ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ο «πόλεμος» για την Ψυττάλεια και η παρέμβαση του Μαξίμου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Επιστολή του γαλλικού ομίλου Suez στο πρωθυπουργικό γραφείο προκάλεσε την παρέμβαση του Μαξίμου στο διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ. Κρίσιμη η εισήγηση του ΤΕΕ για την αξιολόγηση των προσφορών.

Μια επιστολή με σκληρές αιτιάσεις, που έστειλε η διοίκηση του γαλλικού ομίλου Suez στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται πως αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει σκληρή διαμάχη μεταξύ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Intrakat, που ηγούνται κοινοπραξιών για την πολυετή διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια.

Μετά την παραλαβή της επιστολής, που έχει στη διάθεσή του το Business Daily, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που προωθεί το διαγωνισμό ύστερα από σημαντικές καθυστερήσεις της προηγούμενης διοίκησης, μολονότι τον Μάρτιο του 2019 έληγε η σύμβαση, κλήθηκε να μελετήσει διεξοδικά και τις τρεις προσφορές που κατατέθηκαν.

Αρχικά, η επιτροπή διαγωνισμού είχε προτείνει στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τον αποκλεισμό των κοινοπραξιών Intrakat– ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης - ACEA. Έτσι η σύμβαση των 260 εκατ. ευρώ πήγαινε στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ που διαχειρίζεται το ΚΕΛ Ψυττάλειας από το 2009.

Μετά την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Ειδικότερα, ζήτησε από το ΤΕΕ να εισηγηθεί αν πρέπει να αποκλειστούν οι δύο ανταγωνιστές της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Στην επιστολή που γαλλικού ομίλου Suez αναφερόταν πως η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αν και γνώριζε πως τον Μάρτιο του 2019 έληγε η σύμβαση, δεν προχώρησε σε νέο διαγωνισμό. Αντίθετα, στις 8 Φεβρουαρίου 2019 το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε παράταση της υφιστάμενης σύμβασης. Υπενθυμίζεται πως παραμονές των εκλογών προωθήθηκε, με ασφυκτική προθεσμία 30 ημερών, διαγωνισμός για την διαχείριση της Ψυττάλειας, αλλά η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναγκάστηκε να τον ακυρώσει μετά τις αντιδράσεις.

Στην επιστολή της Suez αναφέρεται πως ακόμα και στο νέο διαγωνισμό υπήρχαν όροι που στην ουσία δεν επέτρεπαν σε καμία άλλη ελληνική εταιρεία, πλην της κοινοπραξίας που ήδη διαχειρίζεται το ΚΕΛ, να διεκδικήσει το έργο. Εκτός και εάν έβρισκαν ξένο συνέταιρο, όπως τελικά έπραξαν οι Intrakat και Μυτιληναίος.

Όπως επισημαίνεται, «μόνο για τη μετάφραση των δικαιολογητικών που ζητούσε η διακήρυξη απαιτούνταν 20 ημέρες!». Ο γαλλικός όμιλος υποστηρίζει πως από τα τεύχη δημοπράτησης απουσίαζαν κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες που δεν παρείχαν οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ ακόμα και όταν τους το ζήτησαν οι διεκδικητές του έργου.

Η άλλη πλευρά θεωρεί πως υπήρχε επαρκές περιθώριο για τους ανταγωνιστές και πως επιχειρείται η εκδίωξή τους από την Ψυττάλεια, παρά το γεγονός πως τη λειτουργούν με επιτυχία εδώ και τόσα χρόνια. Επειδή η ετήσια παράταση που είχε δοθεί για τη διαχείριση του ΚΕΛ λήγει στα τέλη Μαρτίου, η καθυστέρηση στο διαγωνισμό – και λόγω της συγκεκριμένης διαμάχης με τους Γάλλους – αυξάνει την πιθανότητα για νέα παράταση.

Η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές, έστειλε το ζήτημα στο ΤΕΕ με στόχο να εξασφαλίσει μια ουδέτερη άποψη. Πάντως, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ ζητεί να τηρηθεί η αρχική εισήγηση της επιτροπής του διαγωνισμού και να μην ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, αλλά να αποκλειστούν οι δύο ανταγωνιστές της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέρασε στην Intrakat η Άκτωρ με τίμημα 110,8 εκατ. ευρώ

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συναλλαγής ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υποδομών της χώρας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και πάνω από 3.000 εργαζομένους.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναλαμβάνει για ακόμη 3 χρόνια τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μυκόνου η Intrakat

Το έργο είναι αξίας 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία είχε αναλάβει την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών το 2020 έχοντας θεσπίσει ένα νέο αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και με την κατάλληλη τεχνική επίβλεψη.