- Με προβλήματα ξεκινά η νέα εβδομάδα, καθώς τα νέα και οι εξελίξεις από την επιδημία του κοροναϊού δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Στα μέσα ενημέρωσης βλέπουμε εικόνες που θυμίζουν ταινία καταστροφής, τα κρούσματα πληθαίνουν όπως και ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι εκτιμήσεις για την επίπτωση της επιδημίας στην οικονομία της Κίνας είναι αρνητικές. Η Goldman Sachs περιόρισε την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας στο πρώτο τρίμηνο στο 4% έναντι 5,6% αρχικής πρόβλεψης.
- Το εγχώριο χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα ταλαιπωρήθηκε, εκτός από την νευρικότητα και τις διακυμάνσεις που είχαμε στα διεθνή χρηματιστήρια, από την έκθεση της Goldman Sachs για τις εγχώριες τράπεζες που υπενθύμισε τις μεγάλες προκλήσεις και το πόσα πολλά πρέπει να γίνουν για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Η πτώση των εγχώριων τραπεζικών μετοχών δεν πέρασε απαρατήρητη, εδώ και έξω, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει. Οι προοπτικές των τραπεζών είναι θετικές και όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα τόσο καλύτερα πηγαίνουν και οι τράπεζες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες είναι τα ρίσκα που συνδέονται με την εκτέλεση των μεγάλων τιτλοποιήσεων που προγραμματίζουν και οι οποίες εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα του «Ηρακλή» (κάτι που δεν εξαρτάται από τις διοικήσεις των τραπεζών) αλλά και τις θεσμικές αλλαγές, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μέσα από τα οποία περνά η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν είναι εύκολα θέματα και το ελληνικό track record δεν είναι το καλύτερο.
- Δεν φαίνεται να τρόμαξαν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας από την προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Παύλου Μυλωνά να αξιοποιήσουν την τρέχουσα εθελούσια γιατί από εδώ και πέρα οι όροι νέων προγραμμάτων (εάν υπάρξουν) «θα είναι αισθητά δυσμενέστεροι των όρων του τωρινού προγράμματος».
- Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη νέα άτυπη, παράταση, της προηγούμενης επίσημης παράτασης του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης που είχε ολοκληρωθεί στις 31.12.19. Η επίσημη παράταση ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και η συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιητική, εξού και η νέα παράταση, ενώ η επιστολή του κ. Μυλωνά προς τους εργαζομένους στην τράπεζα μάλλον ενέτεινε την γκρίνια.
- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απολιγνιτοποίηση μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία και την Ελλάδα καθώς και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν και τα σχετικά σχέδια και η σχετική διάθεση. Το θέμα ωστόσο είναι -και εκεί υπάρχουν πολλές αμφιβολίες- αν ο εγχώριος κρατικός μηχανισμός και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν την ικανότητα, έχουν την οργανωτική και λειτουργική επάρκεια ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν δράσεις, υλοποιήσουν και απορροφήσουν τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
- Πολλή κριτική δέχεται η μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού (η οποία περιλαμβάνει μόνο ευχάριστες αλλαγές), που προωθεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ως μια συνταγή βγαλμένη από το χθες (το χθες που μας οδήγησε στην χρεοκοπία). Είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση περιγράφει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ως δήμευση εισοδήματος (κάτι που θεραπεύει με τις αλλαγές) αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου για τις εισφορές των μισθωτών, οι οποίες επίσης διαμορφώνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την ανταγωνιστικότητα. Εκτός βέβαια εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι περισσότερο μια προσπάθεια της ΝΔ να πλησιάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που ασφαλώς έχει πολιτική λογική. Αλλά μέχρι εκεί.
- «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας», μας ενημέρωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie. Να δούμε, λοιπόν, ποιες θα είναι οι νόμιμες ενέργειες, με τις οποίες θα απαντήσει η εποπτική αρχή στις επίσης νόμιμες ενέργειες του Δ. Κουτσολιούτσου, ο οποίος επιχειρεί ως βασικός μέτοχος, μέσω της γενικής συνέλευσης, να διορίσει διοίκηση της επιλογής του και να επανέλθει στα πράγματα, παρότι αντιμετωπίζει βαρύτατες ποινικές κατηγορίες. Θυμίζουμε ότι, με πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε περάσει τροπολογία στο ν. 4640/2019, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην Επιτροπή, σε περιπτώσεις όπως αυτή της Folli Follie να ζητά από το δικαστήριο το διορισμό προσωρινής διοίκησης, «καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τη μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου ή μελών αυτού». Με αυτή τη ρύθμιση τέθηκε εκτός διοικητικού συμβουλίου ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, όμως φαίνεται ότι οι σοφοί νομικοί της Επιτροπής ξέχασαν ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν παύει να έχει τα δικαιώματα του μετόχου πλειοψηφίας, τα οποία τώρα θέλει να ασκήσει για να ξαναπάρει τον έλεγχο της διοίκησης. Έτσι, άλλη μια φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τρέχει λαχανιασμένη πίσω από τις εξελίξεις και προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Το επενδυτικό κοινό, εδώ και στο εξωτερικό, απλώς παρακολουθεί άφωνο την εξέλιξη ενός δράματος (που εκφυλίζεται πλέον σε φαρσοκωμωδία), όπου οι κατηγορούμενοι για σοβαρότατα αδικήματα εξακολουθούν να κινούνται ελεύθερα και επιχειρούν, μάλιστα, να ανακτήσουν τον έλεγχο της εισηγμένης. Ωραία διαφήμιση για να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές...
Η πίεση στις τράπεζες, η εντεινόμενη γκρίνια στην Εθνική και η... λαχανιασμένη Επ. Κεφαλαιαγοράς
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.