Για την ανάγκη να ανταποκριθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες στις ευκαιρίες και στις απαιτήσεις που θέτουν το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και οι ανάγκες των πελατών, εντάσσοντας στην τεχνογνωσία τους ένα νέο τομέα ανάπτυξης της αγοράς – αυτόν των smart green και sustainable infrastructures – μίλησε στο συνέδριο Green Deal, ο Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
«Οι άνθρωποι πλέον αποζητούν και ορίζουν ως κριτήριο για προσωπικές και επαγγελματικές επιλογές ζωής, την ύπαρξη υποδομών που θα τους επιτρέψουν να ζουν καλύτερα, να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, να μετακινούνται ευκολότερα και πιο γρήγορα, να εργάζονται σε σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, αλλά και να απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση μέσα στον δημόσιο χώρο. Υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης, τις προϋποθέσεις για βελτίωση ποιότητας ζωής, έρχεται να συμπληρώσει η ανάγκη για ασφάλεια και ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας» σημείωσε, προσθέτοντας πως «Κτήρια κλιματικά ουδέτερα, έξυπνα κατασκευαστικά έργα υποδομής με δυνατότητα πρόβλεψης κινδύνων, ενεργειακή εξοικονόμηση και αυτονόμηση, υποδομές, αλλάζουν το προφίλ των πόλεων και προσφέρουν ευκαιρίες εξέλιξης στις κατασκευαστικές εταιρείες».
Επιπλέον, ο κ. Σουρέτης ανέφερε πως ενώ πρόκειται για ένα νέο πεδίο δραστηριοποίησης, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το έχει ήδη προβλέψει στην αναπτυξιακή του στρατηγική. «Μέσα από ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών που βασίζονται στην πολύπλευρη τεχνογνωσία, ο όμιλος δίνει προτεραιότητα σε έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας και στην ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, όπου μέσω νέων τεχνολογιών προωθείται ο μετασχηματισμός και η καινοτομία σε υφιστάμενα και νέα έργα υποδομής».
Ειδικότερα, επικεντρώνεται στους τομείς α) smart - ΙΟΤ για την ασφάλεια και ευκολία στη χρήση των υποδομών, καθώς και για την πρόβλεψη κινδύνων λόγω των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής (διαχείριση υδάτων, φωτιάς, κλπ.), β) green για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω διαχείρισης κατανάλωσης και προτεραιοποίησης της πράσινης ενέργειας, καθώς και για ενεργειακή βελτιστοποίηση / αυτονόμηση υποδομών με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρακτικών zero carbon, αλλά και sustainability για τη μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας υποδομών και τη διαχείριση - ελαχιστοποίηση κινδύνων.
«Παρότι ο κλάδος αυτός είναι νέος, εμείς στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουμε ήδη στο ‘βιογραφικό’ μας σημαντικά έργα, τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών υπέρ υψηλών ταχυτήτων internet (Ultra Fast Broadband) για σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περίπου 40 περιφερειακές ενότητες της χώρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεκάδες βιοκλιματικές και έξυπνες κτιριακές υποδομές με πιστοποίηση LEED, και το μεγαλύτερο έργο αντλησιοταμίευσης στη χώρα, αυτό της Αμφιλοχίας, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος για την αξιοποίηση και αποθήκευση καθαρής πράσινης ενέργειας» είπε ο κ. Σουρέτης.
Κλείνοντας, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Υποδομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο και τις αρχές σχεδιασμού των νέων έργων και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα υφιστάμενα έργα, προκειμένου να προσφέρουμε στην κοινωνία ποιότητα και ασφάλεια μέσω έξυπνων, πράσινων και ανθεκτικών υποδομών. «Νομίζω ότι το ΤΕΕ το οποίο γιορτάζει τα 100 χρόνια του πρέπει και εδώ να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες» κατέληξε.