ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstocks

Μεγάλο ζητούμενο οι συγχωνεύσεις για να «πάρουν μπροστά» τα logistics

Σοβαρότερο πρόβλημα ο κατακερματισμός του τομέα, με μεγάλο πλήθος μικρών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά. Η κυβέρνηση εξετάζει φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις.

Φορολογικά και άλλα κίνητρα, κυρίως για να ευνοηθούν οι συγχωνεύσεις και να ανατραπεί η σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, προτείνουν τα στελέχη της αγοράς logistics και εξετάζει η κυβέρνηση.

Η αποσαφήνιση της νομοθεσίας και η κωδικοποίησή της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ασάφειες και τα κενά που δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς θεωρείται, επίσης, προτεραιότητα από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Σήμερα, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές, που έχουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, είναι μη αποδοτικές σε μεγάλο βαθμό και εκτελούνται κυρίως με απαρχαιωμένα, ρυπογόνα φορτηγά χαμηλής χωρητικότητας, με αποτέλεσμα να αναζητούνται και κίνητρα για ανανέωση του στόλου.

Τη σημερινή αρνητική εικόνα περιγράφει το τελικό κείμενο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών (ΕΣΣΜ), σύμφωνα με το οποίο «οι οδικές και σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές πάσχουν από πολλές ανεπάρκειες».

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές «έχουν σχετικά υψηλό κόστος και ανεπαρκή διασύνδεση με άλλα μέσα μεταφοράς σε μία χώρα με γεωγραφικό ανάγλυφο αρκετά δυσχερές για οικονομικά ανταγωνιστικές σιδηροδρομικές μεταφορές».

Προστατευμένος κλάδος

Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές εξακολουθούν να δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις ενός κλάδου εξαιρετικά προστατευμένου στο παρελθόν: μεμονωμένοι μεταφορείς, απαρχαιωμένος στόλος, απουσία συνεργασιών, ανταγωνισμός με βάση μόνο το κόστος, πολύ υψηλό μερίδιο αγοράς των στόλων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ), πολλά κενά χιλιόμετρα, ανεπαρκής πρόσβαση σε χρηματοδότηση κ.λπ.».

Σύμφωνα με το ΕΣΣΜ, η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας «πρέπει να ενισχύσει τον συνδυασμό των δύο μέσων μεταφοράς και να προτείνει πρόσθετες υπηρεσίες που θα οδηγήσουν σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας». Ωστόσο, «η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια: ασυνεπές νομικό πλαίσιο, έλλειψη υποδομών για συγκέντρωση υπηρεσιών (Εμπορευματικά Κέντρα), έλλειψη επενδύσεων σε συστήματα πληροφορικής ή πολυδιάσπασή τους».

Στην αγορά παραπέμπουν στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο ΕΣΣΜ για το χαρακτήρα των κινήτρων τα οποία «πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων προβλημάτων ταμειακών ροών των εταιρειών του κλάδου βάσει μίας φιλοσοφίας που συνδυάζει «δικαιώματα» και «υποχρεώσεις». Για παράδειγμα, οι εταιρείες που συγχωνεύονται θα μπορούσαν να λάβουν δάνεια με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα (π.χ. χρονική κλίμακα αποπληρωμής, αλλά με υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένου ελάχιστου μεγέθους)».

Αγορά δύο ταχυτήτων

Ο τομέας των logistics στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται σήμερα από δύο ταχύτητες καθώς συνυπάρχουν οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες (που προσφέρουν, μαζί με λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ολοκληρωμένες υπηρεσίες) με δεκάδες μικρές εγχώριες εταιρείες «που παρέχουν περιορισμένες και χαμηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης» και ελέγχουν κυρίως την τοπική διανομή.

Όπως επισημαίνεται και στο ΕΣΣΜ «η σημερινή οργάνωση της εφοδιαστικής σε εθνικό επίπεδο για την εξυπηρέτηση του τελικού πελάτη είναι μη βέλτιστη και κατακερματισμένη, αποτελώντας σημαντική πηγή φαινομένων αναξιοπιστίας, πρόσθετου κόστους και χαμηλών επιδόσεων».

Σήμερα «υπάρχει εκτενής διαστρωμάτωση (με διάφορα επίπεδα ποιότητας) των υπηρεσιών διανομής. Οι διεθνείς και μεγάλες ελληνικές εταιρείες συνήθως αναθέτουν υπηρεσίες σε μεσαίου μεγέθους εγχώριους παρόχους 3PL ως μεσάζοντες για να εξασφαλίσουν διανομές σε αποθήκες στην περιφέρεια. Η τοπική διανομή εντός νομών και η αποθήκευση πραγματοποιούνται από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν μικρότερα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης και ιδιωτικές εγκαταστάσεις logistics».

Η απουσία μεγάλων εμπορευματικών κέντρων προσθέτει ακόμα περισσότερο στο κόστος, αλλά τα σχέδια για την κατασκευή τους καρκινοβατούν:

  • Η πρώτη σύμβαση με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για την κατασκευή και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο από μια εταιρεία που συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ο όμιλος Goldair περνάει εδώ και πολλούς μήνες από το ψιλό κόσκινο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Εκτός από το Θριάσιο, στο ΕΣΣΜ προτείνεται η κατασκευή και άλλων πέντε Εμπορευματικών Κέντρων, με χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων στην Θεσσαλονίκη (πρώην στρατόπεδο Γκόνου), Αλεξανδρούπολη, περιοχή Λάρισας –Βόλου, Πάτρα και Ηγουμενίτσα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Beinoglou-Orphee-Logistics
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην HIG περνά η Ορφέας Βεϊνόγλου, πέφτουν σήμερα οι υπογραφές

Διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν κυρίως στην παρουσία μελών της Ορφέας στο νέο διοικητικό σχήμα και καθυστέρησαν την τυπική οριστικοποίηση του deal, λύθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της HIG.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαγνήτης επενδύσεων τα logistics: 400.000 τ.μ. νέων αποθηκών στο Θριάσιο

Μεγάλα κεφάλαια από ελληνικούς και ξένους ομίλους θα ανεβάσουν σχεδόν κατά 600% την επιφάνεια των νέων αποθηκευτικών χώρων. Ποιες εταιρείες κινούνται δραστήρια. Στη Βουλή η σύμβαση για το εμπορευματικό κέντρο.