οποίες γιγαντώθηκαν μετά την παρουσίαση των λεπτομερειών του σχεδίου. Πέραν των νομικών ζητημάτων που μπορεί να δημιουργούνταν για τη διοίκηση του ΤΧΣ από την υλοποίηση του σχεδίου, φαίνεται ότι υπήρχαν σοβαρότατες αιτιάσεις για την ποιότητα του σχεδίου. Δυο σημεία προβλημάτισαν ιδιαίτερα το ΤΧΣ. Το πρώτο ήταν η αοριστία της πρότασης για τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς ο κ. Πόλσον δεσμευόταν να συμμετέχει ο ίδιος με 200 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα τα έβαζαν άλλοι επενδυτές, χωρίς να υπάρχουν ανάλογες δεσμεύσεις. Το δεύτερο σημείο ήταν το πλάνο για τον εκμηδενισμό των «κόκκινων» δανείων, καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν απλά πολύ φιλόδοξο αλλά δεν διατηρούσε επαφή με την πραγματικότητα.
- Τέλος, σημαντικό ρόλο στην κακή εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξε ακούσια και ο ίδιος κ. Πόλσον καθώς, όπως λέγεται, κινήθηκε με μια επιθετικότητα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην ελληνική πραγματικότητα. Επιθετικότητα που σε πολλούς προκάλεσε εκνευρισμό.
- Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πόλσον έχει πολύ διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που επικρατεί στον ελληνικό χώρο, καθώς προέρχεται από τον τομέα των hedge funds, αν και σήμερα έχει κλείσει τα funds που διαχειριζόταν και διατηρεί μια εταιρεία διαχείρισης της προσωπικής του περιουσίας.
- Και πάλι καλά να λέμε, πάντως, που βρέθηκαν κάποια hedge funds και πόνταραν το 2015 στην ανάκαμψη των τραπεζών (ποντάρισμα που δεν πήγε καθόλου καλά...) διαφορετικά οι περισσότερες συστημικές τράπεζες θα ήταν τώρα κρατικές.
- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Εθνικής Τράπεζας – CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμα.
- Συζητήσεις για την ανάθεση τμημάτων του μεγάλου έργου της γραμμής 4 του μετρό πραγματοποιούνται μεταξύ της διοίκησης της ΑΒΑΞ, η οποία το αναλαμβάνει, και της ΓΕΚ Τέρνα, της Mytilineos και της Intrakat. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν στη χώρα.
Πώς ο Πόλσον εκνεύρισε το ΤΧΣ, η βύθιση των αγορών και το «μοίρασμα» της Γραμμής 4
Τα πολλά προβλήματα του σχεδίου Πόλσον για την Τρ. Πειραιώς, η «βουτιά» στις αγορές, οι ελπίδες για παρέμβαση της ΕΚΤ και οι συζητήσεις των εργολάβων για το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό.