ΓΔ: 2327.41 -0.31% Τζίρος: 141.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:57:41
kalogritsas_vladim
Ο επιχειρηματίας Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, κατά τη διαδικασία διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ποια ήταν η τύχη των εταιρειών της οικογένειας Καλογρίτσα

Η ατυχής προσπάθεια διάσωσης της κατασκευαστικής Τοξότης με «στρατηγικό επενδυτή» και η πορεία των υπόλοιπων εταιρειών του ομίλου Καλογρίτσα.

Προσπάθεια διάσωσης της υπερχρεωμένης κατασκευαστικής εταιρείας Τοξότης, για την οποία έχει κατατεθεί αίτηση πτώχευσης από πιστωτή, είχε κάνει ο όμιλος Καλογρίτσα, χωρίς όμως οι σχετικές προτάσεις που έγιναν στη βασική πιστώτρια τράπεζα, την Attica Bank, να θεωρηθούν σοβαρές. Άλλες εταιρείες της οικογένειας Καλογρίτσα, εν τω μεταξύ, βρίσκονται μεταξύ... φθοράς και αφθαρσίας.

Μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο όμιλος Καλογρίτσα στην Attica Bank ήταν και η εύρεση «στρατηγικού επενδυτή» για την Τοξότης. Ως υποψήφιο «στρατηγικό επενδυτή», η οικογένεια Καλογρίτσα παρουσίασε, μάλιστα, στην Attica Bank, πριν από δύο χρόνια, την εταιρεία Antipollution Systems  ΑΕ (ΑΝΣΥ). Οι υπηρεσίες της τράπεζας φυσικά και δεν πήραν στα σοβαρά τη συγκεκριμένη πρόταση αφού η ΑΝΣΥ ήταν συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα και είχε, επίσης, λάβει δάνειο!

Η ΑΝΣΥ ήταν μία από τις εταιρείες του γνωστού επιχειρηματία, καθώς στον όμιλο υπήρχαν ή υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που συμπαρασύρθηκαν από τα προβλήματα της Τοξότης. Η ΑΝΣΥ, που είχε εξειδίκευση στη διαχείριση αποβλήτων, με συμβάσεις για τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων και όχι μόνο, είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να μπει και στα μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο κ. Χρ. Καλογρίτσας είχε καταφέρει να πείσει τον γαλλικό όμιλο Suez ώστε να διεκδικήσουν μαζί κάποια έργα.

Η προσπάθεια δεν απέδωσε και πριν από λίγους μήνες η ΑΝΣΥ συγχωνεύθηκε με την Sterimed, μια αρκετά ισχυρότερη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων με έδρα την Θεσσαλονίκη. Η τελευταία είχε αποκτήσει νωρίτερα το σύνολο των μετοχών της ΑΝΣΥ.

Τον δρόμο της συρρίκνωσης ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η «εταιρεία συμμετοχών» του ομίλου Καλογρίτσα, η ΜΙΚΗ ΑΕ η οποία φέρει το όνομα της συζύγου του επιχειρηματία Μικελίνας. Από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό προκύπτει πως η ΜΙΚΗ ΑΕ, η μητρική εταιρεία της Τοξότης, είχε έσοδα 3,2 εκατ. ευρώ το 2016 και μεγάλες ζημιές που ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ. Ηταν και αυτή σε περίοπτη θέση του πορίσματος για τα δάνεια που χορήγησε η Attica Bank στον όμιλο. Πιθανώς γι’ αυτό το λόγο βγήκαν από το διοικητικό συμβούλιο όλα τα μέλη της οικογένειας και απέμεινε μόνο ο κ. Χρ. Καλογρίτσας.

Όσο για την άλλη τεχνική εταιρεία του ομίλου, την Ομάδα Κατασκευών, ήταν ούτως ή άλλως «φάντασμα» εδώ και χρόνια. Ο επιχειρηματίας αξιοποιούσε, όμως, το εργοληπτικό της πτυχίο για να διεκδικήσει έργα. Ετσι κατάφερε να μειοδοτήσει, με μια κοινοπραξία της Τοξότης με την Ομάδα Κατασκευών, στις τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, την περίοδο που στο υπουργείο Υποδομών ήταν ο κουμπάρος του Χρ. Σπίρτζης.

Η συνέχεια είναι γνωστή καθώς ο όμιλος δεν κατάφερε να βρει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για να υπογράψει κάποια από τις τέσσερις συμβάσεις, ενώ αρκετά νωρίτερα είχε αποβληθεί από μεγάλες συμβάσεις συντήρησης δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποδομές-ΣΔΙΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα έργα - ορόσημα του 2026: Ε65, Μετρό Θεσσαλονίκης, ΠΥΡΚΑΛ και ΔΕΘ

Σπριντ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα υποδομών αξίας 1,6 δισ.. Ολοκληρώνονται αυτοκινητόδρομος Ε65 και μετρό Θεσσαλονίκης, η σκυτάλη στις αναπλάσεις ΠΥΡΚΑΛ και ΔΕΘ. Προτεραιότητα ο σιδηρόδρομος και έργα λειψηδρύας.
Εργάτης κατασκευών εργοτάξιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικοδομικά υλικά: Άνοδος 2,1% τον Δεκέμβριο, 2,9% κατά μέσο όρο το 2025

Αύξηση 2,1% κατέγραψαν τα οικοδομικά υλικά τον Δεκέμβριο 2025 σε ετήσια βάση, ενώ ο μέσος δείκτης του 2025 ενισχύθηκε 2,9%. Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε αγωγούς χάλκινου, θερμαντικά σώματα και πλαστικούς σωλήνες.
Οδικός άξονας Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΟΑΚ: Σε εκκρεμότητα χρηματοδότηση και μοντέλο υλοποίησης στην Κρήτη

Με την παραχώρηση του ΒΟΑΚ να ξεκινά έως 4/2, ο ΝΟΑΚ παραμένει χωρίς καθαρή χρηματοδότηση και ώριμες μελέτες για τη σύνδεση Καστελίου, κρατώντας «παγωμένες» κρίσιμες οδικές υποδομές στη νότια Κρήτη.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόμβος Λιβανάτων: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ από 19 έως 31 Ιανουαρίου

Μακράς διάρκειας κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται στον ΑΘΕ, στον ανισόπεδο κόμβο Λιβανάτων, για ασφαλτικές εργασίες από 19 έως 31 Ιανουαρίου 2026. Οι αποκλεισμοί γίνονται σταδιακά σε φάσεις, με εκτροπές μέσω Αρκίτσας/Αταλάντης.