ΓΔ: 1867.57 2.68% Τζίρος: 333.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Merismata, Merisma, Dividends
Φωτο: Shutterstock

Η ιδιαιτερότητα με τα μερίσματα Viohalco - Cenergy λόγω φορολογίας στο Βέλγιο

Φόρο μερισμάτων 30% αντί του 5% που ισχύει στην Ελλάδα θα πληρώσουν οι μέτοχοι Viohalco και Cenergy επειδή έχουν την έδρα τους στο Βέλγιο. Ωστόσο όσο μέτοχοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, θα τους επιστραφεί φόρος 15%.

Φόρο μερισμάτων μεγαλύτερο από το 5% που ισχύει στην Ελλάδα θα πληρώσουν οι μέτοχοι των εταιρειών Viohalco και Cenergy, καθώς η έδρα των δύο εταιρειών είναι στο Bέλγιο. 

Τα μερίσματα των εταιρειών Viohalco και Cenergy (0,16 ευρώ και 0,14 ευρώ αντίστοιχα), όπως ενημέρωσαν οι διοικήσεις τους, «υπόκειται σε παρακράτηση φόρου μερισμάτων 30%  σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία».

Επισημαίνουν, όμως, ότι «το τελικό καθαρό μέρισμα δύναται να διαφοροποιηθεί, καθώς οι βελγικές φορολογικές αρχές επιβάλλουν παρακράτηση φόρου και διατυπώσεις φορολογικής συμμόρφωσης, ανάλογα με τη φορολογική κατοικία του μετόχου».

Όπως εξηγούν από την εταιρεία, ο νόμος στο Βέλγιο προβλέπει φόρο 30% στα μερίσματα, αλλά εάν το νομικό πρόσωπο ή το φυσικό πρόσωπο που δικαιούται μερίσματος αποδείξει ότι είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας θα φορολογηθεί με 15%.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Στον λογαριασμό των δικαιούχων θα πιστωθεί το καθαρό μέρισμα φορολογημένο με 30% και μετά ο δικαιούχος με τη βοήθεια της χρηματιστηριακής του εταιρείας ή οικονομικού συμβούλου θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ώστε να αποδείξει ότι είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, να τα στείλει στην ING Bελγίου και αυτή με τη σειρά της να του επιστρέψει φόρο 15%.

Πόσο επηρεάζονται οι μέτοχοι από τη φορολογική επιβάρυνση

Αν δηλαδή κάποιος δικαιούται μερίσματος 1.000 ευρώ, στο λογαριασμό του θα πιστωθούν 700 ευρώ και εφόσον αποδείξει ότι είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας θα του επιστραφούν 150 ευρώ και το συνολικό μέρισμα που θα εισπράξει θα είναι 850 ευρώ.

Στο αντίστοιχο παράδειγμα, μέτοχος με έδρα την Ελλάδα θα πλήρωνε φόρο 50 ευρώ (5% ο συντελεστής μερισμάτων στην Ελλάδα) και θα εισέπραττε καθαρά 950 ευρώ. 

Η Viohalco συνολικά μοιράζει μέρισμα 41,5 εκατ. ευρώ ή 0,16 ευρώ ανά μετοχή.  Ο φόρος με 15% συντελεστή  είναι 6,22 εκατ. ευρώ ή 0,024 ευρώ ανά μετοχή, ενώ με 5% θα ήταν 2,077 εκατ. ευρώ ή 0,008 ευρώ ανά μετοχή. Αρα, διαφορά 4,15 εκατ. ευρώ  ή 0,016 ευρώ ανά μετοχή. 

Δηλαδή, κάτοχος 1.000 μετοχών της Viohαlco θα επιβαρυνθεί με 16 ευρώ παραπάνω λόγω της διαφοράς συντελεστών από το 5% στο 15% και εφόσον βεβαίως έχει πάρει την απαλλαγή για τον υπόλοιπο φόρο του 15%.

Αντίστοιχα, στο ίδιο παράδειγμα ο μέτοχος της Cenergy θα επιβαρυνθεί λόγω της διαφοράς των συντελεστών με 0,014 ευρώ ανά μετοχή ή 14 ευρώ για τις 1.000 μετοχές που διαθέτει. 

Τα ποσά από το μεγαλύτερο φόρο είναι περιορισμένα λόγω του μικρού μερίσματος -σε απόλυτα νούμερα- και των δύο εταιρειών για αυτό και η εξέλιξη αυτή δεν είχε ως τώρα αντίκτυπο στην πορεία των μετοχών στο ΧΑ

Τώρα, το όφελος για να «κυνηγήσει» κάποιος τη διαφορά από το 30% φόρο στο 15% φόρο για την περίπτωση της Viohalco είναι 24 ευρώ πάντα με το παράδειγμα των 1.000 μετοχών και στην περίπτωση της Cenergy 21 ευρώ. Και τίθεται βεβαίως το ερώτημα, αν για αυτά τα ποσά αξίζει η διαδικασία εύρεσης συμβούλου και η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών. Πόσο μάλιστα για μετόχους που διαθέτουν αριθμό μετοχών 100 ή 200 τεμαχίων.

Στην πορεία βεβαίως, όταν τα μερίσματα αυξάνονται λόγω της  ανοδική πορείας των δύο εταιρειών, τα διεκδικούμενα ποσά θα είναι μεγαλύτερα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη η Cenergy για το... american dream: Αποφασίζει για νέο εργοστάσιο

Με προσεκτικά βήματα σχεδιάζεται η επένδυση στη Βαλτιμόρη. Η ζήτηση για καλώδια και αγωγούς μεταφοράς αερίων σε Ευρώπη και Αυστραλία ενισχύει τα περιθώρια κέρδους. Αυξάνεται το capacity στις μονάδες Κορίνθου και Θήβας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viohlalco: Γιατί «φρέναρε» η ανάπτυξη το 2023- Αισιοδοξία για τη συνέχεια

Aύξηση τζίρου 50% και EBITDA 77% τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τον όμιλο. Οι έκτακτες ζημιές από την αποτίμηση των μετάλλων και οι τόκοι πίεσαν την κερδοφορία πέρυσι. Τι αναμένει η διοίκηση του ομίλου για το τρέχον έτος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Καλώδια: Στα ύψη η διεθνής ζήτηση, κορυφώνονται οι επενδύσεις

Ο τομέας καλωδίων της Cenergy διπλασιάζει την παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viohalco: Το μεγάλο στοίχημα του 2013 και η εκτίναξη μεγεθών το 2022

Επιδόσεις ρεκόρ σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ομίλου καταγράφηκαν το 2022. Πώς ο κορυφαίος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας μετέφερε την έδρα του εκτός Ελλάδας και στράφηκε στην παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «χρυσό» τρίμηνο για τη Cenergy και οι νέες μεγάλες επενδύσεις

Οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 9μηνο το 1 δισ. ευρώ και τα EBITDA προσέγγισαν τα 95 εκατ. ευρώ. Ισχυρή ζήτηση υποβρυχίων καλωδίων, κέρδη και από τους σωλήνες χάλυβα. Τα τέσσερα επενδυτικά σχέδια που «μεγαλώνουν» τον όμιλο.