Με στόχο να κλείσουν τη συμφωνία για τη μεταβίβαση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς ως τις 15 Ιανουαρίου, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ακόμη και μέσα στις ημέρες των εορτών οι πλευρές των Κ. Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή) και Ιβάν Σαββίδη (Belterra Investments), σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με το τίμημα της μεταβίβασης, για το οποίο, πάντως, συνεχίζονται οι συζητήσεις. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το τίμημα προσδιορίζεται σε 190 - 200 εκατ. ευρώ, χωρίς ο αγοραστής να αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης του βραχυπρόθεσμου δανείου των 45 εκατ. ευρώ, που έχει χορηγηθεί από την Fortress με ενέχυρα στο Πόρτο Καρράς.
Η εξέταση του φακέλου του ακινήτου από την πλευρά του Ι. Σαββίδη και οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και περίπου δύο μήνες έχουν οδηγήσει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα την αποτίμηση του Πόρτο Καρράς για τη συναλλαγή, σε σχέση με την αποτίμηση που είχε γίνει στις 31/12/2018 και προσδιόριζε την αξία του συγκροτήματος σε 394,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 72,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2017.
Στα επίπεδα αποτίμησης έως 200 εκατ. ευρώ, που φαίνονται ρεαλιστικά για τη συναλλαγή, χωρίς να αποκλείεται νέα μείωση με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ο όμιλος Σαββίδη μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη επένδυση και να «σηκώσει» την επιπλέον επενδυτική δαπάνη που θα απαιτηθεί για την κατασκευή των 526 βιλών στην έκταση του Πόρτο Καρράς, για την οποία δόθηκε η άδεια το καλοκαίρι του 2015 από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Χαλκιδικής.
Υπολογίζεται ότι για την ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και την κατασκευή των πολυτελών κατοικιών θα χρειασθεί συνολικά μια πρόσθετη επένδυση από τον αγοραστή της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του '60. Το Πόρτο Καρράς ανήκε αρχικά ως δασική περιοχή στην Μονή Γρηγορίου του Αγίου όρους και είχε πωληθεί στον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά. Η εκμετάλλευσή της «ξεκλείδωσε» με νομοθετικό διάταγμα του 1968 και με νόμο του 1977, που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίησή της.
Το συγκρότημα, που είχε περάσει στην Εθνική Τράπεζα και, αργότερα, στον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής, βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία, και περιλαμβάνει σήμερα τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.
Έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν για την πώλησή του. Οι σχετικές συζητήσεις σε όλες τις περιπτώσεις προσέκρουσαν στο υψηλό τίμημα που ζητούσε ο όμιλος Στέγγου. Αυτή την φορά, η πλευρά του πωλητή φαίνεται ότι υιοθετεί πιο ρεαλιστική προσέγγιση, υπολογίζοντας σε ένα τίμημα που, μετά και την εξόφληση του δανείου της Fortress, θα αφήσει στην Τεχνική Ολυμπιακή ένα σημαντικό ποσό για να ανακάμψει ο κατασκευαστικός όμιλος, ο οποίος έχει σωρεύσει ζημιές 147,5 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, αν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, ο Ιβάν Σαββίδης θα είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παίκτης στον ξενοδοχειακό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σχεδιάζει την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, της οποίας την παραχώρηση έχει αναλάβει για διάστημα 99 ετών και, επίσης, έχει αποκτήσει μέσω μίσθωσης το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, για 40 χρόνια.