Ξεχώρισε, ξεχώρισε πολύ, η οικογενειακή φωτογραφία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και τα μέλη της ελληνικής αποστολής που βρέθηκαν στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η φωτογραφία δεν ξεχώρισε για τα πλατιά χαμόγελα, αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σε τέτοιες περιστάσεις, αλλά για μια απουσία: της Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου. Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να πετά την μπάλα στην εξέδρα, το ζήτημα της κ. Ασημακοπούλου μόνο ρουτίνας δεν είναι. Αντιθέτως μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, εμπλέκοντας και την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Διότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα, καθώς όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που έλαβαν το επίμαχο προεκλογικό email από την κ. Ασημακοπούλου έχουν ένα κοινό: όλοι τους είχαν εγγραφεί στις λίστες για να ψηφίσουν στην Ελλάδα.
-- Οπότε η «εξαφάνιση» της κ. Ασημακοπούλου από την επικαιρότητα, πολύ περισσότερο από φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό, είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει σ' αυτή τη φάση.
Επιστρέφει στα περίπτερα η Ελευθεροτυπία
Πυρετωδώς δουλεύουν οι άνθρωποι του Βαγγέλη Μαρινάκη με στόχο σε ένα περίπου μήνα από σήμερα η νέα Ελευθεροτυπία να είναι στα περίπτερα. Όπως μαθαίνουμε, στόχος του ομίλου, που πριν λίγες ημέρες απέκτησε τα σήματα της ιστορικής εφημερίδας, είναι να βγει γρήγορα στα περίπτερα η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για ημερήσιο φύλλο, και πιθανότατα ούτε θα υπάρξουν δεδομένων των χαμηλών πωλήσεων ειδικά των καθημερινών φύλων. Χθες ο στενός συνεργάτης του Β. Μαρινάκη, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, διευθυντής των ψηφιακών μέσων της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ουσιαστικά προανήγγειλε την επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ξανά και πραγματική ελευθεροτυπία και ποιοτική δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ξανά την “Ελευθεροτυπία”». Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, ίσως και τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου.
-- Ο σχεδιασμός αυτός και τα γρήγορα βήματα υλοποίησής του εξηγούν την επιθετικότητα της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ στον πλειστηριασμό που διενήργησε η Grant Thornton για τα σήματα της άλλοτε κραταιάς Ελευθεροτυπία, με την εταιρία του Βαγγέλη Μαρινάκη να τινάζει την μπάνκα στον αέρα, αποκτώντας τα 3 σήματα (Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και enet.gr) έναντι 8,1 εκατ. ευρώ, με τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού τα 378.666,64 ευρώ.
Το κρυμμένο ατού της Eurobank
Ένα πολύ δυνατό χαρτί για την ενίσχυση των μεγεθών της επόμενα χρόνια έχει η Eurobank και μάλιστα δεν το εμφανίζει στο business plan για την περίοδο έως και το 2026, κάτι που εύλογα δημιουργεί προσδοκίες για υπέρβαση των στόχων. Αυτό το χαρτί δεν είναι άλλο από την Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου, για την οποία ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, τόνισε χθες στους αναλυτές ότι προβλέπει σημαντικές συνέργειες στα έσοδα και στα κόστη, ενώ υπογράμμισε ότι διαθέτει μεγάλη ρευστότητα, που θα αξιοποιηθεί κυρίως σε ευκαιρίες στην ίδια την Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο λόγος που ακόμη δεν ενσωματώνεται στους υπολογισμούς για τα μελλοντικά μεγέθη του ομίλου η Ελληνική είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη συγχώνευσή της με τη θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο, αλλά και για να προχωρήσει η δημόσια πρόταση, που θα δώσει στον όμιλο της Eurobank ποσοστό της τάξεως του 65% στη νέα τράπεζα.
