ΓΔ: 1397.91 0.96% Τζίρος: 72.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:33 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ένα Χρηματιστήριο χωρίς στόρι και οι «φρουροί» που κοιμήθηκαν

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Διαψεύδουν, άλλη μια φορά, τις προσδοκίες οι τράπεζες. Λίγο η μεγάλη πτώση που προηγήθηκε, λίγο η ανάκαμψη των ξένων αγορών, λίγο η αναδιάρθρωση των δεικτών, πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι οι τραπεζικές μετοχές θα ήταν αυτές που θα ηγούνταν της ανάκαμψης.
  • Η πραγματικότητα όμως δεν κουράζεται να διαψεύδει τους αισιόδοξους και μετά από μια διστακτική προσπάθεια ανόδου οι τράπεζες επέστρεψαν στο γνωστό μοτίβο.
  • Χθες, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό 2,07%, συμπαρασύροντας στο πλην και τον Γενικό Δείκτη ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,36%. Η πτώση της αγοράς στην πραγματικότητα είναι «βαρύτερη» καθώς στο εξωτερικό επικράτησαν έντονα ανοδικές τάσεις, με τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%. Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για την εικόνα των αποδόσεων σε ετήσια βάση.
  • Ένα από τα βασικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς είναι ότι δεν έχει στόρι. Ακόμα και στις χειρότερες ημέρες των μνημονίων υπήρχε ένα αφήγημα, ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και η οικονομία θα πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ριμπάουντ, οδηγώντας στα ύψη και το Χρηματιστήριο, το οποίο αγόραζαν κάποιοι ξένοι.
  • Τώρα γιατί ακριβώς να αγοράσει Ελλάδα κάποιος ξένος;
  • Ίσως και στην περίπτωση του ΧΑ η ελπίδα να είναι ο Πισσαρίδης. Δηλαδή η αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεγάλων έργων που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την Ελλάδα. Εάν, βέβαια, εκπληρωθούν πολλά «εάν».
  • «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις», δήλωναν, τον Φεβρουάριο του 2019, στελέχη της Επιτροπής, με αφορμή στους χειρισμούς της Αρχής στην υπόθεση Folli Follie. Τώρα βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 2020 και μαθαίνουμε από την PWC, που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις 2018 της Folli Follie, ότι έμεινε στη μέση ο δικανικός έλεγχος της Alvarez & Marsal στην «αμαρτωλή» θυγατρική στην Ασία και έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πώς, ούτε ποιος παραποίησε τα οικονομικά της στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι έγκυρο ισολογισμό (με θετική γνώμη ορκωτού) δεν μπορεί να δημοσιεύσει η εταιρεία και είναι απορίας άξιον πώς θα πάει σε λίγο καιρό στο δικαστήριο χωρίς οικονομικές καταστάσεις για να ζητήσει την έγκριση σχεδίου εξυγίανσης. Απορίας άξιον είναι, επίσης, πώς θα μπορέσουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να βγάλουν κάποτε άκρη με την απόδοση ποινικών ευθυνών, όταν δεν θα έχουν το μοναδικό πόρισμα που θα έριχνε φως στην υπόθεση.
  • Ξαναγυρίζουμε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς: τον έλεγχο της A&M ζήτησε η EY, που είχε λάβει εντολή από την Επιτροπή για οικονομικό έλεγχο στην Folli Follie. Τον έλεγχο της A&M αποφάσισε να σταματήσει... για να κάνει οικονομία στα έξοδα, η διοίκηση της Folli Follie και δεν δίστασε να το δηλώσει στους μετόχους στη γενική συνέλευση της 21ης Δεκεμβρίου 2018. Πώς αντιμετώπισε η Κεφαλαιαγορά την απόφαση; Εκ του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε ότι ουδεμία παρέμβαση έκανε. Απλώς άφησε τη διοίκηση της Folli Follie  «τραβήξει την πρίζα» της μοναδικής έρευνας που θα έριχνε φως στην υπόθεση. Η δε διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που διαδέχθηκε τη διοίκηση Γκότση δεν ζήτησε να συνεχισθεί η έρευνα αυτή, αλλά έχει το «ελαφρυντικό» ότι πέρασε τόσος χρόνος που ίσως να μην είχε πια νόημα να ξαναρχίσει η A&M τον έλεγχό της. Τελικό συμπέρασμα; Οι φρουροί κοιμήθηκαν στο... φυλάκιο και δεν θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη με τη θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ.
  • Όλες οι κυβερνήσεις εκλέγονται με την υπόσχεση να απλοποιήσουν τη δαιδαλώδη φορολογική, εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία, αλλά καταλήγουν να εκδίδουν αμέτρητους νόμους, αποφάσεις και εγκυκλίους. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παραθέτουν οι ειδικοί της πύλης taxheaven.gr είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Αντιγράφω: «Προσπερνάω το θέμα της πληθώρας των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και αφορούν αμιγώς θέματα σχετικά με την πανδημία (649 έως σήμερα), για να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο αυτές. Συνολικά από την αρχή του έτους έχουν δημοσιευθεί στα αντικείμενα που μας απασχολούν, 1277 αποφάσεις/εγκύκλιοι (μέχρι σήμερα) και 51 νόμοι». Ας δούμε, όμως, και την καλή πλευρά: τουλάχιστον σήμερα, αυτό τον απίστευτο όγκο νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων μπορεί κανείς να τον διαβάσει στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή του τάμπλετ. Αν όλα αυτά τα έγγραφα διακινούνταν σε χαρτί, δεν θα είχε μείνει δάσος σε αυτή τη χώρα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όλα για τον μέτοχο» των τραπεζών και οι κατηγορίες υπεξαίρεσης για Prelium

Τι είπαν οι CFOs των τραπεζών, οι βαριές κατηγόριες κατά του Χ. Γιαννίρη της Prelium, η κόντρα για την Attica Bank, πόλεμος της ΕΚΤ σε Visa - Mastercard, το βαρύ κλίμα στην Κύπρο, η Lavipharm και ο τζίρος της Παπουτσάνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ο ΟΤΕ προκάλεσε πολιτική κρίση, ο Δείκτης χωρίς τράπεζες και τα διόδια του ΒΟΑΚ

Η αμφισβητούμενη πρωτοβουλία του ΟΤΕ να ζητήσει τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, πού θα βρισκόταν σήμερα ο Γενικός Δείκτης αν δεν είχε στη σύνθεσή του τις τράπεζες, η συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα με τους servicers, τα «σκιώδη» διόδια του ΒΟΑΚ και το δράμα των Τούρκων επενδυτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα για τις διαρροές στις ΑΜΚ, η Proxenos και η μυωπία του Αθ. Δαγούμα

Ποιες κυρώσεις θα ανακοινώσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς, πώς αυξάνεται η κινητικότητα των Αμερικανών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τι δεν μπορεί να δει ο πρόεδρος της ΡΑΕ και πόσο απέδωσαν το 2021 τα μετοχικά αμοιβαία.