«Το υπέρογκο δημόσιο χρέος το οποίο υπονόμευσε την εθνική μας κυριαρχία και την κοινωνική συνοχή, πλέον, αποκλιμακώνεται ραγδαία. Αυτή είναι μια κατάκτηση μιας ολόκληρης γενιάς», δήλωσε χθες σχεδόν σε πανηγυρικούς τόνους ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους ούτε μετά το 2032.
Πολύ σωστά τα είπε ο υπουργός και καλά κάνει να θυμίζει στην ελληνική κοινωνία μια κατάκτηση για την οποία έγιναν μεγάλες θυσίες και προσπάθειες, αλλά πολλοί την ξεχνάμε, όταν συζητούμε για το πού βρισκόταν η χώρα το 2010 και πού βρίσκεται σήμερα.
Κάτι άλλο, όμως, που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι για να φτάσουμε σε αυτή τη βιωσιμότητα, οι εταίροι - πιστωτές μας (που ήθελαν να μας πιουν το αίμα με το καλαμάκι, σύμφωνα με τους αντιμνημονιακούς), όπως και οι δανειστές της χώρας από τον ιδιωτικό τομέα δέχτηκαν όχι ένα ή δύο, αλλά συνολικά τέσσερα κουρέματα ελληνικού χρέους, άμεσα και έμμεσα.
Πρώτα, βεβαίως, έγινε το PSI τον Μάρτιο του 2012, ίσως το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους της σύγχρονης ιστορίας, που μείωσε την αξία του χρέους κατά 45%. Ακολούθησε η επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου 2012, που έφερε άλλη μια μείωση κατά 10%. Το 2017 εφαρμόστηκαν τα βραχυχρόνια μέτρα για τη βιωσιμότητα, που μείωσαν επιπλέομν το χρέος. Τέλος, με την έξοδο από τα μνημόνια, το 2018, ήλθαν τα μεσο-μακροχρόνια μέτρα, που «ψαλίδισαν» την αξία του χρέους κατά 25%.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική περίπτωση διεθνώς, όπου το χρέος έχει «κουρευτεί» τόσες φορές και τόσο βαθιά και το οφείλουμε βέβαια στη στρατηγική απόφαση των Ευρωπαίων να αποφύγουν μια ελληνική χρεοκοπία, που θα έθετε σε αμφισβήτηση τα επιτεύγματα της νομισματικής ένωσης.
Όποια και αν ήταν τα πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή τη γενναιοδωρία, το γεγονός δεν αλλάζει: δεν μας ήπιαν το αίμα με το καλαμάκι.
Ο τέταρτος μεγάλο-επενδυτής της Qualco
Μπορεί η προσοχή να επικεντρώθηκε στη Latsco της Μαριάννας Λάτση, την Green Hydepark του εφοπλιστή Γ. Μουνδρέα και τον Θοδωρή Κυριακού του Αntenna που αποκαλύφθηκε από το Ενημερωτικό Δελτίο ότι θα συμμετάσχουν στο IPO της Qualco ως στρατηγικοί επενδυτές ωστόσο, στην Qualco μετέχει ένας ακόμα, και μάλιστα πολύ μεγάλος, στρατηγικός επενδυτής.
Ο λόγος για την Pacific Investment Management Company LLC, τη γνωστή μας PIMCO, μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο με υποδιαχείριση κεφάλαια άνω των 2 τρισ. δολαρίων,
Η PIMCO, μέσω της θυγατρικής της Amely, θα ελέγχει μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής το 7,7% της Qualco.
Η PIMCO επένδυσε στην Qualco το 2020, κίνηση που δείχνει πολλά για τη δυναμική και τις προοπτικές της εγχώριας εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.
Όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το Reuters, το βιβλίο της δημόσιας προσφοράς έχει ήδη καλυφθεί.
Τι ζητάει ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας ο «Σφυγμός του Επιχειρείν». Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του αλουμινίου.
Όπως τόνισε, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αλουμινίου επιβαρύνονται με μεγάλα κόστη δικαιωμάτων ρύπων, την ίδια στιγμή που εισάγεται αλουμίνιο από χώρες χωρίς καμία περιβαλλοντική μέριμνα. Το σωστό θα είναι να επιβληθεί σε αυτές τις εισαγωγές δασμός ίσος με τα κόστη των δικαιωμάτων ρύπων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Ερωτηθείς για το επικείμενο πακέτο παροχών της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, ο κ. Θεοδωρόπουλος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει αίτημα μείωσης φορολογικών συντελεστών από τον ΣΕΒ. Αυτό που ζητάει ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας της χώρας είναι να μειωθεί η προκαταβολή φόρου, που είναι δυσβάστακτη και πλήττει τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Για τη μείωση του ρυθμού των επενδύσεων που κατέγραψε η έρευνα χωρίς όμως να αναφέρει τις αιτίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτίμησε από τη δική του εμπειρία ότι αν ένας επιχειρηματίας είναι επιφυλακτικός για το μέλλον, το πρώτο που κόβει είναι οι επενδύσεις.
Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αφού τόνισε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εστίασε σε δύο παρατηρήσεις του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης: «Δεν συμφωνούμε με το κριτήριο των θέσεων εργασίας για τις επενδύσεις αφού δεν υπάρχει ανεργία. Να ισχύει μόνο για τις παραμεθόριες περιοχές. Κριτήριο να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης δεν συμφωνούμε να επιστρέψει ο έλεγχος των υπαγωγών στο κράτος. Κάναμε πρόοδο με το Ταμείο Ανάπτυξης. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα στις χρονοβόρες διαδικασίες».
