ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Ο πτωχευτικός στον Σταϊκούρα, τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του Γ. Ζαββού και τα βάρη της Σκλαβενίτης

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλοφ, γιατρός και φυσιοδίφης, είναι ευρύτερα γνωστός για την συμβολή του στην κατανόηση του φαινομένου των εξαρτημένων ανακλαστικών. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ανατρέξει κανείς στα περίφημα πειράματα του Παβλόφ που έχουν αφήσει ιστορία επηρεάζοντας καθοριστικά την εξέλιξη της ψυχολογίας.
  • Γιατί θυμήθηκε η στήλη τον Παβλόφ και τα εξαρτημένα αντανακλαστικά; Διότι μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μια τυπική συμπεριφορά εξαρτημένων ανακλαστικών παρουσιάζει εδώ και καιρό ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Κάθε φορά που ερωτάται για κάτι που αφορά τις τράπεζες ο κύριος υπουργός περίπου αυτόματα, ανακλαστικά, αναφέρεται στο σχέδιο «Ηρακλής» και πόσο καλό είναι!
  • Χθες, για παράδειγμα, στη Βουλή ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, ρώτησε τον κ. Ζαββό ποια είναι η γνώμη του για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη bad bank. Ο κ. Ζαββός έσπευσε να βγάλει ένα μεγάλο και πλούσιο λόγο για το πόσο καλό και αποτελεσματικό είναι το σχέδιο «Ηρακλής» και να τονίσει ότι πετυχαίνει πλήρως τους στόχους του, ότι το έχουν αγκαλιάσει οι τράπεζες και ότι είναι πιθανό ο «Ηρακλής» να διευρυνθεί για να αντιμετωπιστούν νέα «κόκκινα» δάνεια. Ούτε λέξη για τη bad bank!
  • Δυστυχώς για τον κ. Ζαββό, ο κ. Κατρίνης επέμεινε ενοχλητικά, ζητώντας ξανά τη γνώμη του υφυπουργού για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Κάπως έτσι, ανάγκασε τον υφυπουργό να παρακάμψει για λίγο τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του και να σημειώσει λακωνικά ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμη τη συνολική πρόταση και όταν αυτό γίνει θα τη μελετήσουν με τη δέουσα προσοχή.
  • Και μιας ο λόγος για τη bad bank να πούμε ότι από χθες το σχέδιο έχει περάσει στο γήπεδο της κυβέρνησης, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε επίσημα, στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, την αναλυτική πρότασή της για τη δημιουργία ενιαίου σχήματος διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company - AMC) των τραπεζών.
  • Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Και μπορούμε να πούμε πλέον με ασφάλεια ότι η σχετική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, αντί αυτής, που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο υπουργός θέλει να ξαναδεί αναλυτικά το κείμενο, τις προσαρμογές που έχουν γίνει και τα σχόλια της διαβούλευσης πριν προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
  • Αισιοδοξία επικρατεί στο στελεχιακό δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς και διάχυτη είναι η αυτοπεποίθηση για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου. Οι άνθρωποι της Πειραιώς ασφαλώς αναγνωρίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η συγκυρία, ωστόσο πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός της τράπεζας θα υλοποιηθεί κανονικά, επιτυγχάνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια, η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι αυτά θα διαμορφωθούν στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων. Σημειώνεται ότι οι αισιόδοξοι βλέπουν τα νέα NPLs, συνολικά για τις τράπεζες, να διαμορφωνονται κάτω από το επίπεδο των 5 δισ. ευρώ, ενώ οι απαισιόδοξοι τα «βλέπουν» κοντά στα 10 δισ. ευρώ. 
  • Ουδείς αμφιβάλλει ότι οι μέτοχοι του Ομίλου Σκλαβενίτης έκαναν μια πολύ καλή πράξη για την εθνική οικονομία, όταν δέχθηκαν να σηκώσουν το βάρος της διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος, πριν εξελιχθούν τα χρέη της σε συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες και πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο το βάρος των παλιών χρεών που έχει επωμιστεί ο Όμιλος Σκλαβενίτης φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλο. Το 2019, ο όμιλος πέτυχε τζίρο αυξημένο κατά 9%, στο θηριώδες ποσό των 3,28 δισ. ευρώ και αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο της αγοράς. Όμως, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν σχεδόν δέκα φορές υψηλότερα, στα 174,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ήταν μόλις 4,2 εκατ. ευρώ, καθώς την κερδοφορία «ροκανίζουν» οι πολύ υψηλές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να μετριέται ο τζίρος σου σε δισεκατομμύρια και να φθάνουν στην τελική γραμμή της κατάστασης αποτελεσμάτων εκατομμύρια μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Από την άλλη, και μόνο το γεγονός ότι ο Όμιλος Σκλαβενίτη στέκεται όρθιος και αναπτύσσεται, φέροντας τα περισσότερα βάρη της αλυσίδας Μαρινόπουλος είναι ένα επιχειρηματικό κατόρθωμα.
  • Είχαμε σχεδόν ξεχάσει ότι η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα εποπτείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα μας το θυμίσει (για τα καλά…) το ΔΝΤ την Παρασκευή, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεσή του για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας. Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα αναλύσει στους δημοσιογράφους την ίδια ημέρα ο υπεύθυνος για την Ελλάδα, ο Ολλανδός Ντένις Μπότμαν, που θεωρείται από τους καλύτερους οικονομολόγους του Ταμείου σε θέματα οικονομικών κρίσεων. Για δύο θέματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις του Ταμείου: για το χρέος και τη βιωσιμότητά του και για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Θυμίζουμε ότι το Ταμείο είναι ως τώρα αρκετά απαισιόδοξο για τη φετινή ύφεση, προβλέποντας περίπου διψήφιο ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Θα περιμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον τους νέους «χρησμούς» του.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Εγνατία και τα διόδια, η επιστροφή Καραμανλή και ο Σταϊκούρας στα ΚΤΕΛ Λαμίας

Το πικρό ποτήρι της αύξησης διοδίων στην Εγνατία, η επιστροφή Καραμανλή σε ρόλο προέδρου συνεταιρισμού, η επίσκεψη Σταϊκούρα στα ΚΤΕΛ Λαμίας, τα τραπεζικά κέρδη σε Ελλάδα - Κύπρο και οι εξαγωγές κρασιού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προϋπολογισμός υπεροχής, η πίεση στις τράπεζες και οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού που αφήνουν πίσω την Ευρώπη, γιατί δεν κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, η «μάχη» του Στουρνάρα για το QE, οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο debate και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.