ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA

Νέους στόχους εξαγοράς σε Ελλάδα και Ρουμανία αναζητεί η Entersoft

Να διπλασιάσει τα μεγέθη της μέσα στα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια θέλει η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής. Αυτό θα γίνει τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης, όσο και μέσω εξαγορών.

Νέες εξαγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο κυρίως στη Ρουμανία που αποτελεί μια γοργά αναπτυσσόμενη αγορά πληροφορικής αλλά είναι πολυδιασπασμένη και προσφέρει ευκαιρίες για ομίλους που μπορούν να συνθέσουν και να «γκρουπάρουν» αξίες αναζητά η εισηγμένη εταιρεία Entersoft.

Αυτό τόνισαν χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου τα στελέχη της διοίκησης, συμπληρώνοντας πως πλέον στην Ελλάδα δεν έχουν μείνει πολλές ενδιαφέρουσες εταιρείες που να είναι υποψήφιες για εξαγορά, αντιθέτως με τη Ρουμανία που το πεδίο είναι περισσότερο «παρθένο».

Έχοντας ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 30% τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία πληροφορικής Entersoft συνεχίζει να μεγαλώνει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα μέσα από κομβικές εξαγορές, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 15 μικρά ή μεγαλύτερα deals κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Στη χθεσινή παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Κοτζαμανίδης και ο οικονομικός διευθυντής Γρηγόρης Τσούρτος τόνισαν πως πλέον στην Ελλάδα μετά το τελευταίο μπαράζ εξαγορών έχει υπάρξει αρκετά μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο, οπότε οι ευκαιρίες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, λιγοστεύουν.

Η Entersoft έχει σταθερά τα τελευταία χρόνια στρέψει το ραντάρ της στα Βαλκάνια και ειδικά στη μεγάλη αγορά της Ρουμανίας που με πληθυσμό περίπου όσο η Ελλάδα, είναι μια οικονομία λίαν ανερχόμενη, με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η εισηγμένη να έχει διπλασιάσει το μέγεθός της, με το 50% της ανάπτυξης να έρχεται οργανικά, από τα έργα που αναλαμβάνει και το υπόλοιπο από τις κομβικές εξαγορές που θα κουμπώνουν με το υπόλοιπο οικοσύστημα της εταιρείας.

Θυμίζουμε πως η Entersoft πριν 14 μήνες, το Μάιο του 2022 πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική εξαγορά στη Ρουμανία αποκτώντας το 75% της BIT Software, κίνηση με την οποία διπλασίασε τις εργασίες της στην εν λόγω αγορά, όπου είχε ήδη παρουσία μέσω δικής της θυγατρικής. Η αγορά της Ρουμανίας είναι περίπου στο 70% της Ελλάδας, αλλά είναι πολυδιασπασμένη, ενώ σε θέματα ψηφιακής μετάβασης είναι πίσω, μοιάζει με την Ελλάδα πριν μπει στο ευρώ.

Πλέον, η ενσωμάτωση και ανάπτυξη της Bit Software εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τον ετήσιο προϋπολογισμό, ενώ εκτιμάται ότι ο μετασχηματισμός που διενεργείται στην τρέχουσα χρονιά, θα συμβάλλει στην σταδιακή αύξηση των λειτουργικών περιθωρίων της ρουμανικής εταιρείας σε επίπεδο αντίστοιχο με της Entersoft, ενισχύοντας το συνολικό margin κερδοφορίας του ομίλου.

Οι κινήσεις στην Ελλάδα

Στο εσωτερικό μέτωπο, το πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος επεκτάθηκε σε νέες κάθετες αγορές μέσω εξαγορών, και συγκεκριμένα στους κλάδους λογισμικού για φαρμακεία/φαρμακαποθήκες καθώς και property management. Οι δύο αυτοί κλάδοι, πέρα από την είσοδο σε νέες αγορές, μεγεθύνουν την εγκατεστημένη βάση πελατών και τη βάση επαναλαμβανόμενων εσόδων, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα cross selling και upselling με την πλήρη προϊοντική γκάμα της Entersoft.

Στις αρχές Ιουλίου ο όμιλος ολοκλήρωσε μία ακόμα εξαγορά της εταιρείας SW Retailsoft, η οποία επεκτείνει την παρουσία του στο χώρο του λογισμικού εντατικής λιανικής και ιδιαίτερα στην αγορά των super markets, mini markets και πολυκαταστημάτων. Σε ότι αφορά στα ιδιοπαραγόμενα νέα προϊόντα, στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους ξεκίνησε η εμπορική διάθεση δύο οικογενειών προϊόντων, των Entersoft QuickBiz και Entersoft HR 360 και σηματοδοτούν την είσοδο του ομίλου σε δύο νέες αγορές. Συνολικά η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ για έξι εξαγορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Το 2022 υπήρξε για την Entersoft χρονιά έντονης δραστηριότητας καθώς ολοκληρώθηκαν τέσσερις εξαγορές σε διάστημα 13 μηνών, η ανάπτυξη των νέων προϊόντων εισήλθε στα τελευταία στάδιά της, επιταχύνθηκε η είσοδος σε νέες γεωγραφικές και κάθετες αγορές, δημιουργήθηκαν περιφερειακά κέντρα απομακρυσμένης υλοποίησης στην Πάτρα και τη Λάρισα και ολοκληρώθηκε το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της δομής με την συγχώνευση εταιρειών στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Εκτίναξη 52% στα κέρδη προ φόρων το α' εξάμηνο, 32% στα έσοδα

