Η Ηelleniq Energy κατάφερε να σημειώσει στο 9μηνο ελεύθερο cash flow 464 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 50% των συγκρίσιμων EBITDA της περιόδου που διαμορφώθηκαν στα 968 εκατ. ευρώ. Μια πολύ καλή επίδοση για κάθε εταιρεία, που στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν έχει αντίκτυπο στο ταμπλό, αφού η κεφαλαιοποίηση του ομίλου προς την πραγματική του αξία (2,3 δισ. προς 3 δισ.) βρίσκεται στο 0,76.
Αυτό συμβαίνει γιατί η αγορά θεωρεί την επίδοση αυτή συγκυριακή και μη επαναλαμβανόμενη. Μάλιστα, η χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης προς τους αναλυτές δεν έδωσε «χρώμα» για το επόμενο διάστημα και γενικότερα οι απαντήσεις του management δεν ικανοποίησαν το εξειδικευμένο ακροατήριο.
Το μόνο που είπε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης ήταν πως η ζήτηση για υδρογονάνθρακες θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα 20 χρόνια, παράλληλα με τις προσπάθειες για μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Ενδιαφέρον (;) για το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία
Ερωτώμενος αν αυτή η τάση για καλές επιδόσεις των διυλιστηρίων στο μέλλον θα ήταν ικανή να οδηγήσει την εταιρεία να ενδιαφερθεί για το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία που βγαίνει προς πώληση, ο κ. Σιάμισης, αν και επισήμανε πως το επιχειρηματικό πλάνο δεν προβλέπει τέτοιες μεγάλες επενδύσεις, τόνισε πως η εταιρεία θα πρέπει να εξετάσει αυτή την περίπτωση λόγω εγγύτητας της περιοχής. Διευκρίνισε βέβαια ότι σε τέτοιες αποφάσεις ρόλο παίζει και ο πολιτικός παράγοντας.
Οι επιδόσεις του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο ευνοήθηκαν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης. Ειδικότερα, το διεθνές περιθώριο αναφοράς συστήματος των διυλιστηρίων της Helleniq Energy διαμορφώθηκε σε κέρδη 12,6 δολάρια ανά βαρέλι από 4,4 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 10,6 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Από τα συγκρίσιμα EBITDA του 9μηνου ύψους 968 εκατ. ευρώ, η διύλιση συνεισέφερε το 83,6% με 807 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν με 98 εκατ, ευρώ η εμπορία, με 35 εκατ. ευρώ τα πετροχημικά, με 34 εκατ. ευρώ οι ΑΠΕ, ενώ ζημιογόνα με 7 εκατ ευρώ ήταν η συνεισφορά των άλλων συμμετοχών σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedison.
Όλες οι δραστηριότητες σε επίπεδο EBITDA υποχώρησαν σε σχέση με την περυσινή χρονιά-ρεκόρ, πλην των ΑΠΕ που όπως προαναφέρθηκε συνεισέφεραν στα συγκρίσιμα EBITDA με 34 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ ευρώ το 9μηνο του 2022.
Ανοδικά τα μεγέθη του τομέα των ΑΠΕ
Πρόκειται για μια δραστηριότητα με ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης, με 356MW σε λειτουργία και στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η ανάπτυξη του τομέα θα προέλθει οργανικά μέσω επενδύσεων στο pipeline και λιγότερο με νέες εξαγορές.
Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης και στα υπεράκτια αιολικά.