Υψηλή κερδοφορία εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι ζημιών το αντίστοιχο περσινό διάστημα η εταιρεία επενδύσεων Alpha Trust Ανδρομέδα εκμεταλλευόμενη την κυρίαρχη θέση που κατέχουν οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της.
Τα κέρδη από την αποτίμηση χαρτοφυλακίου ανήλθαν σε 5,12 εκατ. ευρώ, ενώ τα πραγματοποιηθέντα κέρδη από αγοραπωλησίες χρεογράφων διαμορφώθηκαν στα 2,09 εκατ. ευρώ. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την εταιρεία να μοιράσει προμέρισμα για τη χρήση του 2023. Από τη διοίκηση δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση αλλά η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Ιουλίου που είχε δώσει το πράσινο φως ώστε η εταιρεία να δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους να λαμβάνουν αντί για μέρισμα μετοχές (επανεπένδυση μερίσματος) εκτιμάται ότι είχε συγκληθεί με την προοπτική το μέτρο να ισχύσει από την επόμενη χρηματική διανομή που θα ήταν εντός του έτους, γνωρίζοντας τότε τις καλές επιδόσεις του εξαμήνου.
Η εταιρεία σημειώνεται πως έχει δικαίωμα να μοιράσει μέρισμα μόνο από τα πραγματοποιηθέντα κέρδη, που όπως προαναφέρθηκε διαμορφώθηκαν στα 2,09 εκατ. ευρώ. Βεβαίως δεν πρόκειται να μοιραστεί το σύνολο των 2 εκατ. ευρώ αφού πάγια τακτική της εταιρείας είναι να μοιράζει μέρισμα και σε κακές χρονιές (από κέρδη παρελθουσών χρήσεων) για αυτό και θα μοιράσει ένα ποσοστό από τα 2 εκατ. και το υπόλοιπο θα μείνει ως αποθεματικό.
Η απόδοση του χαρτοφυλακίου της Αlpha Trust Ανδρομέδα από την αρχή του χρόνου ανέρχεται στο 21,56% έναντι απόδοσης 33% του Γενικού Δείκτη. Η εταιρεία υποαποδίδει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη γιατί επενδύει κυρίως στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ακολουθήσει τους ρυθμούς του Γενικού Δείκτη που κινήθηκε έντονα ανοδικά με «καύσιμο» τις τράπεζες. «Ποτέ δεν κυνηγάμε το Γενικό Δείκτη αλλά εταιρείες με fundamentals από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση», επισημαίνουν από την εταιρεία
Η εσωτερική αξία της μετοχής ανέρχεται σήμερα στα 8,2 ευρώ και διαπραγματεύεται με discount 16,55% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής (6,9 ευρώ). Το 90% του ενεργητικού της είναι τοποθετημένο σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και το 5% σε ομόλογα. Η εταιρεία διαθέτει και 108.000 ίδιες μετοχές (περίπου το 3% του συνόλου) με μέση τιμή κτήσης τα 6,14 ευρώ.
Η διοίκηση αυτές τις μετοχές μπορεί να τις διαγράψει, να τις μοιράσει ως μπόνους στο προσωπικό, ή να τις διαθέσει σε τρίτους για να ενισχύσει τη διασπορά της μετοχής με την τρίτη επιλογή να είναι η πιο πιθανή.
Οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις της εταιρείας εντοπίζονται στις μετοχές των: Quest, Τιτάν, ΔΕΗ, Viohalco, ΟΤΕ, Πετρόπουλος, Entersoft, Flexopack, Πλαστικά Θράκης και Alpha Bank.
Για τη στρατηγική της Ανδρομέδα και την πορεία του ΧΑ το επόμενο διάστημα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ κ. Βασίλης Κλέτσας αναφέρει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε τοποθετημένοι με το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού μας στο ελληνικό χρηματιστήριο με έμφαση σε μετοχές από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση οι οποίες κρύβουν υπεραξίες. Η στρατηγική αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα καταγραφής κερδών το πρώτο εξάμηνο με σκοπό τη διατήρηση της μερισματικής απόδοσης της μετοχής σε υψηλό επίπεδο.
Το χρηματιστήριο το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει υπεραποδόσει για αυτό και στις τελευταίες συνεδριάσεις αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να πάρουν τα κέρδη τους, ενώ και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποδείχθηκε ότι είχε προεξοφληθεί. Προς το παρόν επικρατεί μια αυτοσυγκράτηση, καθώς τα επιτόκια εξακολουθούν και ανεβαίνουν ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και τον αντίκτυπο των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στην οικονομία. Μακροπρόθεσμα όμως εκτιμώ ότι το ΧΑ, με αρωγό τις συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στην ευρωζώνη και τα καλά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων θα δοκιμάσει νέα υψηλότερα επίπεδα».