Έσοδα 19,2 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Entersoft το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2022 (14,6 εκατ. ευρώ), ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 6,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,6 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (3,3 εκατ. ευρώ), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 9,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρήσης 2022, λόγω των εξαγορών. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 400 χιλ. ευρώ, μετά την αφαίρεση του δανεισμού ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος υλοποίησε με συνέπεια τον προϋπολογισμό του, έχοντας ανάπτυξη 32% στα έσοδα, ενώ η βάση των επαναλαμβανόμενων εσόδων διαμορφώθηκε σε ποσοστό άνω του 60% του συνολικού τζίρου. Για το δεύτερο εξάμηνο, η διοίκηση αναμένει πως η ισχυρή εισερχόμενη ζήτηση και το βαθύ pipeline νέων έργων ενισχύει την εκτίμηση για διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας. Συνάμα, η ωρίμανση επενδύσεων προηγούμενων ετών και η επέκταση σε νέα προϊόντα και αγορές, θέτουν τις βάσεις για διατήρηση παρόμοιων ρυθμών και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι εξαγορές που άλλαξαν επίπεδο στην Entersoft

Τα τελευταία 14 χρόνια, η Entersoft έχει προχωρήσει σε πολλαπλές εξαγορές που μεγάλωσαν το αποτύπωμά της, καθιστώντας τη μια από τις νέες ισχυρές δυνάμεις του κλάδου πληροφορικής. Το 2009 εξαγόρασε τη Retail Link η οποία είναι leader στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης και παροχής Supply Chain Management λύσεων, έχοντας συμβάσεις με εταιρείες όπως Κρι Κρι, ΜΕΒΓΑΛ, Avis, Κουρτάκης, Printec, Boeringer, Mars, Μπάρμπα Στάθης, Numil κ.α.

Τον Οκτώβριο του 2020 εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του ίδιου έτους απέκτησε την εταιρεία Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics. Κλάδος που πλέον ο όμιλος Entersoft έχει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 προχώρησε στην εξαγορά της Wedia, ενώ έκτοτε έχουν γίνει πολλές ακόμη εξαγορές.

Το ξεκίνημα από τέσσερα άτομα πριν 21 χρόνια

Η Entersoft ξεκίνησε από ένα γραφείο με τέσσερα άτομα το 2002 με στόχο να παρέχει λογισμικό για επιχειρήσεις και μέσα σ' αυτά τα περίπου 21 χρόνια έχει εξελιχτεί σ' έναν μεγάλο όμιλο που απασχολεί πάνω από 450 εργαζόμενους, οι περισσότεροι εξειδικευμένα στελέχη και επιστήμονες πληροφορικής, διαθέτει αρκετές θυγατρικές σε τρεις χώρες και περισσότερους από 4.000 πελάτες σε πάνω από είκοσι χώρες.

Δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές και βασικούς μετόχους της Computer Logic, μιας εκ των πλέον εξειδικευμένων εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα, οπότε είχε καλή «μαγιά» στα θέματα λογισμικού. Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, το Μάιο του 2008 εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., ενώ το Μάρτιο του 2020 μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και έκτοτε έχει λαμπρή πορεία, τόσο επιχειρηματικά, όσο και χρηματιστηριακά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ότι εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο η μετοχή έχει εισαχθεί στο δείκτη Mid Cap, που περιέχει τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου. Χθες η μετοχή έκλεισε με ράλι +5% στα 5,88 ευρώ, επίπεδα που είναι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά των 5,96 ευρώ στα οποία βρέθηκε η μετοχή στις 12 Ιανουαρίου 2022. Από την αρχή του 2023 κερδίζει 54,33%, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 176,4 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Στήνει» τεχνολογικό hub στην Πάτρα η Entersoft μαζί με το Πανεπιστήμιο

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τεχνολογικός κόμβος που θα «παντρεύει» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη θεωρητική κατάρτιση με την άμεση εφαρμογή στην πράξη της αγοράς, δημιουργώντας τα αυριανά στελέχη της αγοράς.
digital transformation-texnologia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληροφορική: Deals, εξαγορές και μεγάλες συμφωνίες εν αναμονή καταιγισμού έργων

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλειας διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την πορεία του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

​​​​​​​«Απόβαση» στην Αθήνα από την κρητική εταιρεία Τσατσαρωνάκης

Στην πιο αναπτυξιακή φάση της 76χρονης ιστορίας βρίσκεται η χανιώτικη εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ καθώς ετοιμάζεται να δημιουργήσει μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, ενώ μετατρέπεται σε όμιλο.