ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην έδρα του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίασης.

ΟΗΕ: Η αμερικανική πρόταση επεκτείνει τη δύναμη στη Γάζα ως το 2027

Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη δημιουργία «επιτροπής ειρήνης» για τη διακυβέρνηση της Γάζας μέχρι το 2027 και ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, με βάση το σχέδιο Τραμπ, για την ασφάλεια και αφοπλισμό στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εντολή της λεγόμενης «επιτροπής ειρήνης» έως τα τέλη του 2027, καθώς και τη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στη Γάζα, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδουν διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που υιοθετεί το ειρηνευτικό πλάνο Τραμπ. Το κείμενο αυτό, το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί πριν τεθεί σε ψηφοφορία σε άγνωστη ακόμη ημερομηνία, χαιρετίζει τη δημιουργία της «επιτροπής ειρήνης», με τον ίδιο τον Τραμπ να προεδρεύει του μεταβατικού οργάνου έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Παράλληλα, το σχέδιο εγκρίνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης (ISF), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει «όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκτελέσει την εντολή της, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο». Οι βασικές αποστολές της ISF περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των συνόρων σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, τον αφοπλισμό μη κρατικών ένοπλων ομάδων, την προστασία αμάχων και την εκπαίδευση της παλαιστινιακής αστυνομίας.

Το προσχέδιο διευκρινίζει ότι η εντολή της «επιτροπής ειρήνης» και των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας θα διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, με πρόβλεψη για πιθανή παράταση της ISF.

Παρά τη γενική στήριξη των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη δημιουργία των νέων αυτών οργάνων, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ερωτήματα σχετικά με την απουσία μηχανισμού επιτήρησης από το Συμβούλιο, τη μη σαφή αναφορά στον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής και την έλλειψη λεπτομερειών για την εντολή της ISF.

Αρκετές χώρες, όπως η Ινδονησία, εκφράζουν ετοιμότητα να συμμετάσχουν στη διεθνή δύναμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί επίσημη εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη δυνάμεων στη Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δέχονται αιτούντες άσυλο

ΟΗΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο, απαντώντας σε νέα μέτρα κατά των μεταναστών που ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την επίθεση κοντά στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Υπέρ διεθνούς δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το σχέδιο Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνοντας διεθνή ένοπλη δύναμη. 13 μέλη ψήφισαν υπέρ, Ρωσία και Κίνα απείχαν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής το χαρακτήρισε ιστορικό.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-ΟΗΕ: Κοινή τοποθέτηση για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα

Εννέα χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ και κράτη της Μέσης Ανατολής, στηρίζουν το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τερματισμού της Σύγκρουσης στη Γάζα, προσφέροντας προοπτική παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πρόταση εναλλακτικού σχεδίου για τη Γάζα στο ΣΑ ΟΗΕ

Η Ρωσία κατέθεσε δικό της σχέδιο απόφασης για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανταγωνιζόμενη την αμερικανική πρόταση που στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ. Στο προσκήνιο και η «επιτροπή ειρήνης» υπό τον Τραμπ.