- Εντατικά, υπερεντατικά για την ακρίβεια, δουλεύουν οι άνθρωποι της Eurobank για την ολοκλήρωση της συναλλαγής της τιτλοποίησης Cairo με την doValue. Διότι μπορει να μην υπάρχουν αλλαγές στο τίμημα, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά άλλα τεχνικά σημεία που αλλάζουν, τα οποία ωστόσο είναι δευτερεύοντα και δεν αλλάζουν τη δομή της συμφωνίας.
- Η Eurobank ήδη έχει υποβάλλει αιτήσεις για τη λήψη της κρατικής εγγύησης του Σχεδίου Ηρακλής για την τιτλοποίηση Ι και ΙΙ στο πλαίσιο του project Cairo. Στις αρχές της εβδομάδας η Eurobank εξασφάλισε το απαιτούμενο rating και για το τρίτο τμήμα της τιλοποίησης και άμεσα θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για τον «Ηρακλή».
- Δεν είναι λίγες οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις οποίες τα έχουν πάει πολύ καλά. Οι εταιρείες αυτές, έξω από την ομπρέλα των τραπεζών ή άλλων μεγάλων οργανισμών, υπογράμμιζαν την σημασία της ανεξαρτησίας στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ανεξαρτησία είναι α λα ελληνικά. Διότι είναι πολύ αμφίβολο πόσο πραγματικά ανεξάρτητος είσαι όταν έχεις μέτοχο ή κουμπάρο ή στενό φίλο κάποιον επιχειρηματία και ταυτόχρονα επενδύεις μεγάλα ποσά των πελατών σου σε μετοχές ή ομόλογα του μετόχου ή φίλου σου...
- Μα, γιατί δεν ανοίγει νωρίτερα η εστίαση; Με τη θερμοκρασία να έχει ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου και πολλές εστίες πολυκοσμίας (ειδικά οι συγκοινωνίες τις ώρες αιχμής ή οι λαϊκές αγορές), ολοένα και περισσότεροι θεωρούν unfair τη διατήρηση του λουκέτου στην εστίαση. Πού είναι το πρόβλημα, αν τηρούνται οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής, να λειτουργήσουν τα καφέ ή τα εστιατόρια, αναρωτιούνται εύλογα.
- Η απάντηση ωστόσο είναι εξαιρετικά απλή: διότι έτσι αξιολογούν οι επιδημιολόγοι, οι ειδικοί. Εκτιμούν ότι πρέπει η επαναλειτουργία της οικονομίας να γίνει με συγκεκριμένα βήματα και στάδια ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι. Και η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς και πολύ καλά κάνει. Έτσι πρέπει.
- Διότι αυτοί ακριβώς που ασκούν σήμερα κριτική, ρωτώντας «γιατί δεν ανοίγει», θα ήταν οι πρώτοι αν άνοιγε η εστίαση και υπήρχε αναζωπύρωση της επιδημίας, που θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση για την λειτουργία της εστίασης χωρίς να ακούσει τους επιδημιολόγους!
- Από την άλλη καλό είναι οι επιδημιολόγοι να έχουν μια επαφή με την κοινωνία. Διότι αν κρατάμε τα καφέ κλειστά και οι νέοι δημιουργούν μεγάλες ουρές για να πάρουν έναν καφέ στο χέρι και μετά συνωστίζονται στις πλατείες τότε μάλλον το ρίσκο μεγαλώνει..
- Scriptor: Οι λογιστές παραμένουν στην πρώτη γραμμή του sprint για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Διοργανώνουν αυτές τις μέρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με πελάτες τους, ώστε να διαχυθεί η ενημέρωση και να συγκεντρωθούν προβλήματα, ενστάσεις και απορίες. Μεταφέρω ένα κεντρικό μήνυμα. Η ρευστότητα δύσκολα θα μπει και θα διαχυθεί. Οι περισσότερες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πνιγμό. Οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί (και από το κράτος και από τις τράπεζες και από την Επιτροπή και, και …) αφήνουν «εκτός» το 87% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με υπολογισμούς σοβαρού λογιστικού οίκου. Το κυριότερο -επί της ουσίας- εμπόδιο είναι τα λιγοστά κεφάλαια που έχουν γραμμένα στους ισολογισμούς τους. Που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν «μαξιλάρι» σε περίπτωση που οι δουλειές τους δεν πάνε καλά, οπότε θα απαιτηθεί μια «εσωτερική διάσωση» για να μην περιπέσουν σε κατάσταση ανικανότητας εξυπηρέτησης των δανείων που θα λάβουν.
- Scriptor: Ο κίνδυνος σωρείας πτωχεύσεων (όταν μάλιστα το πλαίσιο παραμένει δύσκαμπτο και αντιεπιχειρηματικό) είναι υπαρκτός. Την ίδια στιγμή, συμβαίνουν και διάφορα παράδοξα και, δυστυχώς, κωμικοτραγικά. Για παράδειγμα, ζητείται από τις επιχειρήσεις να εμφανίσουν επιχειρηματικά σχέδια (projects) με αισιόδοξες προβλέψεις τζίρου. Όταν κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει παράταση των δυσχερειών στην αγορά. Άλλο παράδειγμα: αποκλείονται όσες επιχειρήσεις παρέμειναν «σε μερική λειτουργία», όπως σωστά τους παρότρυνε η κυβέρνηση, προς όφελος όσων χαρακτηρίστηκαν «πληττόμενες» επειδή έκλεισαν με κρατική εντολή. Τρίτο παράδειγμα: όσοι πάρουν και όσα να πάρουν πρέπει να κλειδώσουν τα εργασιακά τους όπως ήσαν πριν τον εγκλεισμό. Όταν όλοι περιμένουν ύφεση και ανεργία!
- Scriptor: Αυτό που περισσότερο ανησυχεί είναι οι επιταγές που θα εμφανιστούν στις 15 Ιουνίου. Δικαίως: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καμία διάθεση να επαναλάβουν την κάλυψη που προσέφερε το κράτος στην αρχή του σοκ. Δύσκολα πράγματα και δεν έχουμε ούτε Naomi Klein να μας εξηγήσει την παγκόσμια συνωμοσία του καπιταλισμού, ούτε Βαρουφάκη (και κάποιον άλλον…) να τα ρίξουν στον «Παγκόσμιο Μινώταυρο»…
Τα δάνεια που δεν φτάνουν στις ΜμΕ και οι κουμπαριές των διαχειριστών κεφαλαίων
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.