Πιο οικονομικό από το πετρέλαιο ήταν και αυτή τη χειμερινή περίοδο το φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά και, ακόμη περισσότερο, για τις επιχειρήσεις, τόνισε ο Ιωάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Εταιρεία Ενέργειας, που έκλεισε το περασμένο έτος με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 120% και των καθαρών κερδών κατά 130%. Όπως είπε, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γύρισαν στο πετρέλαιο, ενώ εκτίμησε πως η τάση αποκλιμάκωσης στις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί.
Σε ενημερωτική εκδήλωση χθες, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε πως το φυσικό αέριο αναδείχθηκε και κατά την πρόσφατη χειμερινή περίοδο ως η πλέον ανταγωνιστική επιλογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξοικονόμηση για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. που χρησιμοποίησε φυσικό αέριο την περίοδο Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023 έφθασε στο 14% ή στα 160 ευρώ συγκριτικά με τη χρήση πετρελαίου. Σε επίπεδο δεκαετίας η εξοικονόμηση αυτή έφθασε στα 3.500 ευρώ.
Αντίστοιχα, ένα κατάστημα εστίασης πέτυχε εξοικονόμηση που έφθασε έως και 36% ή 6.600 ευρώ με τη χρήση φυσικού αερίου συγκριτικά με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ενώ σε σχέση με την κατανάλωση ντίζελ κίνησης ένας φούρνος «γλύτωσε» έως και 2.500 ευρώ ή 16%.
Σε ό,τι αφορά στις πολυκατοικίες, η εξοικονόμηση σε βάθος δεκαετίας έφθασε στα 18.000 ευρώ ενώ θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 25.000 ευρώ, εφόσον επρόκειτο για μία εγκατάσταση με αναβαθμισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές φωνές που πρότειναν την αλλαγή σε πετρέλαιο, ήταν ελάχιστες οι πολυκατοικίες που πήραν σχετική απόφαση. Επιπρόσθετα, εκτίμησε πως υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου στην αγορά, οι αγορές έχουν ισορροπήσει μετά το ράλι των προηγούμενων μηνών ενώ έχει αποκατασταθεί και η ροή των προμηθειών και στο πλαίσιο αυτό οι τιμές θα διατηρήσουν την πτωτική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Αυξημένα καθαρά κέρδη 130%
Με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 120% και των καθαρών κερδών κατά 130% έκλεισε η εταιρεία το έτος, λαμβάνοντας ώθηση και από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ο τζίρος την περίοδο 2018-2022 αυξήθηκε από τα 164 εκατ. ευρώ στα 882 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 438%. Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν από 5 εκατ. ευρώ το 2018 σε 32,6 εκατ. ευρώ το 2022 με άνοδο 560%.
Σε επίπεδο πελατών, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαμορφώνεται σε 550.000 νοικοκυριά, 18.000 επαγγελματίες, 1.200 δημόσια κτήρια και σχολεία και σε 300 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.
Στο φυσικό αέριο η εταιρεία κατάφερε να είναι ο κορυφαίος πάροχος σε ρυθμούς ανάπτυξης και νέα συμβόλαια πανελλαδικά στο φυσικό αέριο στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στην Αττική ως προς το μερίδιο αγοράς αλλά και ως προς την προσέλκυση νέων πελατών αερίου.
Στο ρεύμα, η εταιρεία κατέγραψε άνοδο 10% στο μερίδιό της το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στους εναλλακτικούς προμηθευτές (εκτός εταιρειών παραγωγής) με μερίδιο 3,5% στη μέση και χαμηλή τάση.
Μιλώντας για τις συνθήκες στη λιανική ρεύματος, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως το τελευταίο δεκάμηνο, από τον Αύγουστο έως και σήμερα, η εταιρεία ήταν η φθηνότερη και στο ρεύμα, ενώ τόνισε πως το 70% των πελατών πληρώνει με συνέπεια αξιοποιώντας και τα αντίστοιχα συμβόλαια.
Εντούτοις, το φαινόμενο των «ενεργειακών τουριστών» έχει αναχθεί σε μεγάλο πρόβλημα, με το συνολικό «φέσι» στην αγορά να προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στη Φυσικό Αέριο Εταιρεία Ενέργειας το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από «ενεργειακούς τουρίστες». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε πως ο «ενεργειακός Τειρεσίας» αποτελεί ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποδώσει.
Επιπρόσθετα, μιλώντας για το μέτρο της έκτακτης εισφοράς 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στη λιανική στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών που ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή τόνισε πως θα μειώσει την κερδοφορία κατά ένα τρίτο.