-- Στο αναθεωρημένο business plan, πάντως, γίνεται σαφές ότι η Eurobank έχει την εντονότερη από κάθε ελληνική τράπεζα εξωστρέφεια και περιμένει μεγάλο μέρος των εσόδων της από τις διεθνείς δραστηριότητες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι εργασίες εκτός Ελλάδος θα συνεισφέρουν περίπου 50% στα Οργανικά Λειτουργικά Κέρδη του Ομίλου». Τονίζεται, επίσης, ότι «σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, η Eurobank στοχεύει στη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, στηριζόμενη στην ισχυρή της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την οργανική ανάπτυξη και την ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών στην Κύπρο και τη Βουλγαρία».
Κυριαρχία παραδοσιακών θεσμικών στην Τρ. Πειραιώς
Στην ολική επαναφορά των παραδοσιακών θεσμικών επενδυτών στο μετοχολόγιο της Τράπεζας Πειραιώς οδηγεί το placement, καθώς το 88% των θεσμικών που μετείχαν είναι παραδοσιακά, μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα, θεσμικά χαρτοφυλάκια ενώ το υπόλοιπο 12% είναι τα πιο επιθετικά hedge funds. Όπως έγραψε χθες το BD μεταξύ των ξένων θεσμικών περιλαμβάνονται και ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σπίτια της υφηλίου όπως Norges, Goldman Sachs, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard, GIC Singapore, Vanguard, Fine Investment, Millenium κ.α. Σε ότι αφορά τη γεωγραφική προέλευση των επενδυτών το 43% είναι από ΗΠΑ, το 31% από Ηνωμένο Βασίλειο, το 20,5% από Ευρώπη και το 5% από Ασία.
-- Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την επιτυχία του placement σημείωσε ότι: «Αντανακλά κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας και ειδικότερα στους κ.κ. Ηλία Ξηρουχάκη (Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ) και τους συνεργάτες του και Χρήστο Μεγάλου (Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Τράπεζα Πειραιώς) και τους συνεργάτες του».
-- Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι «η επιτυχία της διάθεσης του 27 % των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε ξένους και Έλληνες επενδυτές δεν έχει προηγούμενο!».
Ανάπτυξη με φθαρμένα υλικά
Δεν προσφέρονται για πολλούς πανηγυρισμούς τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ και όχι μόνο γιατί ο ρυθμός 2% για το 2023 ήταν αισθητά χαμηλότερος από το 2,4% που είχε προβλέψει στο τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά κυρίως γιατί το αναπτυξιακό μας μείγμα καθόλου δεν παραπέμπει σε όλα όσα ακούμε συνεχώς από την κυβέρνηση περί αλλαγής αναπτυξιακού υποδείγματος: αντίθετα, σαν κακός μαθητής που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζεται στην κατανάλωση και στο τρίπτυχο τούβλα – τσιμέντα – άσφαλτος για τη μεγέθυνση της οικονομίας, αντί να βλέπουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για μια παραγωγική, ανταγωνιστική και εξαγωγική οικονομία. Όπως επισημαίνει ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank, από αυτό το 2% της ανάπτυξης του 2023, το 1,3% προήλθε από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ αν προσθέσουμε και τη συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης, τότε συνολικά από την κατανάλωση το ΑΕΠ πήρε ώθηση 1,7%. Οι επενδύσεις σε πάγια αυξήθηκαν μόνο 4% και είχαν συνεισφορά 0,6% στο ρυθμό ανάπτυξης, παρότι άρχισαν να υλοποιούνται έργα και επενδυτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν δούμε σε μεγαλύτερο βάθος τη σύνθεση των επενδύσεων, οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις επενδύσεις σε κατοικίες (+20,7%) και στις λοιπές κατασκευές (+10%). Όπως επισημαίνει ο κ. Αναστασάτος «τα σημαντικά για την μακροχρόνια ανάπτυξη τμήματα του μηχανολογικού και μεταφορικού εξοπλισμού, καθώς και του εξοπλισμού Τεχνολογίας, Πληροφορικής κι Επικοινωνίας, υποχωρούν κατά -3% και -12% αντιστοίχως. Για μία τάξη μεγέθους των επιπέδων της επένδυσης, με την αύξηση του 2023, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σε σταθερές τιμές ξεπέρασε το 2011 ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 14,3% έναντι 21,3% μέσου όρου στην Ευρωζώνη».
