- Τελικά, κινδυνεύουν οι καταθέσεις, αν ιδρυθεί μια bad bank για να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών; Η απάντηση που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σθεναρά υποστηρίζει τη λύση της bad bank, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν γρήγορα τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του μέσου όρους της ευρωζώνης, είναι ένα απλό, σαφές και κατηγορηματικό «όχι». Όχι, οι καταθέσεις δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν.
- Οι καταθέσεις θα κινδύνευαν, αν μέσω της bad bank το Δημόσιο πρόσφερε κάποιας μορφής κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες. Όντως, σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση τραπεζών με μεταφορά βαρών σε μετόχους, πιστωτές και, αν χρειασθεί, στους καταθέτες. Όμως, όπως εξηγείται στην τελευταία Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, χωρίς σε αυτή την φάση να αναπτύσσονται αναλυτικά τα σχετικά επιχειρήματα της ΤτΕ, η πρόταση της κεντρικής τράπεζας για bad bank δεν θα οδηγήσει σε κρατικές ενισχύσεις των τραπεζών.
- Αντιγράφουμε: «Ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα ΜΕΔ καλύπτονται αποκλειστικά από τις τράπεζες και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο, μέχρι του ελάχιστου ορίου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποκλείεται οποιαδήποτε διασύνδεση του προτεινόμενου σχήματος με ενδεχόμενα σενάρια εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης».
- Αυτά υποστηρίζει η ΤτΕ, διαψεύδοντας οριστικά οποιαδήποτε σενάρια «κουρέματος» καταθέσεων, δήθεν ως αποτέλεσμα της ίδρυσης bad bank. Ας ελπίσουμε ότι αντίγραφο της Έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα έχει σταλεί και στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην ακούμε από υπεύθυνους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αστήρικτα, κινδυνολογικά σενάρια για τις καταθέσεις.
- Δύσκολα θα ακούσει κανείς από λογιστή καλά λόγια αυτό τον καιρό για την ΑΑΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας. Λογικό, ως ένα σημείο, αφού οι λογιστές έχουν φορτωθεί με απέραντο όγκο εργασιών, καθώς ανοίγουν συνεχώς νέες πλατφόρμες και καθημερινά εκδίδονται άπειροι νόμοι, εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κ.ο.κ. Αυτή την έντονη δυσφορία των λογιστών δεν απηχούν οι δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των εκπροσώπων τους, δηλαδή πρωτίστως του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
- Φαίνεται ότι το Επιμελητήριο ασχολείται μόνο με την υψηλή πολιτική και δεν έχει χρόνο για τα πεζά θέματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ανοίγουν οι δουλειές του, αφού καθιερώνονται συμπράξεις με νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε πτυχιούχους οικονομικής κατεύθυνσης και συμμετοχή σε ίδρυση αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που θα διαχειρίζονται εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Με τόσο… τραχανά απλωμένο, πού να ασχοληθεί το Επιμελητήριο με τους λογιστές που είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;
- Είναι γνωστό ότι ο εθισμένος τζογαδόρος, όταν χάσει όλα τα λεφτά του στο πόκερ δεν έχει ενδοιασμό να παίξει το αυτοκίνητο ή το χρυσό ρολόι του. Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργεί και ο μεγαλύτερος πολιτικός τζογαδόρος της περιοχής μας, ο Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς η ισοτιμία της λίρας βρίσκεται υπό συνεχή πίεση και έχουν ήδη ξοδευτεί περί τα 90 δισ. δολ. από τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας για να υποστηρίζεται το νόμισμα, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες έχουν ανοίξει μεγάλα στοιχήματα στην αγορά συναλλάγματος, παίζοντας short το δολάριο και άλλα ξένα νομίσματα.
- Θα έλεγε κανείς ότι αυτός είναι ένας φθηνός τρόπος για στήριξη της λίρας, αφού όταν ανοίγεις μια θέση short δεν χρειάζεται την ίδια στιγμή να ξοδέψεις συνάλλαγμα. Μπορείς, μάλιστα, να βγεις και κερδισμένος, αν κερδίσει έδαφος η λίρα και αγοράσεις φθηνότερα το ξένο νόμισμα που έχεις σορτάρει.
- Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την πολύ ωραία στρατηγική είναι το… ατύχημα που περιμένει να συμβεί. Τα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ότι η λίρα δεν μπορεί παρά να υποτιμηθεί και τότε, ανάλογα με το ποσοστό της πτώσης, οι κρατικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιές ίσως και αρκετών δισεκατομμυρίων. Τότε, η μόνη λύση θα είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν με… φρεσκοτυπωμένες, νέες τουρκικές λίρες, κάτι που θα σημαίνει πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος και έξαρση του πληθωρισμού, ενώ δεν θα αργήσουν να βρεθούν σε αδιέξοδο οι τουρκικές εταιρείες που έχουν δανειστεί συνάλλαγμα. Συνήθως, οι «κολλημένοι» τζογαδόροι φεύγουν ξημερώματα από τη χαρτοπαικτική λέσχη «μαδημένοι». Ο Ερντογάν, πάντως, εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα έχει την τύχη με το μέρος του.
Η κινδυνολογία για την bad bank και οι δουλειές του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.