Μερίδιο από μια ευρωπαϊκή πίτα που το 2028 αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ, επιχειρούν να πάρουν Έλληνες αλλά και ξένοι, επενδύοντας στην καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης. Στη χώρα μας ήδη περισσότερες από 120 εταιρείες καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν καταθέσει φακέλους προς αδειοδότηση, ενώ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς 35 από αυτές έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο η γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, συνολικά είχαν εγκριθεί 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτές δημιουργούνται 2.250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα κατασκευαστούν 430.000 τ.μ. θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000 τ.μ. για βιομηχανικά κτίρια για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Εκτιμάται δε πως αν αυτές οι μονάδες λειτουργήσουν πλήρως και προστεθούν και άλλες, για τις οποίες έχουν ζητηθεί άδειες και σήμερα φέρονται να ξεπερνούν τις 120, οι άμεσες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 5.000, οι εξαγωγές θα αυξηθούν όπως και τα κρατικά έσοδα.
Η Ελλάδα, αν και μπήκε με καθυστέρηση στις αγορές που θεσμικά μπορούν να υποδεχθούν αυτές τις επενδύσεις, καθώς η Πορτογαλία για παράδειγμα που παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την χώρα μας, προηγήθηκε κατά μια τριετία, έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα ξένων επενδυτών και ειδικότερα από Καναδά, ΗΠΑ, Ισραήλ και Αγγλία.
Πρόκειται για εταιρείες και fund που επενδύουν στην Ευρώπη, καθώς στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και φαρμακοβιομηχανίες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό επενδυτικό στόχο για τις ξένες εταιρείες παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, διότι έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σχετικά προσιτή αγορά γης, αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, το σπουδαιότερο, έχει πολύ καλό κλίμα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Οι μονάδες που έχουν λάβει άδειες και βρίσκονται σε φάση κατασκευής είναι:
- της εταιρείας «PHARMA ESSENZA CANNABIS ΑΕ», η οποία αναπτύσσεται σε ενιαία έκταση 85,3 στρεμμάτων στην Κυλλήνη, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 8 εκατ. ευρώ και 60 θέσεις εργασίας,
- η BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και η BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δύο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη.
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έως ποσοστού 55%, αλλά και στον αναπτυξιακό νόμο.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η ανάπτυξη του τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό στοιχείο στήριξης της περιφέρειας. Με αυτές τις επενδύσεις μεταφέρεται, εξάλλου, τεχνογνωσία από εδραιωμένες φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού. Το προϊόν που εξάγεται είναι τελικό φαρμακευτικό προϊόν με μεγάλη ζήτηση και οι επενδύσεις δημιουργούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Πάντως, παρά το ότι η αγορά έχει ανοίξει και το νομοθετικό πλαίσιο θεωρείται επαρκές, στελέχη της αγοράς λένε ότι θα πρέπει να υπάρξει σμίκρυνση του χρόνου αδειοδότησης για κυκλοφορία των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.
Ταχύς ρυθμός ανάπτυξης διεθνώς
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης θα έως το 2025 προβλέπεται στο 17%. Σύμφωνα με το European Kannabis Report, «η ευρωπαϊκή αγορά των 742 εκατ. πολιτών και συνολικού ακαθάριστου προϊόντος 15,3 τρισ. ευρώ το 2017, εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ και 30 εκατομμύρια ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη».
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αγορά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι αυτή της Γερμανίας, καθώς έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών εγγεγραμμένων στο σύστημα υγείας που λαμβάνουν φάρμακα με έκδοχα της κάνναβης. Αντίστοιχα μεγάλη ζήτηση έχουν η Ιταλία, η Πολωνία και η Ολλανδία.
Ειδικότερα για την Ελλάδα στο European Kannabis Report αναφέρεται ότι η ιατρική κάνναβη θα μπορούσε να εισφέρει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ. Μεταξύ των ενδιαφερομένων για επενδύσεις είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες στον κόσμο επιχειρήσεις του τομέα.