-- Μακάρι όλα αυτά να δείχνουν απλώς ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και πράγματι τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει η πολυσυζητημένη αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου. Γιατί με κατανάλωση και τούβλα – τσιμέντα – άσφαλτο δεν πάμε πολύ μακριά…
Η ΕΚΤ έτοιμη να στρίψει
Τα μεγάλα καράβια, ως γνωστόν, στρίβουν αργά. Αυτό ισχύει για την ΕΚΤ, που ολοκληρώνει πλέον μια μεγάλη διαδρομή συνεχούς αύξησης των επιτοκίων και ετοιμάζεται να στρίψει σε μια πιο χαλαρή πολιτική. Αυτό πλέον δεν είναι μια εκτίμηση, αλλά επιβεβαιώθηκε πρώτη φορά χθες από την Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε, μπορεί χθες οι τραπεζίτες να μην συζήτησαν άμεση μείωση επιτοκίων, συζήτησαν όμως το πέρασμα στη φάση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι είναι νωρίς για μείωση τον Απρίλιο, αλλά πρέπει να θεωρείται σίγουρη τον Ιούνιο, εκτός αν έλθουν τα πάνω κάτω στα στοιχεία που εξετάζει η ΕΚΤ. Από όσα ειπώθηκαν χθες, πάντως, η αγορά καταλαβαίνει ότι τελικά θα είναι περισσότερες οι μειώσεις από το αναμενόμενο. Ήδη τιμολογεί την πρώτη μείωση τον Ιούνιο και άλλες τρεις ως το τέλος του χρόνου, ενώ περίμεναν συνολικά τρεις μειώσεις. Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται μετά την πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι η ανάπτυξη θα είναι οριακή και ασθενέστερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις (0,6% φέτος, αντί του 0,8%). Συνεπώς, όπως πιστεύουν οι traders, η ΕΚΤ θα χρειασθεί να κάνει κάτι παραπάνω για να στηρίξει την οικονομία.
Ουδέν νεότερο για τα «κόκκινα» της Attica Bank
Πολύ ενθαρρυντική, αναμφίβολα, η επιστροφή της Attica Bank στην κερδοφορία το 2023. Και ήταν μια μεγάλη επιστροφή, αφού το 2022 η τράπεζα είχε γράψει ζημιές προ φόρων 356,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 πέρασε σε κέρδη 28,6 εκατ. Θετική, επίσης, η αύξηση των χορηγήσεων και των καταθέσεων, που επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα επανέρχεται στην κανονικότητα. Όμως, από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεν φαίνεται να εξαλείφεται η αβεβαιότητα για τη διαχείριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου. Ο δείκτης NPE παραμένει πολύ υψηλός, παρά τη μείωσή του, και πλησιάζει το 57%. Η λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να έλθει με τιτλοποιήσεις μέσω του σχεδίου Ηρακλής ΙΙΙ, ενώ και η δημιουργία ενός κοινού σχήματος με την Παγκρήτια έχει συζητηθεί ως μέρος της συνολικότερης λύσης για το μέλλον των δύο τραπεζών. Για αυτά τα θέματα, όμως, στη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεν μαθαίνουμε κάτι νέο. Όπως σημειώνεται σχετικά, «η εκκαθάριση του ενεργητικού από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς και η μείωση του σχετικού δείκτη παραμένει βασικός στόχος της τράπεζας και θα εξεταστεί παράλληλα με τη δυνατότητα υπαγωγής μέρους των ΜΕΑ της στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων "Ηρακλής ΙΙΙ", ταυτόχρονα και με τις διεργασίες για την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν αποφασιστεί. Η απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», θα ληφθεί εφόσον έχουν αξιολογηθεί πλήρως οι επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας και υπό την προϋπόθεση ότι αντισταθμίζονται από πράξεις κεφαλαιακής ενίσχυσης».
-- Προφανές είναι ότι ο χρόνος για την αξιοποίηση του «Ηρακλή» δεν είναι απέραντος (το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του έτους) και η διοίκηση της Attica θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί η αίτηση για την ένταξη στον Ηρακλή.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.