Το ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία αισθάνθηκε την ανάγκη να υπογραμμίσει δημόσια την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ακρίβεια, αφορισμό που είχε επαναλάβει πριν λίγους μήνες πάλι με αφορμή την ακρίβεια. Ωστόσο, όπου και να κοιτάξει κανείς στη χώρα, από την κατάσταση στην Παιδεία, μέχρι την Ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη όλα, μα όλα θυμίζουν, μια… μπανανία. Ακόμα χειρότερα, αυτή η θλιβερή κατάσταση σε στρατηγικούς τομείς του κράτους, η θεσμική συγκρότηση, χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο παρά την μεταρρυθμιστική ρητορεία.
-- Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην Ελληνική Αστυνομία, όπου όπως διαβάζουμε στο αστυνομικό ρεπορτάζ ο νέος υπουργός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει θέσει ως προτεραιότητα την επιστροφή αστυνομικών στην Αττική και σε μάχιμες θέσεις, καθώς άλλοι είναι αποσπασμένοι σε άσχετες υπηρεσίες, άλλοι έχουν μετατεθεί στην επαρχία. Μάλιστα, είναι στημένος ένας ολόκληρος μηχανισμός, που βρίσκεται σε πλήρη γνώση της Διοίκησης, για μεταθέσεις αστυνομικών στην επαρχία, που περιλαμβάνει ακόμα και… ψεύτικους γάμους. Διακόσιοι αστυνομικοί είναι ξεχασμένοι στη Λέσβο, όπου είχαν μεταφερθεί για τη λαθρομετανάστευση. Και πάει λέγοντας. Από τους περίπου 60.000 αστυνομικούς το 65% βρίσκεται στην επαρχία και μόλις 35% στην Αττική που μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Δεν υπάρχουν, διαβάζουμε, πληρώματα για περιπολίες στους δρόμους και τις γειτονίες της Αθήνας. Ο νέος υπουργός προσπαθεί να τα αλλάξει όλα αυτά, ωστόσο είναι δουλειά του υπουργού αυτά τα στοιχειώδη; Δεν έχει αρχηγό και ηγεσία η Αστυνομία; Και αν ο αρχηγός άφησε το σώμα στην τύχη του δεν θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί κλοτσηδόν; Αλλά, πέραν του αρχηγού, η Αστυνομία δεν θα έπρεπε να λειτουργεί με κανόνες και διαδικασίες; Είναι δυνατόν το 2024 σε ένα κρίσιμο κρατικό θεσμό να περιμένουμε τον Χρυσοχοΐδη για τα στοιχειώδη;
-- Παρεμπιπτόντως, χθες είχαμε μια νέα μαφιόζικη δολοφονία σε κεντρικό σημείο της πόλης με Καλάσνικοφ (όπου και ο δολοφονηθείς είχε στο αυτοκίνητό του ένα… Καλάσνικοφ). Και γιατί να μην κυκλοφορούν με Κασλάνικοφ Σάββατο βράδυ παρακαλώ; Ειδικά το Σαββατοκύριακο, η Αστυνομία… εξαφανίζεται από παντού. Δεν υπάρχει αστυνόμευση ούτε στο κέντρο, ούτε στις γειτονιές της πόλης.
-- Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη, την Παιδεία (σε όλες τις βαθμίδες) κ.ο.κ. Η χώρα θυμίζει πολύ περισσότερο μπανανία παρά Ευρώπη, μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με βαθιές και σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Μονοπωλεί την επικαιρότητα ο γάμος ομοφύλων
Αναταράξεις προκαλεί στην κοινωνία η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αναταράξεις υπερβολικές, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο ακανθώδες θέμα της τεκνοθεσίας. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης κοινοποίησε μέσω του X (twitter) ένα χάρτη όπου αποτυπώνονται οι χώρες της Ευρώπης όπου επιτρέπεται ο γάμος ομοφύλων και αυτές που δεν επιτρέπεται. Χάρτης που τα λέει όλα αναφορικά με το επίπεδο πολιτισμού, ελευθεριών και σεβασμού στα δικαιώματα όλων.
-- Η θεσμοθέτηση του γάμου ομοφύλων στη χώρα μας αποτελεί βήμα προόδου, ωστόσο δεν θα μας φέρει στο επίπεδο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, καθώς οι διαφορές είναι χαοτικές σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και ειδικά στη θεσμική συγκρότηση του κράτους. Και, παρά τον θόρυβο και τις αντεγκλήσεις που προκαλεί η θεσμοθέτηση του γάμου ομοφύλων, ωστόσο πρόκειται για μεταρρύθμιση πολύ πιο ανώδυνη από αυτές που απαιτούνται για παράδειγμα στη Δικαιοσύνη ή την Παιδεία και γενικότερα για τη θεσμική αναδόμηση του Κράτους. Μεταρρυθμίσεις δύσκολες, που δεν φαίνεται να απασχολούν σοβαρά την κυβέρνηση.
