- «Αν ανοίξουμε μια διαμάχη ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε χάσει το μέλλον». Ασφαλώς ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν είχε την Ελλάδα στο μυαλό του όταν είπε τη παραπάνω φράση, ωστόσο, η φράση περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που ζούμε στην Ελλάδα γενιές και γενιές.
- Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της Τράπεζας της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της πρότασή της για τη δημιουργία ενός κεντρικού ειδικού φορέα (Asset Management Company) για τη διαχείριση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
- Το πλήρες σχέδιο της ΤτΕ για την δημιουργία της bad bank θα υποβληθεί στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους θεσμούς στο τέλος Σεπτεμβρίου. Φαίνεται ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για τις τράπεζες.
- Μεγάλη είναι η ανταπόκριση και ακόμα μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank που είναι σε εξέλιξη. Το ενδιαφέρον αναμενόμενο, δεδομένων των δελεαστικών όρων του προγράμματος (λέγεται ότι είναι το τελευταίο με τέτοιους όρους), και όπως είναι φυσικό η εθελούσια μονοπωλεί τις συζητήσεις στο ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας. Πολλές και πολλοί είναι αυτοί που δελεάζονται από τους όρους του προγράμματος, ωστόσο η αβεβαιότητα και ο φόβος για την επόμενη ημέρα προβληματίζουν.
- Η επιτυχία του προγράμματος, πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ήδη την πρώτη ημέρα κατατέθηκαν περισσότερες από 100 αιτήσεις. Μάλιστα είναι πιθανό να πρόγραμμα να ολοκληρωθεί νωρίτερα. Η διοίκηση στοχεύει στην αποχώρηση 500 έως 700 εργαζομένων ενώ το ετήσιο όφελος για την τράπεζα εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.
- Το +3,95% και η εκτίναξη των συναλλαγών δικαίωσαν όσους απέδιδαν την χρηματιστηριακή καχεξία στα ελληνοτουρκικά. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα καθώς η εγχώρια αγορά παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιθώριο.
- Μεγάλες δόξες για την μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σημείωσε χθες νέo άλμα +5,19% κλείνοντας στα 4,86 ευρώ το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η μετοχή είναι έτοιμη να ανακτήσει την τιμή των 5 ευρώ, επίπεδο που έχει να δει από τον Δεκέμβριο του 2015.
- Επίδειξη δύναμης χθες από Εθνική (+9,59%) και Eurobank (+9,19%). Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πολύ ισχυρό ισολογισμό, βρισκόταν πάντα στην καλύτερη θέση από πλευράς «κόκκινων» δανείων, ενώ οι τιτλοποιήσεις που δρομολογεί θα βελτιώσουν ουσιαστικά την θέση της. Για τη Eurobank δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι, μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Επιτάχυνση, έχει πάρει κεφάλι στην αγορά.
- Μια πρωτοβουλία που πιθανότατα θα ωφελήσει τις ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Όπως αποκάλυψε χθες το Reuters, οι δύο κινητήριες δυνάμεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που έχουν αντιληφθεί ότι είναι ανάγκη να μην σταθούν εμπόδιο οι κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στην αύξηση των πιστώσεων που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η Ευρώπη για την οικονομική ανάκαμψη μετά από μια πρωτοφανή κρίση. Έτσι, προωθούν ένα σχέδιο που θα επιτρέπει ελαστικότερους όρους στην εφαρμογή των κανόνων για τα κεφάλαια, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν πριν εκπνεύσει η προσωρινή εφαρμογή χαλαρών κανόνων, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν άρχισε η κρίση ως ένα προσωρινό μέτρο. Η συνέχεια αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες, που μπορεί να μην έχουν άμεσο ζήτημα με τα κεφάλαιά τους, όμως βέβαιο είναι ότι χρειάζονται τέτοια μέτρα για το μέλλον.
Με το πόδι στο γκάζι η ΤτΕ για την bad bank και η εθελούσια έξοδος της Eurobank
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.