Υψηλή τεχνολογία αιχμής στον χώρο της άμυνας και ασφάλειας, προστασία κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων όπως υποθαλάσσιοι αγωγοί και καλωδιώσεις, τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που αναπτύσσει η ελληνική νεοφυής επιχείρηση SOTIRIA Technology.
Μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2021 και έρχεται... από το …μέλλον, αποδεικνύοντας ότι μπορούν και στην Ελλάδα να δημιουργηθούν και να προχωρήσουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίες, σε τομείς που κάποτε δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε.
Για τη SOTIRIA Technology μίλησε στο BusinessDaily ο Άγγελος Τσερέκλας – Ζαφειράκης, CEO της εταιρείας. Όπως τόνισε «η εταιρεία ειδικεύεται σε λύσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων όπως υποθαλάσσιοι αγωγοί και καλωδιώσεις, λιμένες καθώς επίσης και στην παθητική αποκάλυψη υποθαλάσσιων κινδύνων σε θαλάσσια σύνορα και στενά περάσματα, περιλαμβανομένων και ποτάμιων υδάτων».
Κάτω από την επιφάνεια κάθε σώματος νερού (θάλασσα, λίμνη, ποτάμι) είναι δυνατή η ανίχνευση και κατηγοριοποίηση οποιουδήποτε αντικειμένου μπορεί να κινείται. Οι λύσεις που αξιοποιούνται είναι δύο τεχνολογικών ειδών: Καταρχάς αναπτύσσονται υψηλής ευαισθησίας αισθητήρες, κατασκευασμένοι με τη χρήση προηγμένων υλικών. Στη συνέχεια, ως πολλαπλασιαστής της τεχνολογίας των αισθητήρων, χρησιμοποιούνται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες, επισήμανε ο CEO της SOTIRIA.
Αυτές μάλιστα οι τεχνολογίες που περιγράφει ο κ. Τσερέκλας – Ζαφειράκης δεν μπορούν παρά να μας φέρουν στο μυαλό το συμβάν που έγινε πριν μερικούς μήνες στη Βαλτική με την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream, κάτι που αποδεικνύει πόσο χρήσιμες είναι τέτοιου είδους τεχνολογίες στον σύγχρονο κόσμο και πόσες εφαρμογές μπορούν να έχουν. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι στη Μεσόγειο θα γίνει ο αγωγός East Med που θα συμμετέχει και η Ελλάδα αμέσως αντιλαμβανόμαστε πόσο απαραίτητα είναι πλέον τέτοιου είδους συστήματα.
Η ιδέα για ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο προήλθε, όπως αναφέρει ο κ. Τσερέκλας - Ζαφειράκης, από την ανάγκη να αποτελέσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βασικό πυλώνα για τη διασφάλιση της ευημερίας και της αίσθησης ασφάλειας. Η δημιουργία της εταιρείας στην Ελλάδα σηματοδοτεί όμως και την επανασύνδεση της καινοτομίας με το θαλάσσιο στοιχείο, που αποτελεί παράδοση αλλά και το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας. «Η σύνδεση αυτή μας επιτρέπει να δημιουργούμε ανταγωνιστικά προϊόντα και λύσεις υψηλής τεχνολογίας με εξαγώγιμη δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα γεγονότα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, έχουμε παρατηρήσει αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες της Βαλτικής αλλά και ευρύτερα από συμμαχικές χώρες με έντονη δραστηριοποίηση στο θαλάσσιο στοιχείο», επισήμανε.
Όσον αφορά το πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα να γίνουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που να έχουν πελάτες τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ο CEO της SOTIRIA τόνισε: «Είναι σαφές, ιδιαίτερα τα τελευταία 5-10 χρόνια, ότι η δημιουργία επιτυχημένων ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα είναι παραπάνω από εφικτή.
Στον κλάδο της Άμυνας και Ασφάλειας, η ανάπτυξη τεχνολογικών «μονόκερων» (σ.σ. νεοφυείς εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ. δολ.) σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μείνει πιο πίσω συγκρινόμενη με άλλους τομείς με μόνο 6 εταιρείες να έχουν καταφέρει να πετύχουν αυτό το status. Η πλειοψηφία αυτών των εταιρειών εδρεύει στις ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια έντονη δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Αναφέρω ως ενδεικτικά παραδείγματα τις δράσεις του NATO και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε ότι αφορά την καινοτομία (NATO DIANA & NATO Innovation Fund, European Defence Fund)».
Ωστόσο όμως και στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται σε δυναμική κατεύθυνση. Στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το ΙΤΕ επελέγησαν ως ένας από τους 9 επιταχυντές (accelerators) καινοτομίας του ΝΑΤΟ παγκοσμίως. Η SOTIRIA είναι μέλος του Τεχνολογικού Πάρκου Λεύκιππος στον Δημόκριτο και έχει συμμετάσχει μαζί με άλλες νεοφυείς εταιρείες του κλάδου (Lambda Automata, FEAC κ.α) σε διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού, όπως η AUSA που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2022 στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
Πόσο όμως στηρίζει η ελληνική πολιτεία τέτοιου είδους εταιρείες, όπως η SOTIRIA που μπορούν να βάλουν την χώρα στο «τρένο» της υψηλής τεχνολογίας. Οι λύσεις της εταιρείας μας, θα πει ο κ. Αγ. Τσερέκλας – Ζαφειράκης, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρμόδιων επιτελείων και φορέων καινοτομίας. Επίσης, η SOTIRIA Technology, μετά από έγκριση των σχετικών διευθύνσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), έγινε πρόσφατα επίσημος συνομιλητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency) σε θέματα Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Ναυτικών Συστημάτων.
Παρότι υπάρχει λοιπόν ανταπόκριση και έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης και χρήσης καινοτόμων λύσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (π.χ. η θέσπιση του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας από το ΥΠΕΘΑ και η επικαιροποίηση του σχετικού νόμου για προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης), υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις οι οποίες επιβραδύνουν την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας, τόνισε: «Η εταιρεία μας, σε σχετική ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις όπως η δημιουργία επιταχυντή καινοτομίας υπό το υπουργείο Άμυνας στα πρότυπα των αντίστοιχων δράσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, η δημιουργία γραφείου στρατηγικών επενδύσεων αλλά και η βελτιστοποίηση συγκεκριμένων σημείων (διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα, ειδική μέριμνα για νεοφυής επιχειρήσεις) του ΦΕΚ 3743/Β/18-7-2022 περί προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης».