Προκαλεί σοκ το βίντεο που δημοσίευσε η «Καθημερινή» και καταγράφει την έκρηξη στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Η έκρηξη είναι τόσο μεγάλη, που μοιάζει σαν το τρένο να είναι ουκρανικό και όχι ελληνικό και να έχει χτυπηθεί από κάποιο ρωσικό πύραυλο. Το ερώτημα που μάλλον θα είναι δύσκολο να απαντηθεί είναι ποιο υλικό προκάλεσε την έκρηξη. Οι εμπειρογνώμονες των θυμάτων, έχοντας προχωρήσει και σε σχετικά πειράματα, αμφισβητούν την εκδοχή της Hellenic Train, ότι η έκρηξη προήλθε από έλαια σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για να ψύχονται τα συστήματα πέδησης των τρένων -όπως λένε, αυτό το υλικό είναι δεν είναι εύφλεκτο. Από την άλλη, ένα ανθρώπινο λάθος (ένα ακόμη…) οδήγησε στη διαγραφή των βίντεο που είχαν καταγραφεί κατά τη φάση της φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο θα μπορούσε ίσως να δείξει τι είχε φορτωθεί στο τρένο και αν επρόκειτο για εύφλεκτα χημικά που παράνομα μεταφέρονταν στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τώρα, περιμένουμε την ανάλυση κάποιων δειγμάτων από ξένα εργαστήρια, μήπως και δοθεί κάποια απάντηση. Άλλωστε κατά καιρός έχουν διατυπωθεί υπόνοιες και καταγγελίες για παράνομα φορτία (μέχρι και ολόκληρα βαγόνια κοτσάρουν κάποιοι σε εμπορικές αμαξοστοιχίες) από επίορκους υπαλλήλους του ΟΣΕ. Όλα αυτά, βεβαίως, ουδόλως παραπέμπουν σε σοβαρή διερεύνηση, ενώ μένουν και πολλές υπόνοιες για προσπάθειες συγκάλυψης.
-- Όλοι εμείς πιθανότατα θα το έχουμε ξεχάσει σε λίγο καιρό, όμως για τα οικεία πρόσωπα των 57 θυμάτων αυτή η υπόθεση θα αποτελεί ένα ανοικτό τραύμα για όσο καιρό δεν διαλευκαίνεται.
Ο Άδ. Γεωργιάδης και η τριτοκοσμική κατάσταση στην Υγεία
Ακούραστος και αεικίνητος, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν χάνει ευκαιρία για να απασχολεί τα μέσα: προχθές μάλιστα έσπευσε να συναντηθεί, και να φωτογραφηθεί, με την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης! Ασφαλώς και πρόκειται για σημαντική εξέλιξη η προσθήκη μιας νέας γκάμας φαρμάκων. Και, παρά την έφεση στα θεάματα, ο κ. Γεωργιάδης το παλεύει και κάτι προσπαθεί να κάνει όπως την ενίσχυση των εφημεριών και τα απογευματινά χειρουργεία, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την μετακίνησή του στο Υπουργείο Υγείας.
-- Όμως η κατάσταση στην Υγεία είναι δραματική, χωρίς υπερβολή, με μεγάλα, πιεστικά, προβλήματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί ο κ. Γεωργιάδης αντί των ευχάριστων φωτογραφήσεων με την φαρμακευτική κάνναβη. Η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία είναι τριτοκοσμική με πολύωρες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ αδιανόητη είναι η ταλαιπωρία ογκολογικών ασθενών. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά έναν Γολγοθά για να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται, καθώς εδώ και χρόνια, για διάφορους λόγους, υπάρχουν πολλές και χρόνιες ελλείψεις και προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων. Και δεν μιλάμε για ειδικά ή πιο σπάνια φάρμακα αλλά σχεδόν για τα πάντα. Ακόμα και για κοινές ασθένειες όπως οι παιδικές ιώσεις.
-- Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Διότι το να μην μπορούμε να βρούμε φάρμακα το φοβόμασταν την περίοδο της μεγάλης κρίσης, όταν η χώρα αντιμετώπιζε το φάσμα εξόδου από το ευρώ κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τελικώς το ζούμε με τη Νέα Δημοκρατία και με την οικονομία σε κατάσταση δυναμικής ανάπτυξης.