Στα ενθαρρυντικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι το 2025, 9 στις 10 επιχειρήσεις είτε θα αυξήσουν, είτε θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς.. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις καταγράφεται στη Βιομηχανία (80%).
Στην επίθεση το ΥΠΟΙΚ
Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, φαίνεται ότι σκέφτηκαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονες διαμαρτυρίες επιχειρηματικών φορών για το ψηφιακό πελατολόγιο, που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε κλάδους υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων.
Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο «έβγαλε στη σέντρα» τους κλάδους που διαμαρτύρονται για το μέτρο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στα συνεργεία αυτοκινήτων η φοροδιαφυγή φτάνει το 67%.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι νέος στη θέση του, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει τη γραμμή που είχε ακολουθήσει σε αυτά τα θέματα ο προκάτοχός του, Κωστής Χατζηδάκης, αφού άλλωστε πέτυχε ανέλπιστα αποτελέσματα, όπως η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Να δούμε αν θα του βγει, ή θα υποχρεωθεί τελικά να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.
Ενεργειακές λύσεις από την Αίγυπτο
Τη στιγμή που η Ευρώπη ετοιμάζεται να καταργήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, ενεργειακές λύσεις αναζητούνται αλλού.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στις δυνατότητες που παρέχει η διασύνδεση της χώρας με την Αίγυπτο, με αφορμή την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για «μια σχέση η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε σημαντικότατα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τον αγωγό GREGY, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εισάγει φθηνή ενέργεια, ηλιακή, αλλά πρωτίστως αιολική, την οποία έχετε τη δυνατότητα να παράγετε σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος και να εξάγετε στην Ευρώπη».
«Και βέβαια, να επαναλάβω ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και πολλά άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία μπορούμε να ωριμάσουμε, όπως, για παράδειγμα, έργα μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και κοινές πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε στα πλαίσια του έντονου ενδιαφέροντος που η πατρίδα μου, η Ελλάδα, δείχνει για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, πρωτίστως φυσικού αερίου, στη λεκάνη νοτίως της Κρήτης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ισχυρή παρουσία των Ισραηλινών στην άμυνα
«Επέλαση» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις υπογραφές συμβάσεων, MOU, συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ισραηλινές εταιρείες στη φετινή DEFEA 2025, καθώς όπως όλα δείχνουν έρχονται για να μείνουν στα αμυντικά πράγματα της Ελλάδας.
Μπορεί την αρχή να έκαναν πριν από δύο χρόνια στην προηγούμενη αμυντική έκθεση DEFEA, που επιβεβαίωσαν φήμες ετών, ότι «πολιορκούσαν» στενά τον Σωκράτη Κόκκαλη, προκειμένου να τους πουλήσει την Intracom Defense (IDE), πράγμα που έγινε, ωστόσο στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης έχουν παρουσιάσει τα σχέδια τους.
Με μεθοδικά βήματα έχουν μπει στα αμυντικά πράγματα της Ελλάδας, διεκδικώντας με αξιώσεις την συμμετοχή τους σε σημαντικά αμυντικά προγράμματα με πρώτο και καλύτερο τον ελληνικό «θόλο» ή αλλιώς «Ασπίδα του Αχιλλέα».
IAI, Rafael, Elbit οι ισραηλινές εταιρείες που διεκδικούν τη θέση τους στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και όχι άδικα, καθώς έχουν να παρουσιάσουν πολύ σημαντικά οπλικά συστήματα όπως το Barak, το Lora αλλά και το Spyder που έχουν δοκιμαστεί επί του πεδίου και έχουν δείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Χθες επίσης έκανε την εμφάνισή της η «Γαλάζια Φάλαινα» Blue Whale, σύστημα για το οποίο υπέγραψε MOU η ELTA Systems θυγατρική της IAI με τη δική μας ΕΑΒ και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα βρει πεδίο στα νερά του Αιγαίου.
Οι συμφωνίες των Γάλλων
Στο ίδιο τέμπο κινείται και η Naval Group, που συνεχίζει ακάθεκτη να υπογράφει συμφωνίες και MOU με ελληνικές εταιρείες. Άλλωστε ήταν η πρώτη αν και σε μικρό ποσοστό που αποφάσισε να συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες στο πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών FDI Belharra και δεν βγήκε χαμένη.
Όπως αποδείχθηκε, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, όπως η Prisma Electronics πολύ πρόσφατα, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, η Mevaco και άλλες που μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα με αξιώσεις. Την πρώτη ημέρα μάλιστα της έκθεσης DEFEA συνέχισε την καλή παράδοση των αμυντικών εκθέσεων και υπέγραψε MOU με τις ελληνικές εταιρείες Farad, Πέτρος Πετρόπουλος, Altus προκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους σε ναυπηγικά προγράμματα.
Άλλωστε, η Naval Group είναι που έχει κάνει πρόταση για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής για πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αυτόνομα συστήματα (USV) στη χώρα μας. Επικρατέστερο ναυπηγείο για την ανάληψη του έργου είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η πρόταση του ναυπηγικού κολοσσού συνοδεύεται από συμφωνία για την προμήθεια τριών επιπρόσθετων Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.
Μακάρι αυτές οι προτάσεις των μεγάλων ξένων εταιρειών να βρουν αντίκρυσμα στην Ελλάδα και να δημιουργηθεί επιτέλους ένα αμυντικό οικοσύστημα που θα έχει μέλλον.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.