ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η γκάφα της Κρ. Λαγκάρντ, το νεροπίστολο της ΕΚΤ και η χειρότερη ημέρα στις αγορές

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Και εκεί που λέγαμε, μετά την αναβάθμιση του κορονοϊού σε πανδημία το βράδυ της Τετάρτης από τον ΠΟΥ, ότι οι αγορές έδειχναν να βρίσκουν σημεία ισορροπίας, ήρθε ο πρόεδρος Τράμπ να τα διαλύσει όλα. Το βράδυ της Τετάρτης, το συμβόλαιο του S&P 500 βρέθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης στις 2.741 μονάδες, για να ανοίξει λίγο μετά με σημαντική άνοδο, φτάνοντας μέχρι τις 2.773 μονάδες (+1,17%). Και κάπου εκεί πραγματοποιήθηκε το διάγγελμα Τραμπ, «γκρεμίζοντας» το δείκτη στα επίπεδα των 2.620 μονάδων (-4,4%).
  • Και αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που ακολούθησε, καθώς το μπαζούκας της ΕΚΤ, από την οποία οι αγορές περίμεναν το θαύμα, αποδείχθηκε νεροπίστολο. Ο Dow Jones έκλεισε χθες στο -10%, με τη χειρότερη ημερήσια πτώση από την κατάρρευση του 1987.
  • Για την Ευρώπη τι να πει κανεις… Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: ο DAX έκλεισε στο -12,24%, ο CAC στο Παρίσι με -12,28%, ο IBEX 35 στην Ισπανία με -14,61% ενώ κατά -16,62% υποχώρησε ο FTSE MIB στην Ιταλία.  Η χθεσινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη ημέρα στην ιστορία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
  • Με όλα αυτά, το -10,61% του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν μια αξιοπρεπέστατη επίδοση. Οι τράπεζες, για άλλη μια ημέρα βυθίστηκαν στο -16,24%, με την Εθνική Τράπεζα να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής με -20,95%. Οι απώλειες των τραπεζών από τις αρχές του χρόνου φτάνουν το -58,30%.
  • Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνθήκες κρίσης στις αγορές έκανε τους πάντες να νοσταλγήσουν τον αλάνθαστο κυβερνήτη, Μάριο Ντράγκι. Με τρεις λέξεις ("whatever it takes") είχε καταφέρει ο Σούπερ Μάριο να αναστρέψει τη δυναμική που οδηγούσε στη διάλυση της ευρωζώνης, ενώ η ευφυέστατη και ικανότατη, κατά τα άλλα, Κριστίν Λαγκάρντ «κατάφερε» με λίγες λέξεις ("δεν είναι δουλειά μας να ασχολούμαστε με τα σπρεντ") να προκαλέσει μίνι κρίση στην ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται από το 1,40% στο 1,85% χθες το απόγευμα.
  • Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι νομικός χωρίς εμπειρία σε πόστο κεντρικού τραπεζίτη και βαθιές γνώσεις για τη λειτουργία των οικονομιών και των αγορών και, χωρίς να το αντιληφθεί, έστειλε ακριβώς το μήνυμα που δεν ήθελε να ακούσει η αγορά: ότι η κεντρική τράπεζα δεν πολυενδιαφέρεται αν ανοίγει το σπρεντ των ιταλικών από τα γερμανικά ομόλογα, αυτό είναι δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης να το διορθώσει. Και έδωσε αυτό το μήνυμα ακριβώς την ώρα που οι αγορές καταστρώνουν το σενάριο της επόμενης κρίσης της ευρωζώνης, βάσει του οποίου η Ιταλία, μετά από μια γερή ύφεση λόγω της επιδημίας κοροναϊού, έρχεται μπροστά στην ανάγκη να διασωθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την ΕΚΤ. Λάθος μήνυμα, σε λάθος χρόνο, από λάθος πρόσωπο και οι εντυπώσεις έμειναν, παρότι η κ. Λαγκάρντ έσπευσε από την τηλεόραση του CNBC να «μαζέψει» τη δήλωσή της. Αν σε αυτή την γκάφα προστεθεί και το γεγονός ότι το «πακέτο Λαγκάρντ» για τη διάσωση της ευρωζώνης από την επιδημία κρίθηκε από τις αγορές ως κατώτερο των περιστάσεων, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συνολική βαθμολογία της Λαγκάρντ στην πρώτη άσκηση διαχείρισης κρίσης της θητείας της είναι αρκετά κάτω από τη βάση.
  • Σπεύδουν μαζικά στα καταστήματα της ΔΕΗ οι ηλικιωμένοι κυρίως καταναλωτές να πληρώσουν εγκαίρως τον λογαριασμό του ρεύματος, φοβούμενοι ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα για τις μετακινήσεις, άρα δεν θα μπορούν να το κάνουν και η επιχείρηση θα τους κόψει το ρεύμα. Χθες στο κεντρικό κατάστημα της Αριστείδου οι ουρές έφταναν μέχρι το δρόμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ προχώρησε σε συστάσεις στους πελάτες της, να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μάλιστα εργαζόμενοι της ΔΕΗ φρόντιζαν οι πελάτες να μπαίνουν στο κατάστημα λίγοι - λίγοι, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα...
  • Καλό είναι η κυβέρνηση να αποφεύγει όλες αυτές τις πανηγυρικές δηλώσεις με αφορμή τις τακτικές επισκέψεις επικεφαλής ξένων ομίλων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το σχετικό track record δεν είναι καθόλου καλό.
  • Θυμίζω, για παράδειγμα, τις ανακοινώσεις, μετά από συναντήσεις με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη μεγάλη επένδυση ευρωπαϊκής εταιρείας λογισμικού που θα δημιουργούσε στην Ελλάδα «Κέντρο Πωλήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επένδυση που έφερε συνολικά... τρεις προσλήψεις πωλητών! Σε μια άλλη περίπτωση ανακοινώθηκε, πάλι έπειτα από συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό, «μεγάλη επένδυση» δύο εταιρειών οι οποίες στο τέλος συγχώνευσαν τη δραστηριότητά τους, στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας, και απέλυσαν 300 υπαλλήλους στη χώρα μας!
  • Όλα αυτά τα θυμήθηκα μετά την πρόσφατη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith που συνοδεύτηκε από εκτενέστατο δελτίο τύπου. Κανένας δεν αμφισβητεί τα σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και τις τεράστιες δυνατότητες προσφορές ισχυρών διεθνών ομίλων.
  • Κατά σύμπτωση, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της Microsoft, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε διαγωνισμό 39 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αδειών λογισμικού, κυρίως από την Microsoft. Από την άλλη βέβαια, είναι απαράδεκτη η εικόνα του ελληνικού δημοσίου, ενός υποτίθεται προηγμένου ευρωπαϊκού κράτους, να χρησιμοποιεί προγράμματα υπολογιστών χωρίς άδειες την ίδια στιγμή που επιβάλλει κυρώσεις στους χρήστες παράνομου software.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΧΑ από τα σαλόνια στα αλώνια, η «νέα» Aktor και χρήμα ξένων στα ακίνητα

