- Μέσω της Κομισιόν ήρθε η ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία αμφισβητήθηκαν παλαιότερα προγράμματα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Η απάντηση, μιας από τις πλέον αυστηρές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει του εθνικού δικαίου των χωρών μελών, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους Γερμανούς.
- Από πλευράς ΕΚΤ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση, πολύ περισσότερο απάντηση, όπως είναι φυσικό. Αν έμπαινε η ΕΚΤ σε διάλογο με κάθε χώρα – μέλος θα έχανε με μιας την ανεξαρτησία της, δηλαδή το θεμέλιο λίθο με βάση τον οποίο οικοδομήθηκε.
- Χιλιάδες επιχειρήσεις ανοίγουν σήμερα με το δεύτερο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών. Το άνοιγμα γίνεται... γνήσια ελληνικά: δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ΠΝΠ για το άνοιγμα των καταστημάτων, η οποία είναι απαραίτητη για την νόμιμη επαναλειτουργία των καταστημάτων.
- Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας: και στο πρώτο κύμα χαλάρωσης, η ΠΝΠ δημοσιεύτηκε στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας που άνοιγαν τα καταστήματα…
- Ίσως υπάρχει κάποια άγνωστη αρχαία προφητεία που προειδοποιεί πως αν κάτι στη χώρα γίνει έγκαιρα και σωστά, και όχι στο παρά ένα, μια άγνωστη καταστροφική δύναμη θα πυροδοτηθεί και θα διαλύσει τη χώρα.
- Το σύνολο των εταιρειών καζίνο στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και τη Mohegan, έχει θέσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) η Moody’s και ο λόγος είναι η αναστολή λειτουργίας τους λόγω κορονοϊού. Τουτέστιν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κίνδυνος ή άλλο πρόβλημα για την Mohegan (για την οποία τα σχόλια της Moody’s είναι θετικά), και κατ’ επέκταση για το project του Ελληνικού.
- Όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη επιτυχία που είχε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως, μια διαδικασία κατεπείγουσας προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ) του ΕΟΔΥ κάνει πολλούς στην αγορά να… σηκώνουν τα φρύδια με έκπληξη. Η προμήθεια του συστήματος έχει εγκριθεί από τις 21 Μαρτίου, αλλά η πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους, που περιλαμβάνει και τις σύνθετες τεχνικές προδιαγραφές, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ την Πέμπτη, 7 Μαΐου, με ημερομηνία παραλαβής των προσφορών σήμερα, 11 Μαΐου. Δηλαδή, στους ενδιαφερόμενους δίνονται δύο εργάσιμες ημέρες να προετοιμάσουν προσφορές με αρκετά σύνθετο αντικείμενο.
- Επιπλέον, για τις 500 ειδικές φορητές συσκευές με αισθητήρα θερμομέτρησης ιατρικού τύπου, στην πρόσκληση δίνονται εξαντλητικά λεπτομερείς προδιαγραφές, που «φωτογραφίζουν», όπως λένε όσοι γνωρίζουν, συγκεκριμένες συσκευές με χώρα κατασκευής την Κίνα και αποκλείουν πιθανές προτάσεις άλλων συσκευών, ενδεχομένως και με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά λειτουργίας και ασφάλειας. Δεν πρόκειται για μια προμήθεια δισεκατομμυρίων, ο προϋπολογισμός είναι 900.000 ευρώ. Το ζητούμενο, όμως, είναι να μη φθάνουμε, με επίκληση των κατεπειγουσών αναγκών που δημιουργεί η πανδημία, σε αναθέσεις με τουλάχιστον περίεργες διαδικασίες.
- Scriptor. Το πιθανότερο σενάριο (αυτή τη στιγμή) είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα βγει στις αγορές ομολόγων περί τα τέλη του μήνα. Ένα ποσό γύρω στα 2 δισεκατομμύρια πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικό. Το κόστος δανεισμού θα είναι, αν κάτι δεν έχει αλλάξει ως τότε, γύρω στο 2%. Ως εδώ, ουδέν πρόβλημα. Αν και κάποιοι, στην κυβέρνηση, θα προτιμούσαν να μη δανειστούμε, ο «Νο 1» έχει πλήρη αντίληψη των κινδύνων που υπάρχουν μπροστά μας. Πρώτον, τα χρήματα του SURE θα αργήσουν. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το υπουργείο Εργασίας θα καταφέρει να τα εγχύσει γρήγορα στις αρτηρίες της οικονομίας. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν με όλα (σχεδόν) τα ευρωκεφάλαια κορονοϊού. Αν όμως οι διαδόσεις για τα υπόλοιπα των κρατικών διαθεσίμων επιβεβαιωθούν, τότε οι «αγορές» θα βρουν ευκαιρία να σορτάρουν το ελληνικό χαρτί. Θα θυμηθούν το επιχείρημα πως το «μαξιλάρι» βοηθά να δανειζόμαστε «φθηνά κι εύκολα» και θα το εκμεταλλευθούν (με τον γνωστό «φθηνό» τους τρόπο) για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Η υιοθέτηση της γραμμής του «καλού» μαξιλαριού versus «κακής» πιστοληπτικής γραμμής (και) από τη σημερινή ηγεσία του Οικονομικών θα δοκιμαστεί σκληρά.
- Scriptor. «Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος», που λέει ο απλός λαός, τώρα που ξεκινά η τραπεζική αντιμετώπιση της σοβούσας κρίσης ρευστότητας. Ήδη, ο πίνακας «Δικαιολογητικά» για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ υποδεικνύει 7 «έντυπα συμμετοχής», 4 «στοιχεία» (φορολογικά), 2 «δικαιολογητικά» (φορολογικά) 5 «λοιπά» (φορολογικά-εργασιακά): άθροισμα 18 κομμάτια. Η γραφειοκρατία διοικεί και, όπως πάντοτε, καταστρέφει και τις καλύτερες των προθέσεων. Αυτό όμως που ξεπερνά τη φαντασία είναι (το έχουμε από μια τράπεζα για την ώρα…) ότι ζητείται «δήλωση προσωπικής ευθύνης» από κάθε έναν μέτοχο, ακόμη και από τις Ανώνυμες. Ακόμη κι αν δεν μας σκοτώσει ο Covid θα το κάνει η γραφειοκρατία. Ακόμη και το Δημόσιο κάτι καταφέρνει με τη γραφειοκρατία, αλλά οι τράπεζες φοβάμαι πως θα αναδειχθούν σε θεματοφύλακες των χειρότερων παραδόσεων της χώρας.
- Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι αντιλήφθηκε το πρόβλημα και δήλωσε ότι αφαιρούνται από σήμερα, Δευτέρα, περισσότερα από τα μισά δικαιολογητικά που ήταν αρχικά απαραίτητα. Να δούμε, λοιπόν, αν από σήμερα θα λυθεί το πρόβλημα, ή αν θα γίνει πάλι κάποιο γραφειοκρατικό... θαύμα που θα κάνει δύσκολη τη ζωή των ενδιαφερόμενων.
Η επανεκκίνηση εμπορίου α λα ελληνικά, ο περίεργος διαγωνισμός του ΕΟΔΥ και το ομόλογο του Μαΐου
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.