ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Απογείωση» κερδοφορίας +331,5% για τους οκτώ μεγάλους της ενέργειας

Από τα 26,1 στα 47,9 δισ. αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών των μεγαλύτερων εταιρειών, σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Τι δείχνει ο ενιαίος ισολογισμός των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου που κατήρτισε η ICAP.

Ως η καλύτερη χρονιά, ακόμη και ιστορικά, μπορεί να χαρακτηριστεί το 2022 για τις εταιρείες ενέργειας, καθώς η ενεργειακή κρίση εκτίναξε στα ύψη την κερδοφορία τους, μέρος της οποίας επέστρεψε στο κοινωνικό σύνολο μέσω έκτακτων φόρων.

Σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά μεγέθη του 2022, εμφάνισαν στο σύνολο τους σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2021.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα ως έναν ενιαίο ισολογισμό των οκτώ μεγαλύτερων εταιρειών (ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΔΕΔΔΗΕ, Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) προκύπτει ότι συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 47,9 δισ. ευρώ έναντι 26,1 δισ. ευρώ το 2021 εμφανίζοντας μία άνοδο της τάξης του 83,4%, ενώ σε σχέση με το 2020 (17,4 δισ. ευρώ) που ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας ο κύκλος εργασιών υπερτριπλασιάστηκε.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των μικτών κερδών των 8 εταιρειών καθώς αυτά διαμορφώθηκαν σε 4,3 δισ. ευρώ (+140,2% σε σχέση με το 2021), ενώ ακόμη πιο διευρυμένη (+331,5%) ήταν η βελτίωση σε επίπεδο κερδών προ φόρων τα οποία ανήλθαν πέρυσι σε 3,76 δισ. ευρώ.

Η περσινή χρονιά υπήρξε και μία ιδιαίτερα τονωτική ένεση σε ότι αφορά στα ίδια κεφάλαια των εξεταζόμενων επιχειρήσεων ενέργειας. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 11,2 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος έναντι 7 δισ. ευρώ το 2020, έτος κατά το οποίο διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Αντίστοιχα ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων κινήθηκε ανοδικά το 2022, ανερχόμενος σε 33,8 όταν την διετία 2019 – 2020 κυμαίνοντας σε αρνητικά επίπεδα. (-19,2 το 2019 και -5,6 το 2020).

Ενέργεια και απασχόληση στην Ελλάδα

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η νέα μελέτη με τίτλο «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα» που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) η οποία έχει στόχο την αποτύπωση της απασχόλησης στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα (παραγωγή, μεταφορά και διαχείριση ενέργειας) στη χώρα μας, καθώς και στην ανάδειξη του νέου προφίλ των εργαζομένων. Παράλληλα, η μελέτη εντοπίζει τις προοπτικές για την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της ενέργειας με χρονικό ορίζοντα το 2025 και το 2030.

Με τη νέα αυτή μελέτη του, το ΙΕΝΕ έρχεται να επικαιροποιήσει την ομώνυμη μελέτη του 2013, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της τάσης μετασχηματισμού και γενικότερα της δυναμικής και κινητικότητας που επιδεικνύει ο τομέας της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την χαρτογράφηση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον ενεργειακό τομέα, αυτή έγινε σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορά τις θέσεις εργασίας που εμπλέκονται στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας (πχ. διυλιστήρια, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού, πρατήρια πετρελαίου και βενζίνης, φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις, κ.ά.) και ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει θέσεις εργασίας που καλύπτουν έμμεσα τις ενεργειακές ανάγκες και αφορούν κυρίως την παραγωγή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ενεργειακών συστημάτων (λχ. αγωγοί πετρελαίου και φ. αερίου, ηλεκτρικά καλώδια, ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλεκτρικές μπαταρίες, κλπ.).

Σύμφωνα με τη Μελέτη του ΙΕΝΕ το άθροισμα των άμεσων και των έμμεσων θέσεων εργασίας, για το 2021, έτος αναφοράς της μελέτης, διαμορφώθηκε στις 111.513. Ωστόσο, το συνολικό εργατικό δυναμικό των άμεσα απασχολουμένων στον τομέα της ενέργειας το 2021 αγγίζει τα 72.822 άτομα, αριθμός μικρότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μελέτη του ΙΕΝΕ το 2013, και το οποίο υπολογιζόταν στα 77.690 άτομα.

Η μείωση των άμεσα απασχολούμενων στην ενέργεια οφείλεται τόσο στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του τομέα όσο και στο περιορισμό της δραστηριότητας συγκεκριμένων κλάδων (λχ. εξόρυξη λιγνίτη). Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης σε άλλους κλάδους. Η δε απασχόληση σε κλάδους έμμεσης απασχόλησης στον ευρύτερο ενεργειακό χώρο δεν είναι ευκαταφρόνητη αφού έφθασε τα 38.691 άτομα το 2021, ενώ το καθεστώς εργασίας στις επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα είναι σχεδόν αποκλειστικά πλήρους απασχόλησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται το «πράσινο» υδρογόνο στην Ελλάδα: Τα πρώτα πρατήρια της Motor Oil

Στην εποχή του «πράσινου» υδρογόνου εισέρχεται η Ελλάδα μέσα από το ενωσιακό έργο «EPHYRA», στο οποίο ρόλο συντονιστή έχει η Motor Oil. Σε Αγίους Θεοδώρους και Ακράτα τα πρώτα δύο πρατήρια.
GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 23 Οκτωβρίου η ΓΣ για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης εκ του Νόμου απαρτίας για την λήψη απόφασης επί των θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης, η τυχόν Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου 2024.
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είπε ο Γ. Περιστέρης για Αττική Οδό, Εγνατία, ΒΟΑΚ και Ελληνικό

Έτος ορόσημο το 2025 για τις παραχωρήσεις που απέκτησε ο όμιλος. Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία με τους Άραβες ο όμιλος αποκτά επενδυτική ισχύ ύψους 3 δισ. ενώ εκτίμησε ότι το EBITDA θα φτάσουν τα 700 εκατ. μέχρι το 2028.