Το «πράσινο φως» για την έναρξη συζητήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με τη Thrivest Holdings της επιχειρηματικής τριάδας των Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου έδωσε η Attica Bank, ενώ όλα δείχνουν ότι το αμερικανικό fund Ellington δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Η Attica Bank απαντώντας επίσης σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση ή απόφαση για συγχώνευση της τράπεζας με άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και αναφέρει ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί το πλήρες νέο business plan.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Attica Bank σε συνέχεια των από 16-12-2022, 04-01-2023 και 18-01-2023 ανακοινώσεων της και σε σχέση με τη λήψη επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την εταιρεία Thrivest Holdings Ltd για συμμετοχή της στην υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την έναρξη συζητήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με τον ενδιαφερόμενο σε σχέση με τη συμμετοχή του σε αυτή.
Σημειώνεται, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της Τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Περαιτέρω το πλήρες νέο Business & Capital plan της Τράπεζας στο πλαίσιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης θα υποβληθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Για λοιπά ζητήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες κεφαλαιοποίησης της, η Τράπεζα αναφέρεται στις ανωτέρω ανακοινώσεις της. Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».
Σημειώνεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου είχε ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank που αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για την εξυγίανση του ισολογισμού της, αλλά επιπλέον την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη της Τράπεζας.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, όπως είχε δηλώσει η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού, έχει τρεις στόχους:
Πρώτος στόχος είναι να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας. Στο 9μηνο 2022 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου είχαν διαμορφωθεί σε CET1 6,3% και CAD 10,1%. Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δείκτες CET1, Tier 1 και CAD, κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Δεύτερος στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), με τον δείκτη NPEs σήμερα στο 66% με στοιχεία 9μηνου. «Με βάση το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, έχουμε αναθέσει σε διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους την εξέταση εναλλακτικών ενεργειών και σεναρίων αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και έπονται αποφάσεις στο άμεσο μέλλον». Χάρη στις νέες εκταμιεύσεις ύψους €241 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022 ήδη οι δείκτες ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μας βελτιώνονται, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση γενικά των ΜΕΑ. «Η διαχείριση των ΜΕΑ αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της Τράπεζας, με στόχο ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ, να διοχετευθεί προκειμένου να μειώσουμε οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των ΜΕΑ. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω ότι για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι η βιώσιμη σταθερή κερδοφορία εντός της επόμενης 3ετίας. Εκεί θα έχουμε κερδίσει, όχι μόνο τη μάχη, αλλά και τον πόλεμο», τόνισε η ίδια.
Τρίτος στόχος είναι η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Από την σκοπούμενη ΑΜΚ, συνολικό ποσό ύψους 190 εκατ. ευρώ έχει οριοθετηθεί για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη της Τράπεζας.
Η είσοδος ενός ισχυρού φιλόδοξου μετόχου, όπως το σχήμα των τριών εφοπλιστών που ήδη έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank θα επιταχύνει το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας και θα πολλαπλασιάσει τις προοπτικές στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου πόλου στο τραπεζικό σύστημα.
Υπενθυμίζουμε πως η Thrivest πρόσφατα απέκτησε τον έλεγχο της Παγκρήτιας, και συνεχίζονται οι διαδικασίες απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών), ενώ οι εφοπλιστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το 48,3% της Aegean Baltic Bank.