Μια λαμπερή εξαίρεση στο Ευρωσύστημα αποτελεί η κερδοφορία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2023, έτος κατά το οποίο η ΕΚΤ εμφάνισε ζημιές ύψους 1,34 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα οι ζημιές της ΕΚΤ είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς έκανε χρήση ειδικού αποθεματικού ύψους 6,6 δις. ευρώ απαλύνοντας τον… πόνο στην τελική εικόνα. Ζημιές παρουσίασαν και οι περισσότερες εθνικές κεντρικής τράπεζες της ευρωζώνης, αποτέλεσμα της απότομης ανόδου των επιτοκίων και των αυξημένων τόκων που πληρώνουν στις εμπορικές τράπεζες. Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρέμεινε κερδοφόρα και το 2023. Η ΤτΕ δεν είναι αλώβητη, καθώς θα εμφανίσει μεγάλη μείωση κερδών λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων προς το Δημόσιο και τις εμπορικές τράπεζες, ωστόσο το 2023 θα κλείσει με θετικό τελικό αποτέλεσμα. Το κατόρθωμα αυτό οφείλεται σε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά της Ελλάδος, καθώς η χώρα μας δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η ΤτΕ δεν έχει αγοράσει ομόλογα υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (το APP). Επιπλέον οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ποτέ δεν ήταν υπερβολικά χαμηλές ή ακόμη και αρνητικές, όπως συνέβη σε άλλες χώρες μέλη. Τέλος, το θετικό αποτέλεσμα της ΤτΕ οφείλεται στην αποτελεσματική διαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων της που αποφέρουν έσοδα.
-- Η κερδοφορία της ΤτΕ θα επιτρέψει τελικά τη διανομή ενός μερίσματος και στους ιδιώτες μετόχους της, ανατρέποντας την αρχική πρόθεση για μη διανομή μερίσματος. Θυμίζουμε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 αναφέρονταν: «Από τους λοιπούς φόρους παραγωγής προβλέπονται έσοδα ύψους 718 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 435 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2023, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης πρόβλεψης περί μη απόδοσης μερίσματος από την ΤτΕ». Τελικώς, τα χειρότερα φαίνεται πως ξεπεράστηκαν και μέρισμα θα διανεμηθεί και στους ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ καταβάλλει αδιάκοπα μερίσματα από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και μετά.
-- Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, σημειώνουμε ότι μπορεί το μέρισμα που θα εισπράξει να είναι μικρότερο σε σχέση με το 2022, ωστόσο, το άθροισμα μερίσματος και τόκων που θα εισπράξει το Δημόσιο για το 2023 θα είναι αισθητά υψηλότερο του αντίστοιχου αθροίσματος του 2022. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ αποδίδει στο Δημόσιο τόκους με βάση το διατραπεζικό επιτόκιο (κάτι που δεν κάνουν άλλες κεντρικές τράπεζες), κάτι που οδηγεί σε ιδιαίτερα αυξημένα έσοδα από τόκους για το Δημόσιο.
Ο «ροκ σταρ» υπουργός
Είναι από τους... ροκ σταρ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Το ξέρει και το απολαμβάνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ καθυστερημένα κατά τη χθεσινή παρουσίαση των νέων σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης που θα διανέμει η Lavipharm και έκανε πάταγο μόλις πάτησε το πόδι του στην αίθουσα. Παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα στο βήμα βρισκόταν ο διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe, Νίκος Μπέης, τα βλέμματα όλα στράφηκαν στον υπουργό Υγείας, ο οποίος έκανε αρκετή ώρα μέχρι να φτάσει στη θέση του και να καθίσει, καθώς όλοι ήθελαν να τον χαιρετήσουν χωρίς να χαλάσει κανένα χατίρι ο κ. Γεωργιάδης. Η αναστάτωση που έφερε στην αίθουσα ήταν τέτοια που ακόμα και ο κ. Μπέης σταμάτησε την ομιλία του περιμένοντας τον υπουργό να καθίσει, καθώς έβλεπε ότι κανείς δεν τον άκουγε και όλο το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στον υπουργό.