Ο Γ. Κοντόπουλος «προσγειώνεται» από το Παρίσι στην Κρήτη, η Επ. Ανταγωνισμού ξαναχτυπά τη Motor Oil, τι θα ρωτήσουν οι αναλυτές για την Aktor Holdings, οι ξένοι επενδυτές στηρίζουν τα ακίνητα και η φυγή από Vodafone.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 737 εκατ. στο ΧΑ, το μήνυμα Θεοδωρόπουλου, τα δισ. των εφοπλιστών και η Ρωσία

Οι εντυπωσιακές εισροές ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, τα δισ. της ναυτιλίας και η Ρωσία, το προεκλογικό μήνυμα Θεοδωρόπουλου, κέρδη υψηλής τάσης από τη ΔΕΗ, τα λάθη στην εφορία και ο τιμοκατάλογος των λογιστών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μαρτύριο των εκδρομέων, ο «δικός μας» Ποινικός και η αναβάθμιση του ΧΑ

Τα μπερδεμένα διόδια και οι τεράστιες ουρές, τα παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων με τον Ποινικό Κώδικα, τα POS και ο Τειρεσίας, τα δύο θέματα στη συνάντηση Χατζηδάκη - Κεραυνού και η πρόβλεψη Goldman για αναβάθμιση του ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό μπλέξιμο, τα σύννεφα στο χρηματιστήριο και η φορολογία στον τζόγο

Η κυβέρνηση δημιουργεί θέμα... πολιτικής σταθερότητας, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ΧΑ, αλλαγές στη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια, φιλανθρωπία και ξέπλυμα, η «ασπίδα» στον Κ. Καραμανλή και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα POS στις χρηματιστηριακές, ο φορέας ακινήτων, τα καύσιμα και η Βουλγαρία

Γιατί γκρινιάζουν οι ΑΧΕ για το POS, ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για τον Φορέα Ακινήτων, τα καύσιμα και το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η καταιγίδα νόμων, Τεχνητή Νοημοσύνη και αειφορία.