- Επίδειξη δύναμης από τη μετοχή της Mytilineos, χθες. Σε μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση, με την αγορά να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, η μετοχή κινούνταν θετικά ή οριακά πτωτικά μέχρι τις 15:00, ενώ όταν -γύρω στις 15.30- το sell off στο ΧΑ οδήγησε τη μετοχή προς το -2% η αντίδραση ήταν άμεση: η προσφορά απορροφήθηκε αμέσως, το χαρτί επέστρεψε γρήγορα στο συν και τελικά έκλεισε με άνοδο +0,56%.
- Σήμερα η εταιρία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, πριν το άνοιγμα της αγοράς. Οι αναλυτές περιμένουν μείωση του EBITDA κατά περίπου 20%, ενώ για τον κύκλο εργασιών «βλέπουν» μείωση -8% (λίγο πολύ σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας) εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.
- Για το δεύτερο εξάμηνο η Mytilineos δουλεύει εντατικά, έχοντας θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να καλύψει το χαμένο έδαφος εξαιτίας της πανδημίας και η χρονιά να κλείσει αν όχι με μηδενική μεταβολή, οριακά χαμηλότερα.
- Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το πρώτο εξάμηνο. Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν εστιάζεται στην εικόνα του β' τριμήνου -τι μπορεί να περιμένει κανείς με τα καταστήματα της εταιρίας κλειστά λόγω καραντίνας;- αλλά στο στίγμα που θα δώσει η διοίκηση για την μετά την καραντίνα πορεία.
- Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά από 14.03.2020 έως 11.05.2020 (58 ημέρες) και στην Κύπρο από 16.03.2020 έως 23.05.2020 (68 ημέρες). Η επαναλειτουργία των παιχνιδιών PLAY (VLTs), στο δίκτυο καταστημάτων PLAY και πρακτορείων σε όλη την Ελλάδα, άρχισε στις 8 Ιουνίου 2020, ενώ η επανεκκίνηση των ιπποδρομιών στο Markopoulo Park πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020.
- Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η χθεσινή μεγάλη πτώση «ζωντάνεψε» τους επαγγελματίες της αγοράς που τις τελευταίες εβδομάδες εμφάνιζαν έντονα σημάδια κατάθλιψης. Βγήκαν εντολές, ο τζίρος προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ, κάποιοι πούλησαν θεωρώντας ότι οι 580 μονάδες θα είναι η επόμενη στήριξη, ενώ άλλοι αγόρασαν θεωρώντας τις τιμές δελεαστικές.
- Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν την κρίσιμη παράμετρο για την βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς. Αν υπάρξει εκτόνωση της έντασης θα μπορούσαμε να δούμε ένα ράλι αντίδρασης. Από την άλλη, η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
- Νέο αρνητικό ρεκόρ για την MIG. Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους fan της μετοχής, που δεν είναι λίγοι, αλλά φοβάμαι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι κόντρα στην πραγματικότητα.
- Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η μετοχή έκλεισε με μεγάλες απώλειες, -14,61%, ενώ κάποια στιγμή έγραψε και -18%, πτώση που συνοδεύτηκε με τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων εβδομάδων. Οι συνεχιζόμενες ζημιές στον τομέα των κατασκευών και οι υψηλές υποχρεώσεις του ομίλου δίνουν τροφή στην φημολογία, την οποία η διοίκηση διαψεύδει συχνά πυκνά. Προχθές Δευτέρα, με πολυσέλιδη ανακοίνωσή της η ΕΛΛΑΚΤΩΡ τοποθετήθηκε αναλυτικά σε σειρά αιτιάσεων που ανέδειξε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
- Σε κανονικές συνθήκες, οι αεροπορικές εταιρείες ανταγωνίζονται με βάση τις τιμές των εισιτηρίων και την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Σε καιρό πανδημίας όμως, μετράει πολύ και ένα άλλο κριτήριο: πόσο διευκολύνουν την επιστροφή μετρητών στους πελάτες, όταν οι πτήσεις ακυρώνονται για λόγους ανωτέρας βίας. Η Emirates, για παράδειγμα, ανακοίνωσε υπερήφανα ότι έχει επιστρέψει φέτος για ακυρώσεις πτήσεων σε πελάτες της περί τα 1,4 δισ. δολ. Η εταιρεία από το Ντουμπάι με τα πλούσια ταμεία κάλυψε με επιστροφή μετρητών, όπως ανακοίνωσε, το 90% των ακυρώσεων πτήσεων, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για τα διεθνή δεδομένα.
- Αυτά φέρνουν τη σκέψη μας στην Aegean: όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης (η σχετική συμφωνία κάλυψε 13 χώρες), η Aegean έχει ακολουθήσει την τακτική του… στρίβειν δια των vouchers και αποφεύγει προς το παρόν την επιστροφή μετρητών για ακυρώσεις πτήσεων. Όμως, τα vouchers μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 18 μήνες και, αν ο πελάτης δεν τα αξιοποιήσει σε αυτή την περίοδο, θα πρέπει να πάρει επιστροφή μετρητών. Πρόκειται για μια αφανή υποχρέωση του κυρίαρχου αερομεταφορέα της χώρας και είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί πόσα «ζεστά» μετρητά θα κληθεί να επιστρέψει τελικά στους πελάτες.
- Πόσοι είναι οι πολίτες που έχουν οφειλές και σε τράπεζες και στο Δημόσιο; Άγνωστο. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο η ελληνική διοίκηση δεν έχει ιδέα. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με το ζήτημα των οφειλών των ιδιωτών, τόσες νομοθεσίες και παρεμβάσεις, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ιδέα πόσοι χρωστούν και στις τράπεζες και στην εφορία. Εκτός των άλλων, αυτό είναι σημαντικό και για να αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Διότι αν, για παράδειγμα, κάποιος δεν έχει πληρώσει ευρώ στο δάνειο που έχει λάβει και ταυτόχρονα δεν χρωστάει ευρώ στο Δημόσιο ίσως, ίσως λέω, να είναι αυτό που λέμε στρατηγικός κακοπληρωτής και να έχει εκμεταλλευτεί τα παράθυρα της νομοθεσίας. Αλλά αυτά φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα για όσους είχαν διαχειριστεί ως τώρα το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, αδιαφορώντας για το αν κινούνται στα τυφλά.
Η κίνηση κόντρα στο ρεύμα της Mytilineos και το αφανές χρέος της Aegean
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.