Η επανεμφάνιση Τσίπρα
Χωρίς να σχολιάζουμε τους βερμπαλισμούς και τα πολλά αυτοαναφορικά για τη γενναιότητα, την τόλμη και την ορθότητα των επιλογών του, δύο παρατηρήσεις για τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τρίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας που μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωνε «δεν μπορώ να σας κρύψω ότι αισθάνομαι περήφανος για την παρακαταθήκη που αύριο θα παραλάβει η νέα ηγεσία». Το δεύτερο σημείο που ξεχωρίζουμε είναι η αναφορά ότι ο κ. Κασσελάκης «εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία». Τουτέστιν, αυτό που μας λέει ο κ. Τσίπρας είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε τι ψήφιζε και πρέπει τώρα, τέσσερις μήνες μετά, να ξαναψηφίσει για να βεβαιωθούμε ότι ξέρει τι θέλει...
-- Με δεδομένη όμως την ευνοϊκή στάση του πρώην πρωθυπουργού προς τον Στ. Κασσελάκη στις προηγούμενες εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι μάλλον ο κ. Τσίπρας δεν είχε καταλάβει τι ψήφιζε -όχι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
-- Το κωμικό της ιστορίας είναι ότι η όποια αμφισβήτηση Κασσελάκη δεν γίνεται από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ενώ η κρίση που παρακολουθούμε πυροδοτήθηκε από την απόφαση του νέου προέδρου να ζητήσει, μέσω άτυπης δημοσκόπησης, τη γνώμη των μελών του κόμματος χωρίς να συμβουλευτεί τα στελέχη.
-- Οπότε, όπως δήλωσε ο κ. Κασσελάκης μετά από όλα αυτά, «βρείτε αντίπαλο και πάμε».
Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες στον ΟΤΕ
Υποχώρησε χθες η μετοχή του ΟΤΕ κατά 2,66% στα 13,53 ευρώ, καθώς οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά για μέρισμα - έκπληξη δεν επιβεβαιώθηκαν μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων για το 2023. Ο ΟΤΕ έχει αλλάξει την πολιτική απολαβών στους μετόχους η οποία στηρίζεται στις επιδόσεις των ελεύθερων ταμειακών ροών. Για το 2023 ανακοινώθηκε μέρισμα 0,71 ευρώ (+23% σε σχέση με το 2022) ή συνολικό ποσό 297 εκατ. ευρώ και αγορές ιδίων μετοχών που στη συνέχεια θα διαγραφούν ύψους 153 εκατ. ευρώ. Σύνολο 450 εκατ. ευρώ ως ανταμοιβή των μετόχων. Ο ΟΤΕ αναμένει το 2024 ελεύθερες ταμειακές ροές 470 εκατ. ευρώ για αυτό και διαμορφώθηκε η παραπάνω σχέση. Ενδεχομένως θα μπορούσαν να μοιραστούν και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ως μέρισμα για να ανέβει το τελικό ποσό στα 0,76 ευρώ ανά μετοχή.
-- Στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ ερωτώμενος για τον πόλεμο τιμών (Nova) τόνισε πως ο ΟΤΕ τα τελευταία 10 χρόνια έχει μάθει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις του ανταγωνισμού, ενώ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την φημολογούμενη αλλαγή ιδιοκτήτη στη Nova. O κ. Τσαμάζ είπε πως συνεχίζονται οι διαδικασίες για την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα σταματήσει την «αιμορραγία» στο cash flow. Επίσης ο κ. Τσαμάζ διευκρίνισε πως ο οργανισμός δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά εταιρείας ICT, γιατί από μόνος του λειτουργεί αποτελεσματικά ως ένας από τους κύριους Systems Integrators για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
-- Ο CEO του ΟΤΕ αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της συνδρομητικής τηλεόρασης που αυξάνει τους πελάτες της, αλλά επανέλαβε πως αναμένει τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την πειρατεία, αφού όπως υποστήριξε υπάρχουν 500.000 παράνομες μηχανές. Τέλος αναφέρθηκε και στο voucher για τις οπτικές ίνες που δεν δόθηκε το 2023, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2024 και θα ενισχύσει τα έσοδα του οργανισμού.