Προς νέα θητεία Γρ. Δημητριάδη στο Υπερταμείο
Σε ένα μήνα περίπου λήγει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου και το παντοδύναμο Εποπτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αλλαγές στη σύνθεση του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δημητριάδης θα συνεχίσει στη θέση του, ενώ ενδεχομένως αλλαγή θα υπάρξει στη θέση του προέδρου.
-- Και μια και ο λόγος για το Υπερταμείο να αναφέρουμε πως η θυγατρική εταιρεία, Ελληνικές Αλυκές έχει λάβει την αρχική έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πιστοποιηθεί το προϊόν «Αφρίνα - Άνθος Άλατος», ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και πλέον βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης. Με την κατοχύρωση της πιστοποίησης, το προϊόν θα πάρει αξία ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την τυποποίησή του επιτρέποντας στην εταιρεία το άνοιγμά της σε νέες αγορές.
Οικονομική ενίσχυση αλλά με προϋποθέσεις από Alpha
Έναν κρίσιμο αστερίσκο περιείχε η απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank να προχωρήσει στην έκτακτη ενίσχυση με ποσό 1.200 ευρώ των εργαζομένων της με μεικτές αποδοχές έως 30.000 ευρώ. Προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης αυτής είναι οι εργαζόμενοι να έχουν πετύχει ή ξεπεράσει τους στόχους σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγησή τους. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που αφήνει πίσω τις λογικές των οριζόντιων ενισχύσεων με τις οποίες δεν υπήρχε καμία διάκριση μεταξύ των εργαζομένων και της συμβολής τους στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος του οργανισμού.
Ο Παπαθανάσης και τα κονδύλια
Ο «κλειδοκράτορας» των επενδυτικών κονδυλίων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, αναμένεται το μεσημέρι να δώσει το στίγμα της προόδου που έχει συντελεστεί ως τώρα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και να αναφερθεί στα επόμενα βήματα της φετινής χρονιάς, που είναι και εξαιρετικά κρίσιμη για την επιτυχία στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο υπουργός θα μιλήσει για τον χορό των δισεκατομμυρίων που πρέπει να αξιοποιηθούν, για τα έργα που θα μπουν σε πορεία υλοποίησης και τις προθεσμίες. Αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα στοιχεία και οι προοπτικές για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (στο σκέλος των δανείων φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλά τα πράγματα), γιατί, μετά την καλή πορεία του 2022, το 2023 το σύστημα «ξεκουρδίστηκε», εν μέρει λόγω και των εκλογών, και οι απορροφήσεις έπεσαν πολύ. Όπως τόνιζε πρόσφατα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «το καθοριστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπουν οι βάσεις για τον μετασχηματισμό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται για το 2023 σχετικά με την εκταμίευση των πόρων πρέπει να εκλείψουν και επιβάλλεται να επιταχυνθεί η απορρόφηση, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό της χώρας (δηλαδή το έλλειμα δαπάνης επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ) το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022 ανέρχεται σε 9,05% του ΑΕΠ, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».
Το «κίτρινο» στοίχημα
Φαίνεται ότι θα δικαιωθούν όσοι αψήφησαν τα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος και πήραν το στοίχημα των κίτρινων. Οι τιμές για τα περισσότερα από τα κίτρινα θα γίνουν γνωστές στους συνδρομητές στις αρχές Φεβρουαρίου και θα προσδιοριστούν με βάση την τιμή χονδρικής του Ιανουαρίου. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, όπου ο χειμώνας έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έμειναν υπό έλεγχο, δηλαδή πέριξ των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παραμένει πιθανό, μάλιστα, να διαμορφωθεί η μέση τιμή του μήνα κάτω από τα 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι προσαυξήσεις του μηχανισμού διακύμανσης στα κίτρινα τιμολόγια, που βεβαίως διαφέρουν από πάροχο σε πάροχο, θα είναι σχετικά μικρές και θα οδηγήσουν την τελική τιμή της κιλοβατώρας χαμηλότερα από τις άλλες κατηγορίες τιμολογίων. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να βγει ο τελικός λογαριασμός, αλλά προς το παρόν οι οιωνοί είναι άριστοι για τους... «κίτρινους» καταναλωτές.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.