Τα ΕΛΠΕ και οι γεωτρήσεις
Ασφαλώς δίνει νέες ελπίδες στην Helleniq Energy για μελλοντικά κέρδη η επικείμενη γεώτρηση στις περιοχές της Κρήτης για φυσικό αέριο, αφού οι πληροφορίες λένε ότι και η τρισδιάστατη σεισμική διερεύνηση υπέδειξε πιθανή ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος. Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: τίποτα δεν ξέρουμε στα αλήθεια για ένα κοίτασμα και την εκμετάλλευσή του, αν δεν μπουν τα γεωτρύπανα. Και κάπου εδώ τα ΕΛΠΕ μπαίνουν σε μια ζώνη υψηλών δαπανών και υψηλού ρίσκου, έχοντας το 30% της κοινοπραξίας με την ExxonMobil και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη αν ευσταθούν οι πληροφορίες που λένε ότι στο σχήμα θα μπει και η Chevron. Θα χρειαστούν το λιγότερο 2-3 γεωτρήσεις και καθεμιά από αυτές θα στείλει στους εταίρους ένα λογαριασμό της τάξεως των 150 εκατ. δολ., αφού πρόκειται για δύσκολες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη. Εξυπακούεται ότι βεβαιότητες για επιτυχία σε αυτές τις γεωτρήσεις δεν υπάρχουν, όσο ευνοϊκά και αν είναι τα σεισμικά. Πρόκειται για ποσά που ίσως είναι μικρά για κολοσσούς, όπως η ExxonMobil, αλλά όχι και τόσο για τα ΕΛΠΕ.
Ανεβάζει στροφές το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions
Σε διπλασιασμό χρηματοδοτήσεων στοχεύει για το 2024 ο φορέας μικροχρηματοδοτήσεων που έχει δημιουργήσει το ΤΜΕΔΕ. Το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions στοχεύει στη στήριξη των μηχανικών και επαγγελματιών του τεχνικού κόσμου με την παροχή μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ. Πρόκειται κατά βάση για επαγγελματίες που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και κατά συνέπεια είναι αόρατοι για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Όπως μαθαίνουμε, μέχρι τώρα το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions έχει χορηγήσει μικροπιστώσεις σε περίπου 250 επαγγελματίες – μέλη του ΤΜΕΔΕ συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι την εφετινή χρονιά ο αριθμός των δανείων να ξεπεράσει τα 500.
-- Το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions προσφέρει ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες μικροχρηματοδοτήσεων, σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ, σε όλη την επικράτεια, παρέχοντας μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή δάνεια επενδυτικού σκοπού, με μηδενικά έξοδα δανείου. Συνεργαζόμενη τράπεζα είναι -ποια άλλη;- η τράπεζα των μηχανικών, η Attica Bank.
Αισιοδοξία για τη χρηματοδότηση των startup
Πολύ πιο αισιόδοξοι είναι οι άνθρωποι του ελληνικού οικοσυστήματος startup για τις χρηματοδοτήσεις τη φετινή χρονιά, έπειτα από μια «κοιλιά» που υπήρξε το 2023 λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Όπως εκτιμούν, έχουν ήδη ανοίξει αρκετά funds στη χώρα και αναμένεται να υπάρξουν κι άλλα πολλά μέχρι το καλοκαίρι, όπου μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 28.
-- Πλέον υπάρχει χρήμα όπως σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το κλειδί για τις νέες startup είναι να προσφέρουν το σωστό προϊόν στο σωστό timing καθώς και την περίοδο της πανδημίας, όπου το χρήμα ήταν άφθονο, πολλοί έχασαν την ευκαιρία καθώς η στόχευση τους ήταν σε λάθος κατεύθυνση. «Δεν φτάνει η καλή ιδέα, πρέπει να έχεις και το σωστό σχέδιο στη σωστή στιγμή και να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αλλάξεις την ιδέα σου άμεσα και γρήγορα, αν θες να λάβεις χρηματοδότηση», τονίζουν.
Το σίριαλ με ταμειακές και POS
Σε διαφορετικά μήκη κύματος κινούνται ο επιχειρηματικός κόσμος και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε χθες στη Βουλή ότι βλέπει «μία ενεργοποίηση της αγοράς», αν και είναι μάλλον λίγο αργά για να ενεργοποιηθεί τώρα η αγορά, και άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν: «Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά δεν πρόκειται και να χαριστούμε σε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.
-- Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών βλέπει λίγο διαφορετικά την κατάσταση. Όπως ανακοίνωσε, χρειάζεται μια εξάμηνη παράταση, καθώς καθημερινά συνδέονται 4.000 με 5.000 ταμειακές με τα POS, αλλά εκκρεμεί η διασύνδεση περίπου 300.000 ταμειακών. Το ΕΕΑ προσθέτει ότι, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μια σιωπηρή παράταση (σ.σ.: άλλη μια εντελώς ελληνική εφεύρεση...), δηλαδή να μην υπάρξει επιβολή προστίμου σε όσους υπόχρεους έχουν έγγραφες αποδείξεις ότι απευθύνθηκαν σε τεχνικές εταιρείες για την αναγκαία διασύνδεση, η οποία για διάφορους λόγους δεν έχει προχωρήσει. Επίσης, αναφέρει ότι δεν θα κινδυνεύσουν από πρόστιμα και όσοι υπόχρεοι έχουν επιδιώξει την προμήθεια POS και αυτό επίσης να αποδεικνύεται εγγράφως. Να δούμε, λοιπόν, πώς θα εξελιχθούν τα νέα επεισόδια σε αυτό σίριαλ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.