Η Κρήτη και τα γεωτρύπανα
Θέμα λίγου χρόνου φαίνεται ότι είναι πλέον η έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στις περιοχές της Κρήτης από την ExxonMobil, που ολοκληρώνει την αξιολόγηση των ευρημάτων από τις σεισμικές έρευνες αυτή την περίοδο. Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, που βρίσκεται στο Κάιρο για το ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι συνάντησε χθες τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil για το Global Extraction, Τζον Άρντιλ, παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ, Άρη Στεφάτου. Όπως έγραψε η κ. Σδούκου σε site κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση, «η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στις προοπτικές για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδας μας δίνει σοβαρούς λόγους να αισιοδοξούμε». Σημειώνουμε ότι από την περασμένη άνοιξη η ExxonMobil έχει τελειώσει τη σεισμική έρευνα 2D στις περιοχές της Κρήτης και, όπως είχε δηλώσει τότε ο Τζον Άρντιλ οι γεωτρήσεις προγραμματίζονται στα τέλη του 2024 ή το 2025.
Η επόμενη ημέρα των δικτύων αερίου
Με την επωνυμία Enaon, που παραπέμπει στην αρχαία λέξη αέναος, οι Ιταλοί της Italgas λάνσαραν το νέο σχήμα που προέκυψε από τη συγχώνευση των τριών Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου, δηλαδή της ΔΕΔΑ, της ΕΔΑ Αττικής και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που πραγματοποιήθηκε το 2023. Η Enaon και η θυγατρική της Enaon EDA, θα έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων αερίου την Ελλάδα με στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση των δικτύων για την μετάβαση στην νέα πράσινη εποχή. Οι Ιταλοί φαίνεται ότι έχουν φιλοδοξίες και σχέδια για την Ελλάδα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι στο επίκεντρο, και θέλουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή εξού και το τηλεοπτικό σποτ που παίζει αυτές τις ημέρες στα τηλεοπτικά δίκτυα το οποία εύστοχα μεταδίδει τις φιλοδοξίες της εταιρίας για την επόμενη ημέρα στην εγχώρια αγορά.
Έξυπνες γέφυρες με 340 εκατ.
Αν μιλούσαμε για ηλικία με ανθρώπινους όρους θα λέγαμε ότι οι γέφυρες της χώρας έχουν περάσει ως επί το πλείστον στη φάση της ωριμότητας, αν όχι του γήρατος, καθώς οι περισσότερες κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1950 ως 1980. Και, κατά την προσφιλή ελληνική πρακτική, ούτε βαριά συντήρηση έχει γίνει, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν ξέρουμε πόσες είναι, πού, ποια τα χαρακτηριστικά τους. Με το μητρώο των γεφυρών υπό ολοκλήρωση, το επόμενο βήμα είναι ο «Έξυπνες Γέφυρες». Όλα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αισθητήρες και διαδίκτυο των πραγμάτων μπαίνουν στη μάχη της ανθεκτικότητας για 510 συνολικά γέφυρες και γεφυράκια ανά την επικράτεια. Τα δύο έργα των έξυπνων γεφυρών που υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προχωρούν. Η πρώτη σύμβαση με το σχήμα Vodafone – COSMOS Hellas έχει υπογραφεί και είναι στην εκκίνηση για να εγκαταστήσει ευφυή συστήματα που θα συλλέγουν δεδομένα για τη δομική και λειτουργική επάρκεια 250 γεφυρών, εκ των οποίων 100 σιδηροδρομικές, αλλά και για το περιβάλλον, τη θερμοκρασία, τη στάθμη υδάτων, το ύψος βροχής. Ένα βήμα προ της υπογραφής βρίσκεται και η συμφωνία πλαίσιο με ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ και GLOBITEL για να μετατραπούν σε έξυπνες ακόμα 260 γέφυρες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικό χρόνο θα εντοπίζονται παραμορφώσεις, σεισμικές δονήσεις, αλλά και στοιχεία του φορτίου που καλούνται να σηκώσουν από την κυκλοφορία που έχει αλλάξει άρδην από την εποχή που κατασκευάστηκαν. Τα δύο έργα, μόνο μικρά δεν είναι, αφού αθροίζουν έναν προϋπολογισμό σχεδόν 340 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.